Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) do funkce předsedy vlády (28. 11. 2021)

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu (ODS) do funkce předsedy vlády (28. 11. 2021) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Internet si dělá legraci z Miloše Zemana za plexisklem
Internet si dělá legraci z Miloše Zemana za plexisklem
Internet si dělá legraci z Miloše Zemana za plexisklem
Internet si dělá legraci z Miloše Zemana za plexisklem
Internet si dělá legraci z Miloše Zemana za plexisklem
25
Fotogalerie

Naděje z voleb vypadá čím dál víc jako fata morgana

Své informace čerpám co nejvíc z oficiózních médií. Jsou tu už zase, podobně jako v letech mého mládí, cca 1958–1989. Tedy např. Právo, Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a další. Je to sice hnusné čtení, ale za ta léta jsem si zvykl na leccos.

Bez problému se z nich dozvídám, že prezident je spolehlivě chráněn v akváriu v Lánech. Ze zpráv o jeho zdravotním stavu je zjevné, že dosud žije. Vládne nám vláda bez důvěry. Ke svému vládnutí nepotřebuje parlament, tedy sněmovnu. Sněmovna, která jí dala důvěru, už neexistuje. Sněmovna, která existuje, by dala důvěru jiné vládě, z níž zatím existuje jen předseda. Vypadá to, jako že si z nás osud dělá legraci.

V oficiózních médiích panuje veselá spokojenost. Lukáš Jelínek v Právu z 29. 11. sice připouští, že právě spuštěné prezidentovy „konzultace“(!) jsou „prezidentova specialita nad rámec ústavy“(!!). Doufá, že prezident nebude příliš zdržovat, neboť „hlavním úkolem politiků je, aby věci fungovaly“. Josef Koukal tamtéž píše, že prezident „rozptýlil pochyby, zda nebude hledat cesty, jak proces ustanovení nové vlády zdržet nebo zhatit“.

Martin Zvěřina týž den v LN uvádí: „Premiér Fiala sestavil vládu rychle (ještě nebyla hotová, bd) a prezident Zeman mu přes cestu nepřeložil ani stéblo,“ (už mu řekl, že přes jednoho kandidáta „nejede vlak“). A pln dobré vůle je i nově jmenovaný premiér Fiala, jež se zavazuje: „Nebudu jitřit atmosféru a dělat konflikt mezi institucemi. Považuji za nesprávné vzkazy do médií, ukazování svalů atd. Nemůžeme si dovolit ten luxus, abychom se handrkovali o jakoukoli maličkost.“

Ve skutečnosti tanec teprve začíná. Farmáři a čuňata usedli k rokovacímu stolu, díváme se na to do různých akvárií skrze zamlžená okna málo spolehlivých médií. Heslo zní: Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina.  Jistě, každý se může polepšit. Důvěřivost a dobrá vůle je v zásadě namístě. Jen je někdy těžké zbavit se pochybnosti, zda tu a tam není motivována plnými kaťaty.

Snad by tedy bylo dobré vnést do náhledu na situaci trochu realismu. To, v čem žijeme, není protiústavní, ale mimoústavní (rozuměj je tu strašný svinčík). Prezident může (mj. i proto, že máme absurdní ústavu) dělat nekonečné obstrukce. Je tu jen jedna mezera: neodvolatelného prezidenta je možné dočasně zbavit výkonu funkce. Rozhoduje o tom parlament prostou většinou obou komor. A když je neodvolatelný prezident dočasně odvolán, jmenuje premiéra a vládu, které dosud nemáme, předseda sněmovny.

Nejde o to, svrhnout vládu a nastolit diktaturu. Jen uvést věci do pořádku: abychom měli vládu s podporou v řádně zvolené sněmovně.

Jinak se naděje z počátku října ukážou naprosto falešnými.