Karel Janeček bude kandidovat na prezidenta

Karel Janeček bude kandidovat na prezidenta Zdroj: čtk

Karel Janeček
Matematik a podnikatel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta
Matematik a podnikatel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta
Reklamní kampaň Tohle jsme my
Karel Janeček
16
Fotogalerie

Janeček jako spojující morální maják? Daří se mu pravý opak, limituje ho sebestřednost

Matematik Karel Janeček ohlásil kandidaturu v prezidentské volbě. Potvrdil tak spekulace, šířící se od jeho nákupu ankety Českého slavíka, jejíž vyhlášení zneužil k vlastní propagaci. Chce spojovat, přitom společnost polarizuje a rozpadlo se mu i vedení nadačního fondu.

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček zahájil prezidentskou kampaň v divadle La Fabrika. Představil pět priorit, jimž se chce po svém zvolení věnovat. Start kampaně se příliš nepovedl, a to nejen proto, že Janečkova iniciativa „Tohle jsme my“ kopíruje název seriálové ságy jedné americké rodiny, a její grafický manuál vypadá jak plytká reklama na značkovou módu, stažená z databanky.

Mesiášský komplex

Janeček neprozradil, jak chce svoje priority - včetně boje proti obezitě národa - vzhledem k omezeným prezidentským kompetencím prosazovat. Hlava státu nemá žádné exekutivní ani legislativní nástroje. Přesto se snaží stavět do role vizionáře s mesiášským komplexem, jenž zavede zemi k lepším zítřkům.

„Stojíme na křižovatce dějin. Procházíme testem naší civilizace. Máme výjimečnou a prvotní možnost dosáhnout kvalitativního skoku ve vývoji naší společnosti hlubokým poznáním světa i sebe,“ píše Janeček, aniž by rozvedl, jak tohoto kvalitativního skoku dosáhnout a kam má směřovat.

„Vidím společnost, která je spravedlivá a svobodná, kde má každý naplněny základní životní potřeby, lidé jednají zodpovědně, uvědoměle a lidsky, konstruktivně řeší problémy, jsou kreativní a starají se o vznešený odkaz minulosti,“ věští slovy, jež by podepsal každý, jen si je každý může vykládat trochu jinak.

„Vnímám, že existuje mnohem více věcí, které nás spojují, než těch, které nás rozdělují. Naše země bude plná radosti, pokud se její lidé naučí převzít odpovědnost za své životy,“ apeluje Janeček. Kdo by to nechtěl, ale jak k tomu chce dojít, zvlášť když je sám polarizující osobností?

Video placeholde
Karel Janeček oznamuje svou kandidaturu na prezidenta • Facebook.com/Karel Janeček

Morální maják

Nelze si nevšimnout rozporu Janečkových slov a činů. Myšlenkovou prázdnotu předvedl v rozhovoru pro DVTV, kde se označil za „morální maják“ společnosti. Nebyl však schopen vysvětlit, jak svoje bohulibé cíle uvést do života.

Nebude prý nikdy lhát, a přitom si nemohl vzpomenout na spolupráci s agenturou bývalého kolegy v nadačním fondu Karla Randáka. Zaměstnávala bývalé zpravodajce a orientovala se na sběr kompromitujících materiálů. Randák tehdy také spolupracoval s Andrejem Babišem.

Janeček působí velmi sebevědomě a prohlašuje, že by hypoteticky ve druhém kole Babiše porazil. Dnes se už nehlásí ke skutečnosti, že osobně podporoval hnutí ANO 2011 v jeho počátcích a svými aktivitami pomohl k vyšvihnutí oligarchy k moci. To byl jediný výsledek Janečkovy tehdejší iniciativy Pozitivní evoluce, jež měla „znovunastolit spravedlivou demokracii“ a zabránit „zlojedům“ v uchvácení státu.

„Prezident musí reprezentovat zájmy nás všech,“ opakuje stále Janeček s tím, že chce lidi spojovat. Přitom si zvolil velmi kontroverzní téma, které dnes rozděluje společnost – především její krajní názorové póly - a sice postoje k řešení covidové epidemie.

Blamáž Českého slavíka

Tím, že se sám zařadil do jednoho těchto pólů a podporuje antivaxerské nálady, odradil nejen řadu svých stoupenců, ale i účastníků ankety Českého slavíka, kteří netušili, že budou účinkovat v jeho televizní exhibici.

