Lídři Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Lídři Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan Zdroj: Facebook/Vít Rakušan

Všichni zvolení poslanci Pirátské strany. Ivan Bartoš, Klára Kocmanová, Olga Richterová, Jakub Michálek a senátor Lukáš Wagenknecht
Nově zvolená pirátská poslankyně Klára Kocmanová s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a šéfem hnutí STAN Vítem Rakušanem
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předsedové Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN) (13.10.2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TO09), předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda Lidovců Marian Jurečka a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
Piráti Mikuláš Ferjenčík a Ivan Bartoš
20
Fotogalerie

Pirátská analýza: Naletěli jsme, STAN nás zneužil. Reflex je před koaličním partnerem varoval už v létě

Piráti si nechali udělat analýzu, která ukázala, že je koaliční partner STAN před volbami podváděl. Právě to nejspíš významně přispělo k tomu, že z původně silnějších pirátských kandidátek se do sněmovny dostali překvapivě jen čtyři lidé, zatímco zdánlivě slabší stanaři mají 33 poslanců. Škoda že dredatý Ivan Bartoš nečte pozorně Reflex, mohl si nepříjemné překvapení ušetřit – před tím, že STAN je parazit vysávající vždy toho nejlepšího hostitele, jsem v něm varoval už o prázdninách.

Není až tak důležité popisovat v tomto textu, jaké všechny levárny pirátská analýza odhalila. Aspoň jeden nejviditelnější příklad za všechny: Piráti zaplatili 2/3 společné předvolební kampaně zaměřené na jednotlivé kandidáty napříč krajskými kandidátkami, ovšem tyto peníze byly využity mnohem víc na podporu kandidátů STAN. A to zejména těch, kteří měli šanci „přeskákat“ pirátské kolegy. Což se pak také díky kroužkování stalo.

Piráty nemám rád, jejich eurohujerská a radikálně levicová politika mne děsí. To, jak s nimi STAN vyběhl, mě proto – přiznávám – zlomyslně pobavilo. A zároveň jsem rád, že se tak brzy potvrdila má slova, jimiž jsem v létě hnutí s Vítem Rakušanem v čele charakterizoval v článku s názvem Utrpení konzervativního voliče. Text vyšel jen v tištěném vydání Reflexu, ale pasáž týkající se hnutí STAN vám rád zopakuju: „STAN, který je s Piráty na kandidátce, nemá moc smysl řešit. Opakovaně ukázal, že se chová jako prodejná žena – dá komukoliv, kdo zaplatí. Do velké politiky se toto uskupení vyvezlo díky spolupráci s TOP 09, před volbami 2017 podepsalo koaliční dohodu s KDU-ČSL, ale nakonec cuklo. Teď se jako na nejvýhodnějšího hostitele přisálo na Piráty. A pokud by se jim symbióza přestala vyplácet, přeskočí nejspíš na někoho jiného.“

Piráti teď už vědí, že udělali chybu. Jednak v tom, že STAN vůbec vzali do party, jednak v tom, že si průběh kampaně pořádně neohlídali. Měli by vědět, že důvěřivosti se v politice říká hloupost. Když už tuto hloupost udělali, neměli by teď dělat druhou a lejno, do kterého šlápli, si ještě rozmazávat v dredech. Navrch ve dnech, kdy se vyjednává o příští vládě. Akorát budou spoustě lidí pro smích. Pokud snad hrají na to, že je voliči politují, jak se nechali napálit, ukazuje to na jejich politickou nedospělost. A nedospělá strana do vlády nepatří. Výsledek voleb už svým pozdním prozřením nezmění, nezbývá jim než si čtyři roky počkat na repete. Bude zajímavé sledovat, jak se jim povede. Stejně jako bude zajímavé počkat si, na koho se STAN přisaje příště.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem • Prostor X