Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou!

Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou! Zdroj: Facebook @AndrejBabis

Babišův „recept“ proti inflaci: Zvýšit dluh o dalších 250 miliard korun ročně

Andrej Babiš se pustil do vlády. Žádná se prý nechovala tak domýšlivě a jen se vymlouvá, že nemá peníze, aby pomáhala lidem. ANO zároveň představilo plán proti „drahotě“, který by ji naopak nebezpečně urychlil, stejně jako tempo zadlužování, zděděné po Aleně Schillerové.

Šéf ANO není v nejlepší pohodě a důvodů může být víc. Dává ostentativně najevo, že ho opoziční parlamentní práce nebaví, čeká soud a navíc ztratil kontrolu nad miliardovými penězovody do Agrofertu, donedávna bohatě saturovaného státními dotacemi a úlevami. Část nezákonně vyplacených dotací bude muset naopak vracet a nikdo už nekřičí, že to je účelový útok na Českou republiku.

Současná turbulentní situace vysokých cen energií a narušených obchodních řetězců kvůli válce na Ukrajině může pro řadu Babišových firem znamenat existenční problém. I proto, že jsou zpřetrhávány protekcionistické vazby Agrofertu na státní správu.

Ztráta paměti

To vše přispívá k Babišově nervozitě. Proto zesiluje dryáčnickou rétoriku a překonává opoziční éru Jiřího Paroubka, jenž dokázal vytvořit zásadní celospolečenské téma z třicetikorunového poplatku u lékaře.

Šéf ANO stále pracuje s předpokladem, že všichni lidé ztratili paměť. Pokud napadá vládní „domýšlivost“, nelze zapomenout na jeho sebechvalné tirády, například když sám sebe označoval za úspěšného krizového manažera „best in covid“.

Jaká byla realita? Česko za Babišovy vlády patřilo k nejhorším na světě v počtu případů a úmrtí na covid-19, přestože zavřela zemi do 286 dní trvajícího nouzového stavu. Zanechala tristní dědictví, když odkazem na pandemii zakrývala mohutný nárůst výdajů státu, jež s ní nesouvisely.

Nezodpovědné hospodaření

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok konstatoval, že téměř 90 procent meziročního nárůstu výdajů státního rozpočtu nesouviselo s bojem proti covidu. „Tempo růstu státního dluhu v roce 2021 bylo třetí nejvyšší v Evropě,“ konstatoval NKÚ, přičemž s pandemií se musely vyrovnávat všechny země.

Loňský rekordní rozpočtový schodek 420 miliard korun meziročně stoupl o 52 miliard, přestože poklesly „protipandemické“ výdaje. Nenaplnil se ani Babišův marketing, že se z krize „proinvestujeme“ s pomocí virtuálních investičních plánů. Pokračoval enormní růst běžných výdajů, zatímco výdaje na investice se zvýšily jen kosmeticky.

Exministryně financí Alena Schillerová, jejíž milionovou sebepropagaci za státní peníze řeší policie kvůli podezření na porušení povinností při správě cizího majetku, závěry NKÚ odmítla. Údajně jsou „odtržené od reality“, to je však její úhel pohledu. 

Nevládní ekonomové už dříve varovali před dlouhotrvajícím rozvolněním rozpočtových pravidel a expanzí výdajů státu, vytvářející proinflační tlaky. Co je však nejbizarnější, ANO by dnes v tomto nezodpovědném hospodaření pokračovalo ještě intenzívněji.

Smrtící koktejl

Babiš představil dvanáctibodový plán „opatření proti drahotě“ naprosto ignorující stav veřejných financí, zanechaný jeho kabinetem. Současná mimořádná situace si jistě vyžádá další desítky miliard korun na řešení uprchlické vlny, adresnou sociální pomoc a zmírňovaní dopadů energetické krize.

Představy ANO by ovšem podle propočtů jen letos prohloubily dluh o dalších 250 miliard korun. Podobně by se navyšoval i v následujících letech, což je mimo jakoukoli racionální debatu.

Opatření jsou kombinací výrazného navyšování sociálních dávek, penzí nad rámec zákonné valorizace (letos bude kvůli inflaci trojí), zastropování cen pohonných hmot a potravin, vrácení původní výše slevy na jízdné, snížení DPH na nulu u elektřiny, plynu a topení, a už standardní zvýšení platů státních zaměstnanců.

Babiš nyní zneužívá toho, že nemá vládní odpovědnost, a pokračuje v linii „zdroje jsou“. Nezajímá ho, kde je vzít a kdo dluhy zaplatí. Navrhuje smrtící koktejl tuhé socialistické regulace, dramatického zvyšování mandatorních výdajů a současného podsekávání příjmů. Rozhazuje peníze, jež mu nepatří, ale nelze pochybovat o tom, že navzdory ekonomické absurditě této kolekce „opatření“ myslí svoje slova vážně.

Urychlení drahoty

„Opatření proti drahotě? ,Drahotu' způsobuje inflace. Teď pomíjím, že ta opatření jsou rozpočtově nereálná. Především jsou ale čistě proinflační. Jsou to tedy OPATŘENÍ NA PODPORU A URYCHLENÍ DRAHOTY. To muselo vymýšlet hodně tupců. Jeden by neměl šanci na to přijít,“ komentoval plán ANO Miroslav Kalousek.

Babišovy útoky odmítl místopředseda sněmovny Jan Skopeček. „Nedokázal se smířit s odchodem do opozice a chová se jako malé dítě, kterému ukradli hračku. Jinak si nelze vysvětlit tu útoky na vládu, tu na ČNB, jindy zase vyvolávání závisti vůči ukrajinským uprchlíkům zdůrazňováním nákladů na uprchlickou vlnu a lživá obvinění, že pro naše spoluobčany vláda nedělá nic.“

„Taková rétorika je zejména vůči matkám s dětmi prchajícím před válkou za hranou vkusu zvlášť od člověka, který k nám přišel ze Slovenska a jemuž ČR poskytla zázemí jak pro nebývalé zbohatnutí (i z peněz daňových poplatníků), tak pro pracovní kariéru,“ dodal Skopeček.

Lze doplnit, že dosud není vyjasněno, nakolik měly vliv na Babišovo opuštění Slovenska podezřelé okolnosti, za jakých se v polovině devadesátých let zmocnil Agrofertu. Mateřský Petrimex, původní působiště současného šéfa ANO, tehdy kvůli tomu podal žalobu a hrozil soud.

Vizitka potenciálního kandidáta na Pražský hrad je velmi košatá. A je jisté, že pokud se tak skutečně rozhodne, bude svoje voliče oslovovat tím nejlacinějším populismem.