Jan Farský poškozuje nejen vlastní jméno a renomé hnutí STAN, ale i pověst celé vládní koalice.

Jan Farský poškozuje nejen vlastní jméno a renomé hnutí STAN, ale i pověst celé vládní koalice. Zdroj: ČTK, Robert Klech

Kauza Farský jako test změn v politice. Ukáží se „ti noví“ lepší než Babiš?

Kauza poslance Jana Farského ukáže, jak moc se politici současné vládní koalice liší od pseudopolitiků ANO – éry Andreje Babiše. Zatím to bohužel vypadá, že slušnosti a politické kultury není ve skutečných stranách o moc víc než v politické divizi Agrofertu.

Farský je prvním místopředsedou hnutí STAN a jako takový byl v říjnu zvolen do Poslanecké sněmovny v koalici s Piráty. Teď – poté, co se nechal zvolit a i díky jeho hlasu získala nová vláda většinu – oznámil, že odjede na půl roku na stáž do USA.

Podle jedněch jde o prestižní studijní pobyt, podle druhých jen o další projev Farského vazalství ke Spojeným státům a jejich institucím. Farský mluví o šesti měsících, možná jich ale ve skutečnosti bude osm. Leccos nasvědčuje, že o svém odjezdu věděl už před volbami.

To vše jsou však jen nepodstatné podružnosti. Zásadní je, že Farský se nechal zvolit českým ústavním činitelem, přičemž minimálně jednu osminu svého mandátu nehodlá vykonávat naplno (či spíše vůbec). Co tím vzkazuje voličům?

O víkendu jsem argumentoval jedné své bezmála osmdesátileté příbuzné, že „ti noví“ ve funkcích se nemohou chovat jako jejich předchůdci, ani kdyby chtěli. „Nejsou majiteli své politické strany, jako je Babiš. Kdyby dělali nějaké prasárny, spočítali by jim to jak jejich spolustraníci, tak koaliční partneři. Kdyby nic jiného, tak to je udrží na uzdě,“ tvrdil jsem.

Sotva tři dny poté se vyvrbila „kauza Farský“. Její hlavní aktér už samotným oznámením své dlouhodobé nepřítomnosti předvedl, jak vážně to myslí s prací pro voliče, kteří si ho přáli mít ve sněmovní lavici. Proč by se rozhodoval mezi zajímavou stáží v Americe a zajímavým postem poslance, když ho k tomu oficiálně nic nenutí a pojmy jako slušnost a politická kultura jsou jen slova? Argument, že na případná zásadní hlasování ve sněmovně může přiletět, je čistým výsměchem všem poctivým kolegům poslancům – jejich práce nespočívá zdaleka jen v občasném zmáčknutí tlačítka na hlasovacím zařízení. Tedy neměla by.

Ve slušné demokratické straně by to Farskému kolegové vysvětlili a vyzvali ho buď ke zrušení pobytu v USA, nebo ke složení mandátu. Kdyby to odmítl pochopit, nemohli by ho sice zbavit poslaneckého křesla, ale alespoň by tak dali veřejnosti najevo, že nejsou všichni stejní, s Farským nesouhlasí a odsouzení a nepřízeň v dalších volbách si zaslouží jen on sám, nikoliv celá partaj.

I kdyby se k tomu (z nejrůznějších důvodů) neodhodlali Farského kolegové, stále by ve slušné a demokratické vládní koalici existovala další pojistka. Na ignorantského poslance a hnutí STAN by zatlačili partneři z ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů – jako místopředseda jedné z koaličních partají je Farský mimořádně viditelná osoba, a jeho selhání proto vrhá světlo i na další strany koalice. Pokud k němu budou mlčet.

Zatím bohužel mlčí. Pokud vytrvají a Farský, STAN ani koaliční partneři nenajdou dostatek sebereflexe, aby se k celé věci postavili čelem, nezbude mi při příští domácí politologické debatě než přiznat, že i „ti noví“ si klidně budou dělat, co si zamanou. A na voliče, slušnost a politickou kulturu přitom budou zvysoka kašlat. Tak jako před nimi Babiš a spol.

Video placeholde
Fiala: Farský mě ujistil, že tu bude na důležitá hlasování • Blesk - Nikola Forejtová