Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze zavírají a prodejci balí.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze zavírají a prodejci balí. Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Adventní trhy na Zelném rynku v Brně měly v pátek jepičí trvání. Otevřely se ráno a úřady je ukončily v 18.00. Část stánkařů se pokoušela v plískanici své zboží zoufale prodávat, část ani neotevřela.
Pouze v pátek měla Romana Plušková (40) z Opavy možnost v Ostravě prodávat své zboží v jednom ze stánků nachystaných na vánoční trhy.
Vánoční trhy na pražském náměstí Míru zavírají a prodejci balí.
Vánoční trhy na pražském náměstí Míru zavírají a prodejci balí.
Vánoční trhy na pražském náměstí Míru zavírají a prodejci balí.
10
Fotogalerie

Vláda ničí malé podnikání, zrušení vánočních trhů nedává smysl

Vláda Andreje Babiše nepolevuje v sérii covidových lapsů. Promeškala ochranu nejrizikovějších skupin, Česko je znovu na světové špici počtu nových případů a dnes utahuje šrouby tam, kde to nedává smysl. Zrušením vánočních trhů pokračuje v likvidaci drobných podnikatelů.

Babišův kabinet by se nejraději zbavil vládních otěží co nejdříve a prakticky nevládne, což se projevuje i na improvizovaném „boji“ proti další vlně koronaviru. Musí si ještě počkat a plnou odpovědnost ponese do jmenování nové vlády. Na tahu je prezident Zeman a bizarní vývoj kolem jeho nákazy covidem-19 zamlžuje termín předání moci.

Slepé uličky

Vláda si je vědoma, že vzhledem k rekordním statistikám a problémům v některých regionech musí něco dělat. Jenže její kroky jsou jen opakováním starých omylů a slepých uliček, jejichž výsledkem bude zbytečné poškození tisíců drobných podnikatelů.

Plošný zákaz vánočních trhů před začátkem Adventu je dalším odrazem nekonečného chaosu, obtížně odůvodnitelného nejen před veřejností, ale patrně i před soudy. Rána do vazu přišla tradičně bez varování, ze dne na den.

Dokáže někdo vánočním trhovcům vysvětlit, proč se zákaz týká jenom jich, když prodávají ve venkovním prostoru, a nikoli supermarketů nebo farmářských trhů? Jsou opravdu takovým rizikem, že na ně vláda zaměří ústřední pozornost? Ví ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, že je to pro mnohé z nich možnost zahojit se z propadu svých příjmů, a část z nich si kvůli tomu brala úvěry?

Havlíček nikdy přes květnaté proslovy zájmy malých podnikatelů nehájil, na rozdíl od velkých firem, které nikdy nebyly plošně zavřeny. O tom svědčí i prohlášení Asociace malých a středních podniků a živnostníků, kterou před vstupem do vlády reprezentoval.

Nerovnost a nelogičnost

„Dotčení podnikatelé toto vnímají jako zásadní nerovnost a nelogičnost kroků Ministerstva zdravotnictví. Vložili do přípravy vánočních trhů veškeré své finanční zdroje, nakoupili zboží, zaplatili předem brigádníky a zákaz vánočních a adventních trhů je pro ně faktický lockdown,“ píše asociace v prohlášení a požaduje zmírnění restrikcí.

„Jejich“ ministr pro malé podnikatele opět nehnul prstem. Pokud se vláda rozhodne z vážných důvodů omezit podnikání, ve vyspělejších zemích funguje rychlá a jednoduchá kompenzace. Ne tak u nás. Havlíček až po vyhlášeném zákazu vymýšlí způsoby, jak zasažené podnikatele částečně odškodnit. Jeho programy vždy patřily k nejpomaleji zaváděným a nejvíce byrokratickým.

Babišova vláda letos podruhé přivedla Česko mezi nejpostiženější země světa, což už nemůže být náhoda. Zmutovaný virus se sice šíří v celé Evropě, ale liší se v dopadech na počty těžkých případů a úmrtí.

Relativně lepší situace je v zemích s vyšší proočkovaností populace, zejména rizikových skupin seniorů, na něž je potřeba upřít hlavní pozornost. Bezpříznakový průběh covidu poněkud nepochopitelně infikovaného polymorbidního prezidenta je důkazem, že vakcína chrání i nejohroženější pacienty.

Premiér Andrej Babiš na sebe loni vzal hlavní úlohu koordinátora nákupu vakcín a už tehdy byl kritizován, že jich vláda nakoupila málo a pozdě. Tento skluz v porovnání s většinou evropských zemí nedohnal, ačkoli avizoval konec epidemie do voleb.

Je pozoruhodné, že se tehdy octl pod palbou kritiky i těch, kdo ve vzniklém vakuu, podobně jako na Slovensku, bojovali za dovoz v Evropě dosud neschválených ruských vakcín Sputnik V. Z jejich řad tehdy (ostatně ani dnes) nezaznívaly pochybnosti, že jsou to jen „experimentální“ přípravky, jak dnes označují americké a britské vakcíny.

Nedůvěra ve stát

Nelze ovšem pominout, že i tyto skupiny jsou odrazem nedůvěry mnoha lidí v chaoticky řízený stát, selhávající v komunikaci, odůvodněnosti zásahů do společnosti a rychlé náhradě poškozeným.

Tato nedůvěra ve státní instituce se bude ve vypjaté atmosféře a rozpolcené společnosti velmi složitě napravovat. Mentalita lidí je u nás jiná než v liberálních severských nebo naopak autoritářsky řízených asijských zemích. Žádný model řešení epidemie nelze přebírat beze zbytku. K navrácení důvěry rozhodně nepřispívají poslední kroky Babišovy vlády, která opakovaně ničí nejen drobný podnikatelský sektor, ale i tradiční vánoční atmosféru.

Za vše nejlépe hovoří slova Petry Vavříkové pro Českou televizi ze Staroměstského náměstí v Praze, připravující se jako řada prodejců dva až tři měsíce na vrchol sezóny. „My jsme tady za mikropodnikatele. Nemáme peníze na to, abychom se dostali do obchodních center. Proto jsme tady. A jsme tady i z toho důvodu, že spousta z nás má staré české řemeslo. Jsou to věci, které nekoupíte v obchodních nadnárodních firmách," vysvětluje situaci trhovců.

„Bohužel vláda nejenom že nám zakáže prodávat, ale veřejnosti nabízí unifikované Vánoce. Máme dvakrát zrušené Velikonoce, dvakrát zrušené Vánoce. Nemluvě o tom, že i v létě byly zrušené stánky jako vinobraní, byť se všichni necháváme očkovat. 95 procent stánkařů je očkovaných, zbývajících pět procent má doklad ze zdravotních důvodů.“

„My už opravdu nevíme, co můžeme pro tuto vládu udělat. Nosíme respirátory, snažíme se dodržovat dvoumetrové odstupy ve frontách, abychom lidi trochu koordinovali, ale pokud toto udělá vláda ze dne na den, jako naposledy, tak dál už nejsme schopni. Dojalo nás a děkujeme všem lidem, kteří nás přišli podpořit,“ uzavírá Petra Vavříková. K tomu není co dodat.