Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Komu tím prospějete?

Pořád se nic neděje, vždyť jde jenom o… Vždyť to nikdo nepotřebuje… Komu to vadí? Vždyť tam nechali mluvit toho kreténa XY… Mě to vůbec nezajímá, nikdy jsem to nečetl ani neposlouchal, tak co… Jejich názor není demokratický, ­hloupí lidi mu věří… Svoboda slova ano, ale vocaď pocaď, jakápak cenzura… Je mimořádná doba, která žádá mimo­řádná opatření, pak se to přece vrátí do normálu... Kdoví, kolik za to měli, mají nahra­báno, ať se živí poctivěji… Tam říkali, že je to placené z… Vždyť mu nikdo v ničem nebrání, ať si to říká, kde chce, třeba jinde… Ten člověk se objevil ve veřejno­právním rozhlase a mluvil takové ­nehoráznosti, že se za něj museli omlouvat, tak co… Vždyť je toho tolik jiného ke čtení, ­poslouchání, co už… Vždyť proti němu nikdo nic nemá, ale musí pochopit, že je válka… Je to jasná součást hybridní války…Komu tím prospěje…

 

Po dvou výjimečných letech pandemie je zase mimořádná doba války na Ukrajině. Agresor je jasný, oběť rovněž. Stejně tak dopady na náš každodenní život. Náklady spojené s uprchlickou vlnou, ceny základních životních potřeb a v neposlední řadě také státní dohled nad médii, cenzura včetně její nejhorší odnože – autocenzury spojené s předposraností.

Každý soudný člověk jistě pochopí, že v době válečného konfliktu se stát snaží chránit před šířením nepřátelské válečné propagandy. Nástroje, které k tomu používá, jsou v dobách mírových problematické, v době války problematické o něco méně. Ale pocho­pitelné.

Méně pochopitelné už je ovšem všeobecná mobilizace nejen státu, ale některých soukromých platforem pro šíření mediálního obsahu proti informacím a názorům vymykajícím se hlavnímu proudu, mainstreamu. Český rozhlas se omlouvá za to, že k rozhovoru pozval člověka, jenž řekl úplné nepodloženosti o ukrajinském způsobu vedení války. Blokují se servery, jež vedly interview se slovutnými imunology, kteří oponovali oficiální propagandě týkající se očkování, opatřením proti covidu, lockdownům atd. Národní divadlo dokonce ruší nastudování Čajkovského opery a zdůvodňuje to obavami ze zneužití proputinovskou propagandou.

Putinovský režim je ve všech ohledech nesvobodný, včetně nesvobody slova. Obávám se ale, válka neválka, že použitím jeho vlastních zbraní jej v tomto případě neporazíme.

Jak rád bych se mýlil!