Jenže zdaleka ne každý sdílí jeho postoje, ne každý žije v kategoriích děsivé covidové totality a necítí se jako oběť diktátu farmaceutických firem. Celý svět má co do činění se zákeřným čínským virem, neustále měnícím svoji podobu a je fér přiznat, že nikdo dnes nedokáže odhadnout, jakou silou se bude vyvíjet v budoucnosti.

Seriózní debata o nastavení opatření je na místě, ale Janečkovy postoje nejsou pro mnohé zárukou důvěryhodnosti, naopak budou od jeho volby odrazovat. Podobní excentrici, jako je ezotericky založený miliardář a jeho obchodní partner Daniel Landa, jenž považuje Janečka za svého krále, tuto seriózní debatu devalvují.

Rozpad správní rady

Pokud se vrátíme k Janečkovým slibům, že chce lidi spojovat, nedaří se mu to ani v jeho nejbližším okolí. V létě 2020 prosákly informace o rozpadu správní rady Nadačního fondu proti korupci založeného Janečkem v roce 2011, který po vstupu ANO do vlády výrazně utlumil svoji činnost. Většina pětičlenné správní rady fondu kryla záda Andreji Babišovi.

Jako první z ní odešel pivovarník Stanislav Bernard. „Avizoval dlouhodobě, už před dvěma roky, že nebude pokračovat. Jeho život se ubírá jiným směrem,“ vysvětlil tehdy Janeček. Poté vedení fondu opustil herec Jan Kraus.

„Pan Kraus odešel, protože jsme se neshodli v některých pohledech, konkrétně na pana premiéra,“ zmínil rozlučku se známým bavičem, který dělal šéfovi ANO reklamní kampaň i ve vlastní televizní show.

Později ze správní rady v tichosti zmizel i hlavní Babišův podporovatel Radim Jančura. Jako poslední odešel bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák, hybatel počáteční fáze protikorupčního fondu. Právě on otevíral kauzy konvenující zájmům šéfa ANO.

Pochybnosti kolem Randáka

Před dvěma lety však mezi oběma muži došlo k rozkolu. Důvodem je kompromitující složka nejasného původu, jež se dostala do rukou Janečkovi, podle níž byl Randák zapleten do jedné z největších kauz polistopadové historie, privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Vyšetřovala ji švýcarská prokuratura a pravomocně odsoudila pětici manažerů za tunelování a praní špinavých peněz. Na základě těchto informací je Janeček přesvědčený, že jeden z odsouzených Antonio Koláček, s nímž ho úzce pojí zájem o duchovní vědy, byl odsouzen neprávem a celý příběh se tehdy odehrál jinak.

Materiál popisuje, že Randák sestavil „skupinu s napojením na tajné služby“, která mohla zásadním způsobem ovlivňovat nejen švýcarské trestní řízení, ale celkový vývoj událostí ohledně Mostecké uhelné. V této skupině měl působit i bývalý ředitel a analytik Janečkova fondu Petr Soukenka, který dnes pracuje pro uhlobarona Pavla Tykače.

Randák označil Janečkův dokument za nesmysly. „Je potřeba to vyšetřit. To je prostě něco, co je naprosto zásadní. Ukazujeme, že jsme schopni a ochotni jít za pravdou, a to bez kompromisů,“ stojí si za svým Janeček a z dnešního pohledu tak připustil, že dlouho spolupracoval s pochybnou osobou s nejasnými motivacemi. Jako prezidentský kandidát by měl tuto etapu důkladně vysvětlit.

Tohle jsem já

Janeček zůstal ve správní radě fondu sám, později ji doplnili zpěvák David Koller a filozof Václav Němec. Po slavíkovské exhibici, kdy s Janečkem ukončil spolupráci i vědecký Nadační fond Neuron, ji však opustili. Nechtěli být spojováni s jeho politickými ambicemi a covidovými názory.

Karel Janeček v tom nevidí žádný problém. Jeho šance na zvolení jsou mizivé, což se jistě pokusí nahnat masivní billboardovou kampaní. Projekt „Tohle jsme my“, v němž není jasné, koho zastupuje, nahradí přesnější pojem „Tohle jsem já“.