Video placeholde
Otázky Václava Moravce: Adam Vojtěch a Vlastimil Válek si podali ruce (31.10.2021)
Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (20.10.2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci k rekonstrukci porodnice U Apolináře a plánované stavbě nového pavilonu neonatologie.
Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha
18
Fotogalerie

Smějeme se s ministrem zdravotnictví aneb Jak probíhá výměna v době krizové

Průměrná životnost polistopadových šéfů resortu zdravotnictví je u nás jen lehce přes jeden rok. Nyní se schyluje k výměně další, byť tentokrát vcelku přirozené – po volbách se obměňuje celá vláda. Ale i tentokrát to u střídání v čele ministerstva vypadá přinejmenším netradičně.

Zdravotnictví je těžký resort plný nášlapných politických min. Navíc je tu nová vlna koronaviru. Ale proč se nepobavit a kdo jiný by měl jít příkladem než sám premiér. „Pojďte, pane profesore, převezměte funkci ministra zdravotnictví od 1. listopadu a můžete nám to ukázat,“ vzkázal Andrej Babiš před zhruba dvěma týdny možnému příštímu ministrovi za TOP 09 Vlastimilu Válkovi.

A aby nebylo slušnosti příliš, ve svém lidovém videoposelství „Čau lidi“ dodal: „Co všechno ty vaše kecy… můžete ukázat lidem.“

Vážně míněná, ale neomalená nabídka? Sofistikovaná politická provokace? Pokus o vtip? Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k tomu má své vysvětlení. „Do jisté míry to byla samozřejmě spíš nadsázka, možná nějaká výzva k jednání ze strany pana premiéra,“ komentoval to v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT.

A své vysvětlení měl i další z debatujících, ředitel pražské nemocnice Motol a kdysi i roční – jak jinak – ministr zdravotnictví za ČSSD Miloslav Ludvík: „Já bych to takhle nenazval,“ odmítl moderátorovo označení, že z premiérovy strany šlo o „pošťuchování“.

A jak tedy s resortem dál? „Já to klidně předám zítra,“ dušoval se Adam Vojtěch, na kterého už čekají ve Finsku jako na našeho příštího velvyslance. Ale žádný úprk v tak složité době. „Žádné odpovědnosti se nevzdáváme. Určitě to není tak, že bychom si dali nohy na stůl,“ dodal v nedělní debatě na ČT.

Ale tou ještě důležitější otázkou je samozřejmě: co dál. Tedy kdo na resort zasedne jako v pořadí 25. polistopadový ministr – když započítáme dvojí angažmá Adama Vojtěcha a různé záskoky jako třeba u Vladimíra Špidly či Zdeňka Škromacha.

Možný příští šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek zůstává při zemi. „Z praktického hlediska je několik kandidátů na ministra zdravotnictví,“ prohlásil také v nedělních Otázkách Václava Moravce a dodal: „Já osobně bych vůbec nejradši, kdyby to byla ministryně, protože ženy to řídí většinou daleko lépe než muži. Aspoň to je moje zkušenost.“

Což samozřejmě nemůže projít bez povšimnutí. Jednak ze zmíněných více než dvaceti polistopadových šéfů tohoto resortu bylo pouze pět žen. A hlavně není jasné, proč by hledisko žena/muž mělo být kvalifikací/diskvalifikací pro jakoukoliv ministerskou či jinou klíčovou pozici. Ale třeba je to ve zdravotnictví jiné.

Tak horké to ale možná nebude. „Pokud se předsedové stran dohodnou na tom, že jsem nejlepším kandidátem na ministra zdravotnictví, tak budu dělat ministra zdravotnictví. Já od své odpovědnosti nikdy neuhýbám,“ dodal v nedělní debatě místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

A podal končícímu ministrovi zdravotnictví ruku, nejen obrazně, ale i přímo na obraze: „Já vám tady nabízím ruku, kdykoliv mě pozvete, tak si s vámi na ministerstvu povykládám.“ Adam Vojtěch ruku velkoryse přijal a vyjádřil přání: „Méně komunikovat bez Twitteru.“

Dobrá rada. Kéž by to pro řízení tak rizikového resortu stačilo…