Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Foto Reuters

Kde soudruzi z Ruska udělali chybu? 10 věcí, ve kterých selhal Putin, jeho armáda i propaganda

Před napadením Ukrajiny se ruský prezident Putin a jeho přisluhovači tvářili, že Ukrajina je nějaký pofiderní přívěšek ruského impéria, který ovládá neschopná nacistická vláda a směšný herec jménem Zelenskyj. V Kremlu si mysleli, že něco takového rychle porazí, protože Západ je taky slabý a nebude moc reagovat. Vše je jinak. Řečeno slovy z filmu Pelíšky: „Kde soudruzi z Ruské federace udělali chybu?“ Především to vypadá, že Putin a jeho mafie disponují nesprávnými informacemi a selhává jim propaganda. Podívejme se, co Rusové tvrdili a co se na Ukrajině stalo ve skutečnosti.

Pokračování 2 / 11

1.Podcenění Ukrajinci

Video placeholde
Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrajinu • Videohub

Putin a nejrůznější ruští pseudoodborníci (které tak hojně a ráda cituje proruská pátá kolona v Česku) léta tvrdili, že Ukrajinci vlastně nejsou národ, že je to jen odnož ruského živlu, že Ukrajina jako stát neexistuje, že ukrajinská identita nikdy nevznikla. Proto předpokládali, že část obyvatel Ukrajiny (ta rusky mluvící) se k nim přidá, že kolaboruje, že nebude problém rychle zemi obsadit a ustanovit nějakou loutkovou prokremelskou vládu. To byl počáteční a jeden z nejstupidnějších ruských výmyslu před válkou, na který dnes Putin dojíždí. Přesný opak je totiž pravdou.

Pokračování 3 / 11

2. Lídr Zelenskyj

Video placeholde
Prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k demonstracím v celé Evropě. Zdravil i protestující v Praze • Milion chvilek

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruští novináři, politici, sociologové a politologové označovali za bezvýznamného herce, který má moc nad zkorumpovanou vládou, která má prapůvod v někdejším puči. Pořád opakovali, že je slabý, že nemá legitimitu a nemá proti rozjeté ruské propagandistické mašině šanci. Ono to tak vypadalo, dokud nebyl poslední únorový týden zahájen útok na Ukrajinu. V případě Zelenského ale Rusové narazili na hbitého a komunikačně vyspělého soupeře, který svými vystoupeními smáznul strnulou moskevskou gerontokracii. Z údajného šaška se stal hrdina. Jistě, i Zelenskyj někdy přehání a neříká pravdu, ale je válka, jeho země byla zákeřně napadena. Oproti obličejovými výplněmi nabušenému Putinovi za dlouhým stolem v Kremlu je to v každém případě zjevení.

Pokračování 4 / 11

3. Nečekaný odpor

Video placeholde
Video ukazuje jak ukrajinská armáda sestřeluje konvoj bojové techniky ruské armády. • Twitter

Moskva také počítala s tím, že ukrajinská armáda je slabá, že se nedokáže postavit na účinný odpor. První týden války to tak vypadalo – Rusové rychle postupovali na Kyjev, na Charkov, obsadili rozsáhlá území kolem Azovského a Černého moře, ostřelovali a bombardovali tisíce vojenských i civilních cílů po celé zemi. Jenže přišel zvrat, Rusové se stáhli od Kyjeva a vyklidili prostor na severu Ukrajiny, prý připravují další ofenzívu na Donbasu. To, co nezvládla v boji ukrajinská stálá armáda, zastoupily často jednotky domobrany. Podpora ruských okupantů a ochota s nimi spolupracovat je na většině míst Ukrajiny, kromě separatistických regionů, minimální. V tom všem se Kreml rovněž přepočítal.

Pokračování 5 / 11

4. Není rok 2014

Video placeholde
Ruské tanky míří na Krym • Reuters

Rusko kalkulovalo s tím, že se bude opakovat rok 2014. Tehdy Ukrajina (ale i Západ) reagovala poměrně slabě na anexi Krymu i řádění proruských separatistů na východě země. Jenže Ukrajina model 2022 je úplné jiný stát. Válka z roku 2014 sjednotila Ukrajince proti Rusům, protiruské nálady a postoje sílily, stalo se přesně to, co Moskva nikdy nechtěla a co předtím nedokázali ani ukrajinští nacionalisté. Skutečně ten rozdíl Rusko nepostřehlo? Pak žijí Putin i jeho stratégové na jiné planetě.

Pokračování 6 / 11

5. Ruský papírový tygr

Video placeholde
Monumentální vojenská přehlídka v Moskvě! Putin slavil 75. let vítězství nad Hitlerem • Reuters

Ruskou armádu Putin a jeho generálové už mnoho let předvádějí světu jako ohromnou odstrašující sílu, na vojenských přehlídkách defilují „revoluční“ tanky T-14 Armata (jenže ve skutečnosti jich bylo vyrobeno jen několik) nebo „nepolapitelné“ stihačky Su-57 (v arzenálu jsou zatím ale pouhé čtyři). V ulicích ukrajinských měst a na ukrajinských bojových polích navíc vidíme něco úplně jiného. Vypadá to na potěmkinovská vojska prolezlé korupcí, armádu se slabým výcvikem, nedostatečnou motivací, selhávající logistikou a špatnou péčí o svěřenou techniku. Ruské ztráty lidské i na zbraních budou proto na Ukrajině obrovské. Větší než sovětské ztráty za deset let války v Afghánistánu (1979-1989). Skutečně Putin nevěděl ani v tomto případě o tom, co se děje za jeho zády v armádě?

