Havlíček a Schillerová

Havlíček a Schillerová Zdroj: Blesk

Trhy nazvané Václavské Vánoce na Václavském náměstí pokračují i přesto, že vláda vánoční trhy zakázala. Jedná se totiž o kulturní akci. (28. listopadu 2021)
Trhy nazvané Václavské Vánoce na Václavském náměstí pokračují i přesto, že vláda vánoční trhy zakázala. Jedná se totiž o kulturní akci. (28. listopadu 2021)
Trhy nazvané Václavské Vánoce na Václavském náměstí pokračují i přesto, že vláda vánoční trhy zakázala. Jedná se totiž o kulturní akci. (28. listopadu 2021)
Trhy nazvané Václavské Vánoce na Václavském náměstí pokračují i přesto, že vláda vánoční trhy zakázala. Jedná se totiž o kulturní akci. (28. listopadu 2021)
Trhy nazvané Václavské Vánoce na Václavském náměstí pokračují i přesto, že vláda vánoční trhy zakázala. Jedná se totiž o kulturní akci. (28. listopadu 2021)
36
Fotogalerie

Schillerová a Havlíček ve sněmovně neuspěli. Poškození živnostníci si polepší

Poslanecká sněmovna zobrazila současnou schizofrenii povolební situace. Vláda v demisi navrhla opatření ke zmírnění dopadů svých restrikcí a nová koalice je upravila k obrazu svému. Vylepšila kompenzace pro drobné podnikatele, čímž vysílá signál i do budoucna.

Přechodný improvizovaný stav, kdy vládne Babišova vláda bez důvěry s jednou dnes už mimoparlamentní stranou, potrvá do té doby, než bude pravděpodobně v polovině prosince jmenován legitimní Fialův kabinet. Stane se tak poté, co prezident Miloš Zeman vyslechne všechny kandidáty na ministry.

Změna poměrů

Bizarní audience před covidovou kukaní v Lánech jsou nestandardní úlitbou hlavě státu, zvláště při vědomí, že Zeman jmenoval svoji úřednickou vládu v létě 2013 bez konzultací s parlamentem. Je stravitelná pouze s ohledem na současnou situaci. Vyhrotit vztahy s nevypočitatelným prezidentem hned na počátku by paradoxně mohlo oddálit vznik nové vlády.

Stále ovšem nelze vyloučit ústavní střet o jmenování jednoho ministra, pokud by Zeman trval na svém. Jelikož Fiala nehodlá ustoupit a ubírat svoje ústavní kompetence, hypoteticky se nabízí dočasné převzetí dotčeného resortu do té doby, než rozhodne Ústavní soud. 

Nepředbíhejme ale událostem. Měnící se mocenské poměry se naplno projevily na poslední schůzi Poslanecké sněmovny, jež ve zrychleném režimu legislativní nouze hlasovala o třech zákonech covidové podpory. Co tomu předcházelo?

Babišova vláda znovu podcenila nástup další vlny koronaviru. Zatahuje za brzdu státních zásahů v době, kdy má Česko po Slovensku druhý největší přírůstek nových případů na světě, a současně zaostává ve vakcinaci za vyspělejšími zeměmi.

Při vědomí všech limitů očkování nelze zpochybňovat, a prokazuje to i mezinárodní srovnání, že zmírňuje následky nákazy, počty těžkých případů a úmrtí. Proto došlo k bezprecedentní situaci, že Andrej Babiš a Petr Fiala podpořili iniciativu Lékaři pomáhají Česku, vyzývající k co nejrychlejšímu proočkování rizikových skupin.

Necitlivý zákaz trhů

Jinak se dílčí přístupy řešení epidemie čínského viru obou vládních sestav liší, a to nejen v pohledu na povinnost očkování. Odlišný pohled se projevil i v kompenzacích živnostníkům, jimž Babišův kabinet znemožnil podnikání. Opět ze dne na den a bez věrohodného odůvodnění.

