Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Globální konflikt o Ukrajinu si nikdo nepřeje, Západ ale musí být jednotný

„Kvůli Ukrajině jsme svědky globální krize, která je zatím diplomatická a jež se nás jako členů Severoatlantické aliance úzce týká. Otázka je, zda konflikt přeroste do otevřeného ozbrojeného střetnutí,“ zahájil dnešní Reflexe šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

„Nás se to týká hlavně proto, že poprvé od druhé světové války nebylo takové riziko otevřeného válečného konfliktu tak blízko našich hranic jako teď,“ dodává Kalousek. „Nikdo neví, jak se konflikt bude vyvíjet, i expertní názory se liší, ale kloním se spíše k názorům těch odborníků, kteří tvrdí, že k ozbrojenému konfliktu nedojde,“ říká Kalousek. „Putin jej nakonec riskovat nebude, protože si je vědom obrovských nákladů, které by válka Rusku přinesla,“ vysvětluje Kalousek. „Ukrajina není členem NATO, proto by případný zásah aliančních vojsk na jejich území vyvolal konflikt planetárních rozměrů, který si nikdo nepřeje,“ říká Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Podle Stoniše může Západ odvrátit případný ozbrojený konflikt hrozbou ekonomických sankcí. „Ze všech sankcí, které hrozí, je tou úplně nejúčinnější odstřižení Ruska od mezinárodního platebního styku. To by pro ně mělo účinek atomové zbraně, protože by následně prakticky zkolabovala ruská ekonomika. Velká Británie tento postup navrhovala už v roce 2014 po ruské anexi Krymu, ale neuspěla kvůli postoji Německa. Laicky se domnívám, že kdyby k té sankci tehdy došlo, dnes by situace ohledně Ukrajiny byla jiná, Rusko totiž rozumí jenom síle,“ říká Kalousek.

Sankce ovšem v sobě skrývají dva vážné problémy: Nepoškodí samotného Putina, ale ruského občana. A krom toho – ruský prezident na ně může odpovědět podobně tvrdě, protože dobře ví, že Evropa je závislá na dodávce ruského plynu.

„Putin si také nevybral termín ukrajinské krize náhodou,“ myslí si Kalousek. „Nahrává mu do karet spousta okolností, ať už koronavirová krize, zima, nebo i skutečnost, že Německo vypíná své jaderné elektrárny a zvyšuje tak závislost na dodávce ruského plynu,“ vysvětluje. „Nicméně řešením není Putinovi ustupovat. Kromě sankcí existuje možnost materiální i zpravodajské podpory Ukrajiny,“ domnívá se Kalousek.

Jak by se k ukrajinské krizi měla postavit česká vláda? Měla by zjednodušit přijímání ukrajinských občanů a umožnit jim ve větším měřítku pracovat a žít v České republice? Co tváří v tvář Putinovi limituje Západ? Na všechny tyto i další otázky odpovídá dnešní díl Reflexí Marka Stoniše a Miroslava Kalouska.