Video placeholde

Zemanova asociální utopie: Navrhuje zvýšit daně o 470 miliard korun

Prezident Miloš Zeman nabídl svůj evergreen masivního růstu daní jakožto receptu na splácení dluhů. Jeho návrhy na zrušení daňových výjimek a zvýšení daně z příjmu by tvrdě dopadly především na rodiny s nízkými příjmy a seniory.

Prezident neporušil tradici a navštívil Poslaneckou sněmovnu v průběhu projednávání státního rozpočtu na letošní rok. Podržel tragické hospodaření Babišovy vlády v posledních dvou letech, eskalující zadlužení státu o 800 miliard korun, a směřující ekonomiku do dluhové spirály. Současně „přátelsky“ zkritizoval úspornější rozpočet jejích nástupců.

Cvičený foxteriér

Miloš Zeman nezapřel, že je hodnotovým ustrojením socialista. V úvodu svého vystoupení se přihlásil k následnictví ekonoma Johna Maynarda Keynese, působícího v první polovině minulého století, významného zastánce robustního pumpování peněz do ekonomiky a žití na dluh. Keynes teoreticky prosazoval hluboké schodky rozpočtu v době krize a vyrovnané rozpočty v časech konjunktury.

Byla to jen teorie, kterou se neřídil ani Zeman v roli premiéra. Jeho jednobarevná vláda po sérii přebytkových a mírně deficitních rozpočtů v devadesátých letech nasekala tehdy astronomické rozpočtové schodky až do výše 67 miliard korun v roce 2001, za současného slušného hospodářského růstu tři procenta HDP.

Jestliže prezident zároveň připomněl svůj starší bonmot, že „škrtat výdaje dokáže cvičený foxteriér, ale najít zdroje příjmů vyžaduje jistou ekonomickou inteligenci“, takovou ekonomickou inteligenci tehdy neprojevil. Neprojevil ji ani dnes, kdy opět doporučil svoje starší „akademické“ recepty.

Drakonický růst daní

Zeman zkritizoval některé úsporné kroky upraveného rozpočtu a podpořil masivní nalévání peněz do ekonomiky, jež je jednou z příčin prudkého nárůstu inflace. Nejen u nás. Dal najevo nevoli, že se snížily investice, přestože jsou stále vyšší než loni, a nabídl svůj oblíbený projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe za 260 miliard korun. Těžko si v této situaci představit zbytnější výdaj.

Prezident se tradičně vyslovil pro drakonické zvyšování daňové zátěže, jen tomu tak neříká. Navrhuje zrušit všechny daňové výjimky s celkovým rozsahem 380 miliard korun, včetně daňové slevy na poplatníka.

„Kdyby této Sněmovně a této vládě nechyběla politická odvaha, máte zde obratem ruky přebytkový rozpočet a splácíte dluhy,“ prohlásil Zeman a dodal, v čem je podle něj problém. „Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si někdy tuto výjimku vyvzdorovala.“

Zároveň se vyslovil pro zvýšení daně z příjmu fyzických osob o 90 miliard korun, snížené sněmovnou v rámci manévru zrušení superhrubé mzdy. Podívejme se, jak by jeho rady dopadly v praxi.

Vyšší daně, nižší důchody

Celkový účet za zrušení všech daňových výjimek a slev společně se zvýšením daně z příjmů fyzických osob by zvýšil daňovou zátěž o 470 miliard korun. Pomiňme nyní, že skutečné navýšení příjmů státu by bylo kvůli zhoršení kupní síly milionů obyvatel nižší. Muselo by být navíc vyváženo obřími transfery sociálních mandatorních výdajů, což by zcela eliminovalo původní „bohulibé“ představy snížit dluh.

Koho by tyto radikální plány zasáhly nejcitlivěji? Pokud Zeman operuje s objemem 380 miliard korun zrušených daňových výjimek, zahrnuje do nich nejen slevy na poplatníka a děti, ale i důchody. Tyto položky tvoří největší část daňových výjimek v celkové výši 270 miliard korun.

Základní sleva na daňového poplatníka, jichž je zhruba pět milionů, dnes dosahuje 30 tisíc korun. O tuto částku by přišel každý ekonomicky aktivní občan. Ještě hůře by dopadly rodiny uplatňující slevy na děti, včetně daňového bonusu.

Mladá rodina se dvěma dětmi by tak navíc ročně přišla o 37 tisíc korun. Pokud by Zeman této rodině zároveň škrtnul daňovou slevu na nepracující manželku, jež je s dětmi doma, sebral by jí dalších 25 tisíc korun. Jestliže zůstaneme u této modelové rodiny, přišla by po těchto zásazích ročně o 100 tisíc korun.

Špatně by dopadli i senioři, jejichž penze u nás nejsou daněny. Prezidentův škrt tohoto zvýhodnění by důchodce s průměrnou penzí 15 tisíc korun připravil o 2250 korun měsíčně.

Nepovedený bonmot?

Suma sumárum je zjevné, že Zemanovy návrhy, pokud je myslí vážně a nikoli jako jeden ze svých méně povedených bonmotů, by kromě seniorů nejvíce poškodily nízkopříjmové poplatníky, kteří dnes díky slevám žádné daně z příjmů neplatí. To jsou ty hlavní nátlakové mafiánské skupiny?

V jedné věci prezident pravdu má. Daňových výjimek je příliš mnoho a jejich proklestění by mělo být cílem každé zodpovědné vlády, i když by ušetřila řádově jednotky miliard korun. Zeman nic takového ve své vládě neučinil, dnes jen udílí hraběcí rady. Nijak ho netrápí, že jeho představy „papírově“ zvýšit daně o téměř půl bilionu korun jsou jen asociální utopie.

Miloš Zeman jako prezident asistoval po boku exministryně Aleny Schillerové u dramatického nárůstu tempa zadlužení, jednoho z nejrychlejších v Evropě. Při pohledu na jeho „ekonomickou inteligenci“ je opravdu úlevné, že nemá vládní odpovědnost.