Camilo Cienfuegos a Che Guevara

Camilo Cienfuegos a Che Guevara Zdroj: Profimedia

Tělo Che Guevary 10. října 1967 poté co byl dva dny předtím zastřelen bolivijskými ozbrojenými silami
Cienfuegos během bojů se svými kumpány
Camilo Cienfuegos jako hrdina kubánské revoluce
Fidel Castro promlouvá k osvobozenému lidu, za ním stojí Camilo Cienfuegos
Camilo Cienfuegos (vpravo) s Che Guevarou
24
Fotogalerie

Comandante Camilo byl stejně oblíbený revolucionář jako Fidel a Che Guevara. Jeho smrt je dodnes záhadou

Bylo jich pět, kteří rozjeli revoluci na Kubě. Kromě bratrů Castrových a Che Guevary, kterého většina mladších ročníků zná jen z triček alternativních obchodů, k revolucionářům patřil Juan Almeida Bosque a také Camilo Cienfuegos. Právě on byl jednou z důležitých postav celého převratu. Velkého vítězství si ale moc neužil - zmizel ještě téhož roku i se svým letadlem a později byl prohlášen za mrtvého. 

Kuba si v minulém století prošla celou řadou převratů, které ačkoliv měly nastolit nové pořádky, často jen měnily figurku na prezidentském křesle a životní podmínky na karibském klenotu zůstávaly nadále otřesné. Povstání, které se odehrálo mezi lety 1953 a 1959 vedené známými revolucionáři Che Guevarou a Fidelem Castrem, mělo za cíl svrhnout diktaturu Fulgencia Batisty.

Nebyli ovšem pouze dva - dalšími vůdci byl i Fidelův bratr Raúl, Juan Almeida Bosque a Camilo Cienfuegos. Právě poslední jmenovaný by dnes mohl patřit k mnohem známějším nebýt toho, že pouhých pár měsíců po úspěšné revoluci záhadně zmizel.

Cienfuegos byl jedním z velkých hrdinů celé Kubánské revoluce, právě on se zasadil o vítězství v klíčové bitvě o Yaguajay; on a Che Guevara, který je dodnes tváří celého převratu, přivedli do Havany 1. ledna 1959 oddíly povstalců jako vítěze. Cienfuegos se stal náčelníkem štábu kubánské armády. Svou oddanost dokázal i tak, že zatkl svého přítele a dalšího důležitého revolucionáře Huberta Matose, který si dovolil nesouhlasit s příklonem Fidela Castra ke komunismu.

Pouhý týden po zatčení Matose měl Cienfuegos přeletět z města Camaguey do Havany. Jeho malý letoun Cessna 310 ale v noci zmizel nad Floridským průlivem. Ačkoliv došlo k okamžitému a rozsáhlému pátrání ani letadlo natož Cienfuegovo tělo nebyli nikdy nalezeni. Camilo byl ve věku pouhých 27 let prohlášen za mrtvého a stal se velice rychle mučedníkem revoluce.

Otázkou však zůstává, zda šlo skutečně o nehodu nebo v tom měl prsty Fidel, který se podle některých konspiračních teorií mohl obávat velké obliby Cienfuega, která mu v budoucnu mohla přinést nemalé problémy... Možná ale Cienfuegos utekl do USA a je stále naživu, podobně jako Elvis nebo Marylin Monroe.