Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy.

Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy. Zdroj: Profimedia

Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy.
Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy.
Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy.
Scénář k Jodorwského Duně obohacený o ilustrace od H. R. Giger nebo Moebius a svázaný do knihy.
Chilsko-francouzský dramatik a spisovatel Alejandro Jodorowsky podepisuje čtenářům své díla na veletrhu Svět knihy v roce 2019.
21
Fotogalerie

Kauza Duna ukazuje, že když rozumíte kryptoměnám, ještě to neznamená, že nejste idiot

Asi jste si všimli, že nám po světě běhá úplně nový typ otravných kreténů. Jsou to lidé, kteří obchodují s kryptoměnami. Respektive lidé, kteří si o tom chtějí povídat. S fanoušky blockchainu se to totiž má úplně stejně jako s kýmkoli jiným. Je v pohodě být nerd, hulič, konzervativec, vegan, sociální aktivista nebo airsofťák. Dokud si kolem toho nevybudujete celou svou osobnost.

Na podzim proběhla aukce, ve které se za velké peníze prodávala kopie Duny. Nebyl to obyčejný výtisk Duny, tohle byla velice speciální kniha. Víte, v první polovině sedmdesátých let totiž autor sci-fi ságy Frank Herbert spolupracoval na možném filmovém zpracování s legendárním režisérem Alejandrem Jodorowským. Vznikl scénář na čtrnáctihodinový (!) film. Když pak z projektu sešlo, Jodorowsky nechal scénář obohatit o ilustrace od takových jmen jako H. R. Giger nebo Moebius a svázal ho do knihy. 

Tenkrát vzniklo asi dvacet výtisků, do dnešního dne se jich dochovalo pravděpodobně něco málo přes deset. Pointa je, že tahle kniha je vzácnější než Hitlerovy zuby, takový ten filmařsko-nerdovský Zlatý grál. Až do poloviny minulého roku se cena jednoho výtisku odhadovala na desítky tisíc eur. No. 

V listopadu koupil v aukci knihu kolektiv Spice DAO (Decentralizovaná Autonomní Organizace). Je to soubor nadšenců do kryptoměn, který provozuje vlastní kryptoměnu, která se dá koupit jenom použitím jiných kryptoměn. Je to taková hodně onanoidní záležitost. No a Spice DAO kopili Jodorowského Dunu za, pozor, tři miliony dolarů. Zhruba stonásobek odhadované tržní hodnoty. 

A to není ani zdaleka to nejdivnější!

Zveřejníme! Natočíme! Spálíme!  

Spice DAO mají totiž s Jodorowského Dunou velké plány. Zveřejnili je v neděli. Všichni držitelé Spice DAO tokenů hlasovali o tom, co teď mají se svou předraženou knihou udělat. A padaly zajímavé návrhy. Jen těsně neprošel návrh, podle kterého se měla kniha nafotit na jpgy, ty přeměnit na NFTčka a knihu následně spálit. A fotku pálení taky přeměnit na NFT. Víte co. Protože progres v historii vždycky doprovázelo pálení knih. 

Nu, nakonec se kryptofrajeři rozhodli, že knihu zaprvé zveřejní, protože lidstvo má právo si ji přečíst, a zadruhé, natočí podle ní animovaný seriál, který se nabídne jedné z velkých streamovacích služeb. Plán je to jistě dobrý. Má jenom dva háčky. Jednak kniha už veřejná je, můžete si ji prolistovat na Google Photo, jednak to, že vlastníte fyzickou kopii scénáře, neznamená, že máte práva na zfilmování materiálu. 

Doslova máte jenom dávno zveřejněnou knížku. Za šedesát pět milionů korun. 

Reálné hodnoty

Spice DAO promptně prohlásilo, že chtějí vytvořit jen příběh na motivy Jodorowského Duny, podobně jako to po selhání Duny udělal sám Jodorowsky s Moebiem. Takhle totiž vznikl grafický román Incal. Vysvětlení je to hezké, ale neobjasňuje, proč by někdo za inspiraci, která je navíc dostupná na síti, vyplázl tři miliony dolarů. 

Protože důležitá není Duna ani seriál, ani umění, ani kniha, důležitý je blockchain. Důležité je, že kolektiv bude moct říct, že kryptoměna něco skutečně vyprodukovala a není to jenom digitální pračka na peníze. Protože zatím je to jenom digitální pračka na peníze. A všelijaký kus kódu může mít na trhu sebevětší hodnotu, ale to mu nedává… inu, hodnotu. 

Ostatně, jak je vidno, to, že rozumíte kryptoměnám, ještě neznamená, že rozumíte umění. Nebo copyrightu. Nebo že nejste idiot.