Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné

Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
Demonstrace proti vládním proticovidovým nařízením i očkování na pražské Letné
21
Fotogalerie

Kde stojí mantinely osobní svobody a kde začíná anarchie?

Udatní bojovníci proti vakcínám tvoří prazvláštní sešlost. Část z nich jsou univerzální protestující matadoři, kteří již léta bojují proti všemu a všem, ať vládne kdokoliv. Jednou jsou terčem jejich hněvu imaginární migranti, jindy to jsou Židé nebo tak zvaní „pravdoláskaři“ aneb pražská kavárna, ale i další nejrůznější minority a pochopitelně Evropská unie. Dnes je tím hlavním tématem očkování a dodržovaní pravidel ve vyhrocené pandemické současnosti.

Samozvaní hrdinové své „svaté války“ se ohánějí argumenty hojně prezentovanými zejména na proruských webech, kde se to zaručenými fake news hemží v míře vrchovaté. Vykřikují hesla o nové totalitě a ztrátě svobody, přičemž spoléhají na to, že stokrát opakovaná lež se může stát obecně přijímanou pravdou. Pomíjejí doložitelná fakta, která prezentují nezpochybnitelné vědecké autority. V jejich podání je vše napadáno a přinejmenším relativizováno.

Přesně to naplňuje manuály ruské hybridní války, kde jsou hlavní zbraní cílené dezinformace a manipulace všeho druhu. Cílem je dosáhnout atmosféry destabilizace a rozkladu společnosti, což ve finále kumuluje obrovské ztráty, a to v našem konkrétním případě i ztráty lidských životů, obrovské materiální ztráty a také ztrátu důvěry občanů v instituce státu a stát jako takový. Kritika dnešní vlády v demisi je namístě a platilo to po celou dobu jejího mandátu. Jenže mezi paradoxy dnešní vypjaté doby patří i to, že mnozí antivakcinační bojovníci považují Andreje Babiše za vhodného prezidentského kandidáta. Nuže, cui bono ta dnešní rozvášněná řevnivost? Určitě to prospívá kremelským zájmům, ale také sílícím čínským ambicím.

K naší domácí lehké kavalerii hybridní války se přidává celá armáda užitečných idiotů. To je pojem z politického žargonu používaný pro lidi, kteří jsou zneužíváni k šíření řízené a cílené propagandy, o jejímž konečném cíli nemají tušení. Patří k nim různí bývalí a zneuznaní politici, včetně těch, kteří neuspěli v nedávných volbách a hledají nový mediální prostor. Na pomyslném i skutečném pódiu vedle nich stojí pyšné „celebrity“ z české pavlače, které potřebují další scénu pro exhibici svého ega. Oslabený nemocný stát jim poskytuje dostatečně velké jeviště pro jejich sebeprezentace. Doslova to pak připomíná kobercový nálet tekutého hněvu v mnoha rozličných mutacích. Hodí se cokoliv, včetně dosti pofiderní pěvecké soutěže. Kdo a proč to všechno organizuje a platí, by měla být první zodpovězená otázka, pokud se chceme pohnout z dnešní pasti, do níž padáme stále hlouběji.

Přirovnávání k normalizační totalitě je nemravné a nevkusné zejména vůči zdravotníkům, kteří zažívají opakovaně další hororové situace v přeplněných špitálech. Je to doslovný cynismus, vůči kterému by se měla většinová společnost rázně a jednoznačně vymezit. Pokud existuje způsob, jak omezit počty lidí hospitalizovaných s těžkým průběhem onemocnění covid-19, tak nám nezbývá než tento způsob přijmout. A tím způsobem je důsledná vakcinace celé populace, počínaje ohroženými skupinami a školáky konče. Odpůrci vakcín nenabídli kromě relativizace a zpochybňování faktů žádný jiný recept. Je třeba jim vzkázat, že i jejich svoboda končí tam, kde je napadána svoboda všech ostatních. Nejde o nic menšího než o lidské životy. Respekt společně sdílených pravidel patří k základním demokratickým atributům fungující společnosti, pokud nechceme žít v anarchii či skryté diktatuře vyvolených, nota bene napojených na mocné východní říše.