Radek Vondráček

Radek Vondráček Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny
Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny
Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny
Jaroslav Foldyna
Marek Benda
21
Fotogalerie

Vondráček ve vedení Sněmovny? Hnilička se za podobný přešlap vzdal mandátu

Hnutí ANO trvá na nominaci Radka Vondráčka na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, ačkoli pro něj nemá vyjednanou podporu. Původně ho odmítal i Andrej Babiš, ale otočil, ačkoli v jiných případech postupoval mnohem razantněji.

Poslanecká sněmovna se sešla poprvé po volbách na ustavující schůzi. Nově zvolení poslanci složili slib. Bloky SPOLU a PirSTAN podepsaly koaliční dohodu, kterou ještě musí stvrdit pirátské celostátní fórum. Z neznámých důvodů se toto hlasování odehraje až týden po podpisu smlouvy, schválené předsednictvem Pirátů.

Nezbývá tedy než ještě počkat, zda Piráti skutečně vstoupí do vlády. Plusy tohoto kroku sice převažují nad minusy i přes hořkou kroužkovací pilulku, ale názorově široce rozkročená členská základna je nevyzpytatelná. Nově vzniklá vláda přitom má před sebou extrémně složitou situaci, a to nejen při nápravě škod marketingového populismu a agrofertizace státu. Nemůže si dovolit permanentní hrozbu její destabilizace.

Havlíček proti Pekarové

Ustavující schůze Sněmovny byla přerušena, nyní bude následovat tajná volba jejího vedení. O postu předsedkyně je rozhodnuto, stane se jí koaliční nominantka Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Hnutí ANO proti ní postaví ministra Karla Havlíčka, jehož může kromě vlastních poslanců teoreticky podpořit pouze SPD.

ANO má nabídku na dvě místopředsednická křesla. Zatímco s Janou Mračkovou Vildumetzovou není problém, komplikovaná je pozice dalšího kandidáta Radka Vondráčka. Jeho mateřský klub na nominaci trvá, přestože se nesmyslně zapletl do her hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Den poté, kdy Mynář obdržel stanovisko Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o velmi vážném zdravotním stavu Miloše Zemana s nejasnou prognózou, zorganizoval u jeho lůžka schůzku pěti lidí v čele Vondráčkem. Cílem bylo přesvědčit veřejnost, že je prezident schopen vykonávat svoje pracovní povinnosti, což bylo v rozporu s tehdejším stanoviskem ÚVN.

Tento důvod přiznal samotný Vondráček, jenž přikrášloval prezidentův zdravotní stav. „Bylo to hlavně proto, abychom vyloučili jakékoliv spekulace o tom, že snad to není jeho vůle, že svolává sněmovnu na 8. listopad,“ prozradil. Jenže tento akt byl procesně zbytečný, ustavující schůze by proběhla i bez prezidentova podpisu.

Porušené předpisy

Od této akce se ostře distancovala nemocnice. „Potvrzujeme, že dnešního dne nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka. Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření,“ sdělila mluvčí Jitka Zinke.

Další problém spočívá v tom, že aktéři této neohlášené návštěvy porušili závazné hygienicko-epidemické předpisy platné pro pobyt na jednotce intenzivní péče. Neměli povinné respirátory ani ochranné pláště. Není jasné, jestli prošli hygienickým filtrem, a mohli tak ohrozit pacientovo zdraví.

Vondráčkova obhajoba, že si respirátor sundal, aby ho prezident lépe slyšel, nemůže obstát ani v humoristickém pořadu. Šéf ANO v první reakci Vondráčkovo extempore odsoudil a Mynáře vyzval k rezignaci.

Vondráčkova šaškárna

„Nevnímám to vůbec dobře. Je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,“ reagoval premiér. „Ta šaškárna nebyla potřeba, když by se Sněmovna stejně musela v tom termínu ze zákona sejít. Udělal chybu a za tu se musí platit. Já osobně nedoporučím, aby byl kandidátem do vedení Sněmovny. On prostě sehrál roli užitečného idiota, neměl tam chodit.“

Následovala suspendace Vondráčka z povolebního vyjednávacího týmu ANO. Jeho šance na nominaci do vedení Sněmovny klesly k nule, i když ho podržel poslanecký klub.

Babiš otočil poté, kdy Mynář zveřejnil krátké video z prezidentova pokoje, a ještě musel čelit kancléřově nařčení, že o schůzce věděl předem. Jenže tyto záběry zároveň prokázaly závažné porušení interních předpisů, což začala šetřit hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová.

Podle sdělení resortu obrany bude případ řešen ve správním řízení, přičemž „nežádoucím“ návštěvníkům ARO hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Nejedná se o banální prohřešek, v jiných totožných případech Babiš nemilosrdně stínal hlavy.

Hniličkova rezignace

V lednu letošního roku praskla soukromá oslava v teplickém hotelu kontroverzního podnikatele Petra Bendy z éry Jiřího Paroubka, jíž se účastnily desítky hostů. Mezi nimi byl poslanec ANO Milan Hnilička, současně šéf Národní sportovní agentury.

S Hniličkou a dalšími účastníky bylo zahájeno správní řízení kvůli porušení protiepidemických pravidel. Jelikož neměl nařízenou ochranu dýchacích cest, dostal maximální možnou pokutu. Ještě předtím ho Babiš dotlačil k odchodu ze Sněmovny.

„Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát,“ sypal si popel na hlavu Hnilička.

Od Vondráčka slyšíme jen trapné a směšné vytáčky bez náznaku pokory či přiznání chyby. Posunul se i Babiš, jenž v jeho případě nejenže netrvá na vyvození politické odpovědnosti, ale dal mu dokonce zelenou při volbě do vedení Sněmovny.

Odstoupení Prymuly

Dvojím metrem měřil premiér i před rokem, kdy kvůli porušení protiepidemických nařízení vyzval k rezignaci Romana Prymulu. Tehdejší ministr zdravotnictví odstoupil, zatímco organizátor tajemné noční sešlosti ve vyšehradském baru Jaroslav Faltýnek formálně rezignoval na post prvního místopředsedy hnutí ANO, což zamýšlel už dřív, zůstal v čele poslaneckého klubu, a letos znovu kandidoval do Sněmovny.

Už jen zmíněné důvody stačí, aby Vondráček narazil při volbě místopředsedů Sněmovny, ale našlo by se jich víc. V březnu 2019 tancoval opilý na parlamentním předsednickém stolku a hrál přitom na kytaru. Před třemi lety se při návštěvě Moskvy sešel s politiky ze sankčního seznamu kvůli anexi Krymu a zpochybňoval rozsah protiruských sankcí.

Vondráček je především Babišovou vizitkou. Ve vedení Sněmovny chybět nebude, stejně jako Tomio Okamura. Tento propagátor vystoupení z NATO dříve nehlasoval pro kandidáty tehdejší demokratické opozice a dnes křičí, že je porušována demokracie.

Zůstává jen otázkou, jak dlouho bude šéf ANO trvat na Vondráčkově kandidatuře. A zda nakonec nasadí jako zálohu univerzálního Karla Havlíčka, jak se spekuluje, ochotného přijmout jakoukoli roli. Kdykoli.