Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Pořád je co číst, pořád je proč žít

Po dlouhé době cítím ve vzduchu svěží vzduch optimismu. Nejvyšší správní soud zdravým rozumem rozmetal nekonečné diskuse kvaziodborníků, politiků a mediálních expertů nad tím, jestli je, nebo není správná segregace očkovaných a neočkovaných proti covidu v restauracích, kavárnách i klubech, a část obskurních opatření zrušil. Pro mě dobrá zpráva, že žiju v právním státě a mohu se spolehnout na jeden z pilířů demokracie. O něco horší je ovšem poznání, že lidé, kteří jsou schopni připravit několik desítek protiprávních nařízení a prohrát s nimi soudy, za svou „práci“ nenesou žádnou odpovědnost a sedí dále na příslušných ministerstvech, případně jimi zřízených orgánech.

Příští týden snad skončí ještě absurdnější praxe, kdy kvůli kontaktům s pozitivně testovanými spolužáky musí tisíce školáků a jejich rodičů dřepět doma v domácím vězení, tedy v něčem, čemu se eufemisticky přezdívá karanténa. Pomalu, ale přece se tak posouváme vpřed směrem k civilizovanému světu. Vynechme nyní diskusi o tom, co je a není civilizované, nechci totiž nikomu vnucovat své přesvědčení, že hon na neočkované, který na své občany pořádá například sousední rakouská vláda, za civilizovaný a následováníhodný rozhodně nepokládám.

Doufám, že za pár týdnů se budeme už jenom trpce usmívat nad předpověďmi apokalyptiků nové doby, například šéfa lékařské komory Milana ­Kubka nebo evolučního biologa Jaroslava Flegra, jež jsme si dovolili vyobrazit na aktuální obálce Reflexu. Jde samozřejmě o nadsázku, šance, že bychom je mohli potkat v restauraci u piva, kam mohou vstoupit občané druhé kategorie bez platné tečky, rovná se téměř nule. Ostatně kdo by si rád povídal s člověkem, který je schopen tvrdit, že kvůli tomu, že si povídáme, budou zanedlouho v ulicích mrazáky plné mrtvých seniorů, dětí a nakonec nás samotných.

Vážím si lidí, kteří se neutápějí v pesimismu, a přestože jim poslední dva roky převrátily třeba i profesní život naruby, dívají se na život s optimismem a vírou v lepší příští. I proto mi bylo potěšením a ctí povídat si pro ­aktuální Reflex s lékařkou a leteckou záchranářkou Kristinou Höschlovou, jež například o lidech propadnuvším covidové panice říká:

„Celou dobu se snažím poslouchat oba póly, snažím se porozumět myšlenkovým pochodům těch, s nimiž názorově nesouzním. To, že se za některými extrémními postoji skrývá vlastní prospěch, je průhledné. Pak je tu ještě skupina lidí, kteří zbytečně šíří strach a hysterii, aniž to pro ně znamená jakýkoli profit. Soudím, že tito lidé mají přirozeně negativistické nastavení. Pokud by nepřišla pandemie, důvodů ke generování negativních emocí by jistě vždy našli dost. A proto spíš než odpor cítím vůči těmto lidem soucit. Je smutné hledět na svět přes katastrofické filtry,“ říká.

Čtěme, poslouchejme, žijme, radujme se.