John Cleese

John Cleese Zdroj: Foto: David Kundrát, JRM/LON/JV, RTW, ara

Séerie CryptoPunks
Obrázek ze série CryptoCats
Z Banksyho plakátu se stal NFT.
My Bed - Tracey Emin
4
Fotogalerie

Je jedno, co umí a jestli vůbec něco. Celebrity chrlí kryptoumění jako na běžícím pásu

Nedávno jsme vám přinesli článek o technologii, která umožňuje protnout svět umění s tím digitálním a vydělat nemalé peníze. Kryptoumění zažívá boom, ceny digitálních děl se šponují do závratných výšin, a tak není divu, že se najde řada celebrit, které si také chtějí „sáhnout“, třebaže s uměním neměly dosud nic společného.

Je běžné, že poslední výkřik technologického pokroku jako první zláká jeho vlastní průkopníky. Jack Dorsey, zakladatel Twitteru, vybavil nezaměnitelným tokenem svůj první tweet a poslal jej do aukce, kde se ho podařilo prodat za 2,9 milionu dolarů. Peníze hodlá Dorsey, jehož čisté jmění je odhadováno na něco přes dvanáct miliard dolarů, věnovat na charitu.

Do těsného tandemu za Dorseym chtěl naskočit excentrický majitel společností Tesla a SpaceX Elon Musk. Ten nabídl tweet obsahující krátkou skladbu opěvující NFT. Když se příhozy v aukci blížily milionu dolarů, prodej si rozmyslel. Jeho přítelkyně a zpěvačka, která si říká Grimes, je o poznání rozhodnější. Ta na kryptoumění frčí už od února a zatím jí vyneslo okolo šesti milionů dolarů.

Kdo umí ten umí, kdo neumí, čumí

V klasickém umění donedávna platilo, že musíte něco umět, abyste prorazili. Respektive je otázkou bazálního vkusu odlišit hezký obraz od mazanice. Rozeznat něco, co má nápad, od slaboduchého výtvoru. A když docházel selský rozum, pořád tu byly zástupy kunsthistoriků, kritiků, znalců a kde koho, kdo vám byl schopen a ochoten říci, jak to s tím uměním vlastně je.

Jenže jak už bylo řečeno v minulém textu, který v Reflexu na téma NFT vyšel, mezi digitálním a reálným uměním je malý rozdíl. Kupec často nehledá ani tak vizuální krásu, jako spíš zářez v digitální kronice lidstva. Kryptoumění často prodává jméno autora než cokoliv jiného.

No a protože nakreslit obrázek na počítači není zase tak obtížné a talent ani zručnost u vytvoření investičního produktu nejsou nezbytné předpoklady, celebrity, které se dosud věnovaly úplně jinému oboru nebo byla jejich kariéra dávno za zenitem, houfně naskakují na vlak kryptoumění, protože zde mohou zpeněžit aspoň poslední zbytky svého jména.

Zářným příkladem toho budiž Lindsay Lohan, která sice i pro svoje notné skandály o pořádnou filmovou roli už několik let nezavadila, její NFT prvotina jí ale vynesla rovných padesát tisíc dolarů.

Naprosto absurdní!

Notorický recesista, člen skupiny Monty Python John Cleese se na digitální umění podíval ze zcela jiného úhlu pohledu. Zasloužilý vtipálek poslal do aukce vlastní digitální kresbu znázorňující Brooklynský most. A nemusíte hádat dvakrát. Je to naprostá mazanice. Sám Cleese aktuální boom okolo NFT komentoval slovy „naprosto absurdní“ a ve stejném duchu se postavil i k aukci vlastního obrazu, za který požaduje minimálně padesát milionů liber, což je ekvivalent sumy, za kterou se prodal dosud nejdražší digitální obraz od umělce zvaný Beeple. V neděli 28. března činil nejvyšší příhoz na Cleeseho vtípek cca dvacet šest tisíc liber. Na to, že si z toho jen dělá srandu, zatím slušný výkon.

Ostatně Cleese shrnul svůj postoj k NFT následujícími slovy: „To je, jako když vystavíte neustlanou postel (dílo My Bed od Traceyho Emina, v roce 2014 prodáno za 2,5 milionu liber – pozn. red.), každý řekne – To je ale krásný kus umění! No jo, jenomže nemusíte chodit do galerie, abyste viděli neustlanou postel.“ „Ačkoliv jsem sám o sobě kreativní, byl jsem roky maten tím, co všechno se vydává za umění, a tohle je jen další extrém.“

My Bed - Tracey EminMy Bed - Tracey Emin|wikimedia commons