Pokračování 7 / 11

6. Amerika se probudila

Video placeholde
Přísaha Joea Bidena • Reuters

Rusku se rovněž zdálo, že Spojené státy vedené „ospalým Joem“, tedy prezidentem Bidenem, jsou ochablé. Vždyť američtí vojáci opustili loni v létě ostudně Afghánistán a v prosinci potichu Irák. Nic moc za Trumpa nepředvedli ani v Sýrii (kde Rusové s domácím řezníkem Asadem naopak pořádají úspěšné zabijačky). Rusové se pomocí privátní Vagnerovské armády roztahují také v Africe – v Libyi, v Mali, Středoafrické republice či Mozambiku. Jenže Amerika, podobně jako kdysi za první, druhé i studené války, se probrala ze zdánlivé letargie. Biden označuje Putina za zločince a Spojené státy nasadily se spojenci rozsáhlé sankce. Daří se jim držet Ukrajinu u života.

Pokračování 8 / 11

7. Západ zasáhl

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub

Moskva předpokládala, že Západ se v případě války na Ukrajině názorově rozštěpí a to povede k tomu, že nic moc neudělá. Že nepřispěchá s větší pomocí, zejména vojenskou. A opět – před časem to skutečně vypadalo tak, že agresivnímu Rusku se pořád ustupuje. Jenže kromě orbánovského proruského Maďarska dnes dodávají všechny země NATO Ukrajině zbraně i další vojenský materiál. Dále pohonné hmoty, potraviny, léky a další humanitární pomoc. Přidaly se i neutrální státy jako Finsko, Švédsko, Rakousko, ale také Austrálie. A dodávky neustávají. Česko jako první už poslalo i tanky. Ruská původní převaha tak byla poněkud eliminována. Ani to Moskva nečekala.

Pokračování 9 / 11

8. Staré cesty

Video placeholde
Blesk Podcast: Putin jako unavený geroj? Ztratil glanc a kontakt s realitou, říká odbornice • Jiří Marek

Velkým překvapením je, že ruská propaganda, která byla považována v celém světě za silnou, propracovanou a nebezpečnou, dnes prohrává s propagandou ukrajinskou. Obě strany někdy přehánějí, manipulují i lžou. V době války je to obvyklé, viděli jsme to vždy v historii. Jenže ruská propaganda je nemoderní, působí jako za dob někdejšího Sovětského svazu. Něco mezi směšností a bludy. Bývalý agent KGB Putin to navíc rámuje svými projevy, které jsou prosyceny absurditami. Prostě je to slabé, někdy až hloupé.

Pokračování 10 / 11

9. Strach je pryč

Video placeholde
Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát? • Videohub

Putin a Rusové si také naivně mysleli, že se jich někdo lekne. Když agresivita nezabrala hned po začátku útoku na Ukrajinu, zmínili hrozbu jaderných zbraní. Jenže ani to nezafungovalo. Tak sáhli po své zbrani, kterou používá jejich vojenská doktrína odjakživa – k porážce nepřítele se chtějí dopracovat přes brutální masakry civilního obyvatelstva. To ale ještě více vybudilo ukrajinský odpor a nenávist vůči nim. A otočilo to svět úplně proti nim. V populárním seriálu Zaklínač na Netflixu se praví: „Netvoři se rodí z neodpustitelných lidských činů.“ Ano, z Putina a Ruska jsou netvoři, ale Západ se jich konečně nebojí. To je pro budoucnost Putina věc kormutlivá, protože tím ztrácí jeden ze svých trumfů.

Pokračování 11 / 11

10. Impérium nebude

Video placeholde
Osamocený ukrajinský tank dokázal zničit několik ruských obrněných vozidel u města Nova Basan. • Twitter

Jedním z ideových záměrů agrese proti Ukrajině byl letitý sen o znovuobnovení ruského vlivu (jak řekl exprezident Medveděv, měl by sahat od Lisabonu až po Vladivostok) a vytvoření „nového“ ruského impéria. Válka na Ukrajině je pouze prostředkem, jak si podobné záměry vynutit na Západě, jak si vynutit ústupky. I to narazilo na rozhodný odpor. Nic takového se už nestane. Ostatně ona to nedovolí ani stále silnější Čína, která na to kouká z druhé strany. Místo Velkého Vítěze Putina vidíme Malého Šíleného Diktátora, který odejde do historie jako masový vrah. Nic na tom nezmění ani případný fakt, že na 9. května Rusko avizovalo oznámení velkého vojenského vítězství nad Ukrajinou. Kolik rakví s mrtvými vojáky mezitím ještě doputuje do Ruska?