Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Vysoké ceny energií? Výzva, jak z problému udělat výhodu

„Kabinet Petra Fialy se ujímá vlády v situaci, která je z mnoha ohledů složitá. Přebírá po vládě Andreje Babiše obří dluh, musí řešit pandemii covidu a čelí strmě rostoucím cenám energií, které může ovlivnit jen velmi málo, pokud vůbec,“ zahájil první Reflexe roku 2022, nově ve čtvrtečním termínu, šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „Ten dluh není obří, my jsme v rámci Evropské unie zadlužení ještě relativně málo,“ reagoval Miroslav Kalousek. Problém je v jeho nastavení a v takzvaných mandatorních výdajích do budoucna, což jsou parametry, jež se bývalé vládě zcela vymkly z rukou. „Na český dluh tak lze aplikovat starý vtip ze Sedmi statečných, kdy padá chlapík z desátého patra a v každém z nich volá, že zatím je to ještě pořád dobré,“ říká bývalý ministr financí. A dodává, že bývalá vláda o dluhu lže, když tvrdí, že jeho výše ovlivnily hlavně výdaje spojené s covidem. „Jediná cesta, jak nyní ozdravit veřejné finance, je zkrotit ony povinné výdaje. Což ovšem znamená, že se to nemůže nedotknout lidí,“ vysvětluje Kalousek.

Co se ovšem dotýká českých občanů už dnes, jsou ceny energií, které se dostaly na rekordní hladinu. „Je sice hezké, že nám Evropská unie povolí jadernou energii jako čistý bezemisní zdroj, ale při vědomí, jak dlouho trvají jednání o dostavbě jednoho bloku české jaderné elektrárny a za jakých podmínek Bruselu jej budeme moci vůbec stavět, to s cenami energií ani do budoucna nevypadá moc optimisticky,“ říká Marek Stoniš. „A jistě není řešení donekonečna dotovat ceny energií nízkopříjmovým domácnostem, jak to rozhodla aktuálně vláda Petra Fialy.“ „V posledních desetiletích jsme byli zvyklí na levnou elektřinu i plyn, ale ta doba už se nevrátí, proto je ono skokové zdražení tak frustrující. Ale na vyšší ceny energií si musíme zvyknout,“ reaguje Kalousek. Zároveň si však myslí, že jde o velkou výzvu pro vládu, aby dokázala z problému udělat výhodu. „Dražší energie jsou výzvou k jejich úspoře a využívání modernějších technologií. Buď se budeme evropskému Green Dealu šíleně bránit a skončíme jako montovna s levnou pracovní silou, nebo mu půjdeme naproti jako realitě a použijeme jej jako příležitost k restrukturalizaci naší ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou,“ říká Kalousek.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast: 

Na námitku, že tlak na řešení ceny energií vyžaduje koordinaci české zahraniční politiky a hledání spojenců, Kalousek upozorňuje, že Evropské unii nyní předsedá Francie, která má s námi z hlediska energetiky blízko, a po ní nastupuje české předsednictví. „Diskuse o prioritách českého předsednictví naši vládu ještě čeká, ale k vyšším cenám energií se musí přistoupit jako k axiomu, těm se prostě musí přizpůsobit jak český průmysl, tak domácnosti,“ říká Kalousek.

„Podobně jako když berlínská radnice vyzvala občany k tomu, aby v zimě vypínali ledničky a dávali si potraviny za okno,“ dodává v nadsázce Marek Stoniš.