Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu

Miloš Zeman při hradní pietě za oběti covidu Zdroj: Zbyněk Pecák

Kancléř Mynář zveřejnil videozáznam, na kterém Miloš Zeman podepisuje v nemocnici dokument ke svolání nové Sněmovny
Miloš Zeman.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman.
32
Fotogalerie

Hradní rébus: Privatizace Miloše Zemana a monitor zpráv pro prezidenta

Kancléř Vratislav Mynář prohlásil, že každý den předává prezidentu Zemanovi monitor zpráv. Vzhledem k faktu, že hradní klan dnes bojuje hlavně sám za sebe, nabízí se otázka, jaké zprávy skutečně k prezidentovi pronikají. Týkají se i jeho nejbližších spolupracovníků?

Mynář se dostal pod palbu kritiky ze všech stran, že lhal a tajil závažné informace o způsobilosti prezidenta vykonávat úřad. Vynaložil enormní množství energie na ujištění veřejnosti, že Zemanův stav není tak špatný, jak je někdy prezentováno, a což potvrdila i zpráva Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) zaslaná Senátu. V této věci nejsou podstatné názory politiků, tím méně osobně zainteresovaných státních úředníků, ale lékařského konzilia. Na to je zatím ještě čas.

Rozklížené vztahy

Dnes je pozoruhodné něco jiného. Pokračuje rozklížení vztahů mezi premiérem Babišem a Hradem. Nezbrzdila je ani tisková konference, na níž Mynář představil video s těžce nemocným prezidentem na jednotce intenzivní péče, kde pětičlenná delegace porušila všechny možné interní předpisy. Mimochodem dal k tomu Zeman souhlas, když Hrad do té doby tvrdil, že si nepřeje podávat žádné informace o svém zdravotním stavu?

Kancléř na brífinku bez dotazů mimo jiné oznámil, že každý den předává prezidentovi monitor zpráv. Důvěryhodnost bezprověrkového úředníka obviněného z dotačního podvodu se sice rovná nule, ale berme nyní vážně jeho slova, že mediální svodky pravidelně poctivě předává a prezident si je čte.

Nabízí se hradní rébus. Byl v monitoru zahrnut i aktuální článek v Mladé frontě DNES „Privatizace Miloše Zemana“ (30. 10. 2021), odkrývající vyšetřování pracovníků prezidentské kanceláře kvůli únikům informací ze spisů BIS?

Hybatelem Nejedlý

„Agenti BIS a elitní policisté krouží kolem Hradu a prezidentské kanceláře. Mají podezření, že odtamtud unikají cíleně informace, a že dochází k cílené manipulaci a velké politické hře s ruskými zájmy v pozadí,“ píše Babišův deník, neomylně signalizující, kudy se ubírají zájmy jeho majitele. Nikdy by neučinil nic, co by je mohlo poškodit, a takto funguje od příchodu šéfredaktora Jaroslava Plesla v roce 2014.

Podle informací Mladé fronty DNES se vyšetřovatelé zajímají o kancléře Vratislava Mynáře, ekonomického poradce prezidenta Martina Nejedlého a ředitele administrativní sekce Jana Nováka. „Ani jeden z nich nemá bezpečnostní prověrku. U Nejedlého policisté a tajné služby znovu zkoumají, co před lety dělal v Rusku,“ píše deník. Nejedlého považuje za klíčového hybatele dění na Hradě.

Tyto informace nejsou nijak nové a úzké napojení Hradu na zájmovou zónu Kremlu není žádným tajemstvím. Už před několika lety prosakovaly informace, že se Nejedlý dostal do hledáčku spojeneckých tajných služeb, jež ho považovaly za největší tuzemské riziko. Nejedlý má za sebou desetiletý a netransparentní pobyt v Rusku a disponuje kontakty na řadu vlivných ruských politiků.

V hledáčku tajných služeb

Nemůže proto překvapit, že Nejedlého a Mynáře sledovala BIS. Spíše vyvolává otazníky, že aktuální kauzu otvírá právě Babišův tisk. Vyšetřování směřuje k podezření, že k utajovaným skutečnostem i v mezinárodně citlivé kauze výbuchů ve Vrběticích měli přístup lidé bez prověrky a s nejasnými cíli.

Nejbližší okolí si podle deníku postupem času prezidenta Zemana „privatizovalo“ a je známo, že i telefonáty si mohl vyřizovat jen jeho prostřednictvím. Dnes na Hradě ještě přituhlo, podle zasvěcených zdrojů zde panuje „stanné právo“, a od přístupu k Zemanovi je odstřižený i mluvčí Ovčáček, což se projevuje v jeho labilních výlevech.

Babiš zahájil ostrý útok na Hrad prostřednictvím svých deníků už před deseti dny. O tom svědčí titulní strany s všeříkajícími titulky v Mladé frontě DNES („Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů“, 20. 10. 2021), a téhož dne v Lidových novinách („Ultimátum Zemanovým rádcům: Vykliďte Hrad!“).

Nyní tlaky na hradní skupinu, jež dobře ví, že s pádem Miloše Zemana končí i jejich éra, pokračují. Jak na ně reaguje prezident, pokud jsou součástí Mynářova pravidelného monitoru?

Spory o Koudelku

Z logiky věci by je musel považovat za útok na svoji osobu. Mynáře a Nejedlého vždy považoval za nedotknutelné. Sám v srpnu přiznal, že naléhal na premiéra Babiše, aby zastavil jejich odposlechy zpravodajci Bezpečnostní informační služby.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,“ uvedl Zeman. Kontaktoval kvůli tomu i Babiše a ten ho prý ujistil, že odposlechy zastavil. „Nebyla to pravda, z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ projevoval nelibost.

Důvodem, proč Zeman tyto citlivé informace zveřejnil, byl podle jeho slov další údajný porušený Babišův slib, že definitivně odstraní ředitele BIS Michala Koudelku, varujícího před ruskými a čínskými vlivy. V polovině srpna mu skončil pětiletý mandát, avšak premiér přehodil „horký brambor“ definitivního řešení na novou vládu.

Pakt Babiš-Zeman končí

Nyní je prakticky jisté, že se Koudelka udrží. To může být jeden z důvodů, proč se Babiš od Hradu distancuje, jelikož zjištění BIS vedoucí k prudkému ochlazení česko-ruských diplomatických vazeb byla natolik závažná, že je nezpochybnil ani Zeman. Šéf ANO zřejmě tuší, že pozice Mynáře a Nejedlého je i vzhledem k vyšetřování neudržitelná, a Zeman mu už v ničem nemůže pomoci.

To nic nemění na tom, že Babiš je nevěrohodný oportunista, měnící názory a strategii jako košile podle aktuální situace. O tom svědčí i jeho „státnická“ stylizace projevu k 28. říjnu, jež mu typově nesedí. Jeho skutečnou tváří jsou hysterické a útočné pořady Čau lidi na sociálních sítích.

Nelze proto vyloučit, že v případě zlepšení zdravotního stavu prezidenta Babiš znovu přehodí výhybku. Jaké ale asi mohou být jejich vztahy poté, kdy premiérovo okolí, jistě s jeho vědomím, potápí jeho nejbližší spolupracovníky? Nemyje si jen ruce před případnou prezidentskou volbou?

Video placeholde
Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá • Blesk - Aleš Brunclík