Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou!

Andrej Babiš při focení na obálku své knihy Sdílejte, než to zakážou! Zdroj: Facebook @AndrejBabis

Andrej Babiš pronesl ve funkci premiéra  28. 10. 2021 patrně svůj poslední projev k národu.
Premiér Andrej Babiš na pietním aktu na pražském Vítkově při příležitosti 103. výročí založení Československa
Premiér Andrej Babiš na pietním aktu na pražském Vítkově při příležitosti 103. výročí založení Československa
Premiér Andrej Babiš na pietním aktu na pražském Vítkově při příležitosti 103. výročí založení Československa
Premiér Andrej Babiš na pietním aktu na pražském Vítkově při příležitosti 103. výročí založení Československa
42
Fotogalerie

Co má Babiš za lubem? Éra demonstrací proti němu možná ještě neskončila

Spisovatel Karel Poláček přinesl do českého jazyka sousloví „vést řeči.“ U příležitosti státního svátku 28. října se český premiér Babiš rozhodl, že povede řeči, tentokrát státnické. Nevíme, kdo byl autorem jeho projevu o „nemocech těla a duše.“ Rozhodně nepoužil jeho jazyk, takže premiérovi obsah slov nešel moc z pusy.

Viděno čistě obsahově šlo o státnický projev, plný usmiřovacího apelu a vlídného porozumění k rozbouřené povolební situaci v Česku. Z úst Andreje Babiše to však připomnělo známý vtip, že demokracie není, když dva vlci a beránek hlasují, co bude k večeři. Stručně řečeno, nejde v době největšího státního svátku dělat hodného strýčka a současně v jiných projevech (například Čau lidi, 17.10.2021) rozpoutávat málem občanskou válku. Nejde „vést masarykovské řeči“ před vilou prvního československého premiéra Karla Kramáře, ale současně na youtube mít bilakovské projevy plné nenávisti. To i naivní beránek si řekne: tomu chlapovi nejde věřit.

Dvě hlavní povolební linie Andreje Babiše jsou následující: došlo k volebnímu podvodu. A současně: prezident je v docela dobrém zdravotním stavu, takže nic se neděje a jede se dál. Obě věci jsou namířeny proti rychlé instalaci nové vlády Petra Fialy, nezpochybnitelného vítěze voleb.

Premiér Babiš ve svém projevu mluvil o nové vládě a jejích skvělých možnostech do budoucna. Proč tedy, když je plný dobré vůle, nevyzve prezidenta k pověření vítěze voleb? Proč nemluví o nutnosti ustavit vládu Petra Fialy a pokojném předání moci? Namísto toho v Čau lidi neustále opakuje o „politickém kartelu“ placeném ze zahraničí, který vyhrál neoprávněně volby. Takto se chová potenciální budoucí prezident?

A do toho všeho vůči vítězi voleb ticho z Hradu. Prezident od voleb přijal leckoho, dokonce i ombudsmana Křečka, ale k vítězi voleb se nevyjádřil. Co si máme myslet? Jaký je plán dvojice Zeman-Babiš? Jaká má být jejich tzv. nová vláda? Bude se resuscitovaný Zeman do posledních chvíle mstít, jako v éře vlád Petra Nečase, Bohuslava Sobotky nebo když odmítal jmenovat ministrem kultury Michala Šmardu? Anebo tato rozhodnutí bude v jeho zastoupení dělat kancléř Mynář? A Babiš jim přitom bude svítit?

Když někdo vede podobně medové řeči jako ve čtvrtek premiér, měl by si každý dát pozor na dvě věci -  jednak svou peněženku a současně by si měl v polovině listopadu blokovat svá volná odpoledne. Možná bude zase nutné vyjít masově do ulic.

Video placeholde
Babišův projev: O nemoci na duši i zdraví Zemana. Premiér znovu vyzval k očkování a toleranci • Redakce Blesk