Nejmarkantnějším symbolem je zákaz adventních a vánočních trhů, zatímco obchodní centra a farmářské trhy zůstávají bez omezení. Tento v Evropě ojedinělý krok nejvýmluvněji hájil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

„Já si nedovedu představit, že bychom adventní trhy ponechali otevřené, tam jdou lidé za zábavou, zatímco do obchodů si jdou nakoupit. Chápu, že ti živnostníci jsou naštvaní, my je všechny odškodníme,“ sliboval v Partii televize Prima.

Zákaz podnikání drobných trhovců, kteří se na vrchol sezóny připravovali několik měsíců, aby se zahojili z letošních i loňských hubených tržeb, a mnozí investovali nemalé peníze, odmítl v debatě budoucí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Považuje ho za nefér už jen z toho důvodu, že byl vyhlášen na poslední chvíli, kdy měli trhovci postavenou infrastrukturu a jsou nejméně rizikovou skupinou.

Havlíčkovy sliby

Havlíček sice slíbil stánkařům a organizátorům adventních trhů „velké“ kompenzace, jenže jako častokrát přikrášloval realitu. Vláda obnovila kompenzační bonus a dotační program rozdělený do tří skupin podle propadu tržeb.

„Stánek s lukrativním sortimentem vydělá zhruba 15 tisíc korun za den, za advent je to 400 tisíc, a to žádná kompenzace nepokryje,“ zpochybnil vládní pomoc hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Pětikoalice upravila covidovou podporu pozměňovacími návrhy. Větší problémy nenastaly se schválením ošetřovného, přípěvků v karanténě a izolaci, nejzásadnější změny doznaly kompenzace živnostníkům.

Došlo k průlomu, že mohou souběžně požádat o bonus a další kompenzační programy, nově především Covid 21 a Covid Nepokryté náklady. Dosavadní souběh čerpání bonusu umožňoval využít jen program Antivirus pro zaměstnance a částečnou úhradu nájemného. O bonus mohou nově požádat i ti živnostníci, kteří začali podnikat od srpna do státní uzávěry 21. listopadu, již byli z dosavadní podpory vyloučeni.

Schillerová: Zabírají místo

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová se souběhem bonusu a dalších programů nesouhlasila. Poněkud nelogicky. Bonus ve výši tisíc korun denně má podle ní sloužit k tomu, aby stát nenutil drobné podnikatele žádat o dotace.

„Aby nemuseli stát ve frontě na Ministerstvu průmyslu a obchodu, vyplňovat složité žádosti, procesovat složité dotační programy a zabírat místo třeba i těm, kteří jsou větší, a kteří to potřebují nebo nedosáhnou na kompenzační bonus,“ namítala ministryně ve sněmovně.

Schillerová bezděčně potvrzuje známou věc, že Havlíčkovy programy jsou příliš složité, a zároveň nezná podmínky drobného podnikání. Kompenzační bonus tisíc korun denně je spíše vnímán jako dávka saturující životní náklady živnostníků. Přitom jim zůstávají další platby související s podnikáním, na které bonus nestačí, nemluvě o ušlém zisku.

„Změny v kompenzacích vítáme, zejména umožnění souběhu bonusu a dalších programů, na což jsme dlouhodobě upozorňovali,“ reagovala pro Reflex generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

ANO a SPD proti

Výhodnější podmínky po drobné podnikatele nepodpořil nejen poslanecký klub ANO, ale i SPD, což je v rozporu s brojením okamurovců proti zákazu adventních trhů. Patrně jim jde jen o vlastní zviditelnění, podobně jako celé militantní antivaxerské scéně.

„Bude platit jednoduchý princip: pokud vláda zakáže nebo omezí podnikání, musí poskytnout kompenzace. Naší snahou bude k takovým krokům nepřistupovat, ale naopak podmínky pro podnikání zjednodušovat,“ prognózuje budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Schillerová a Havlíček neuspěli, optika se pootáčí. Platí to nejen pro adekvátnější kompenzace malému podnikání, ale patří sem třeba i zrušení EET, zavedení jednotného inkasního místa, nebo seškrtání dotací pro velké firmy.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 35: • Reflex.cz