Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Na obstrukce má opozice právo, ty aktuální ale nemají smysl

„Před týdnem jsme se v Reflexích loučili s přesvědčením, že dnes už budeme mít vládu s důvěrou. Místo toho jsme svědky historicky nejdelší parlamentní debaty před hlasováním o důvěře a kvůli opozičním obstrukcím pořád čekáme,“ zahájil dnešní vydání Reflexí Miroslav Kalousek. „Mně obstrukce opozice nevadí, jsou jejím svatým právem,“ reaguje Marek Stoniš. „To sice ano, i já jsem je v dobách parlamentní opozice využil, ale obstrukce musí mít cíl, něčeho jejich prostřednictvím musíte dosáhnout, třeba zabránit přijetí konkrétního zákona,“ reaguje Kalousek. „Ale to, co předvádí v současné chvíli opozice ve sněmovně, smysl nedává,“ dodává.

Marek Stoniš si naopak myslí, že cíl opozice, zvláště poslanců Babišova hnutí ANO, je jasný: Poukázat na konkrétní chyby Fialovy vlády, respektive koalice. „A k tomu jim zcela ideálně například slouží aktuální kauza poslance STAN Farského, který odlétá na osm měsíců na stáž do Spojených států,“ vysvětluje Stoniš a dodává. „Zpochybnil samotný smysl poslaneckého mandátu.“ “To je samozřejmě problém a poslanec, který se takto rozhodne, smysl svého mandátu nechápe. Jeho jednání je dokonce blízké podvodu,“ říká Kalousek. „Je to školácká chyba. Vláda bude mít málo příležitostí ukázat skutečnou změnu proti vládnutí Andreje Babiše a kauza Farský je přesně ta situace, kdy si lidé řeknou, že ´oni to dělají úplně stejně´. „Nicméně parlamentní diskuse má být vedena primárně o programovém prohlášení vlády,“ dodává. „A přijde mi směšné, když opozice vytýká programu malou podrobnost. Programové prohlášení vlády je strategický dokument, který dává základní směry a stanovuje cíle. To není a ani být nemůže podrobný jízdní řád,“ dodává Kalousek. „Diskuse o tom, co v dokumentu schází, mi připomíná situaci, kdy mi architekt ukáže studii nového domu a já se začnu rozčilovat, že nevím, kde bude zásuvka,“ říká. „Mě zase přijde absurdní, když Andrej Babiš vytýká Petru Fialovi, že není konkrétní v řešení problémů, které způsobila jeho vlastní vláda,“ dodává Stoniš.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast: 

Za ten hlavní problém nadcházejícího roku považují oba diskutující rostoucí ceny energií v kombinaci s inflací. „Nechci srovnávat vysoké ceny energií s válkou, ale není to přesně ta situace, kdy by vláda a opozice měly vystupovat jednotně při řešení energetické krize jednotně a určit její řešení za jednoznačný národní zájem?“ ptá se Stoniš.

Miroslav Kalousek souhlasí, protože je podle něj jasné, že velké části občanů se v letošním roce sníží životní úroveň a vláda nemůže pomoci všem tím, že jim bude dotovat vysoké ceny energií, případně rostoucí náklady rodinného rozpočtu, které způsobí souběh cen elektřiny, plynu a rostoucí splátky hypoték. „Problém je, že většina lidí si tuto situaci bude spojovat s vládou, která vládne, a ne s tou, která situaci způsobila,“ vysvětluje. I on si proto myslí, že by se vláda i opozice měly shodnout na základních prioritách české energetické politiky a nastolit ji jako agendu v době našeho předsednictví Evropské unie. „Jenže spolehnout se na to, co říká Andrej Babiš, je velmi těžké. Teď to vypadá, že je největším odpůrcem evropského Green Dealu, ale když mohl coby předseda vlády vyjednat pro Česko konkrétní podmínky, nic neudělal a podepsal jej. Za týden může říkat něco jiného,“ varuje Kalousek.