Tomáš Etzler a Jan Hřebejk

Tomáš Etzler a Jan Hřebejk Zdroj: ČTK

Tomáš Etzler
Tomáš Etzler
Tomáš Etzler
Tomáš Etzler
Jan Hřebejk
24
Fotogalerie

Morální majáky Etzler a Hřebejk: Neočkovaní neumírají dost rychle, Zemanův stav se bohužel zlepšil

Oba mají plnou pusu Václava Havla, pravdy a lásky a určitá část společnosti je považuje za jakési morální majáky. Ve skutečnosti jsou ale oba už delší dobu velice aktivními šiřiteli nenávisti vůči těm, kdo nemají stejné názory jako oni. Sprostí hulváti přející smrt svým názorovým oponentům – novinář Tomáš Etzler a režisér Jan Hřebejk.

Je celkem jedno, jaké téma právě nejvíce rozděluje společnost – prakticky vždy máte jistotu, že alespoň jeden ze jmenovaného dua „liberálních demokratů“ se na sociálních sítích projeví způsobem, za který jindy jejich provozovatelé běžně ruší účty.

Příklady z posledního víkendu, kdy k hlavním tématům patřil rostoucí tlak na očkování proti koronaviru a zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který se podle Ústřední vojenské nemocnice mírně zlepšil:

Z Twitteru Tomáše EtzleraZ Twitteru Tomáše Etzlera|Twitter

Z Twitteru Jana HřebejkaZ Twitteru Jana Hřebejka|Twitter

Odmítáte se vy, někdo z vašich příbuzných či známých očkovat proti covidu? Pak byste podle Etzlera měli co nejdříve umřít. Stav prezidenta Zemana se mírně zlepšuje? Hřebejk je z toho mírně v depresi, byl by raději, kdyby se Zemanův stav zhoršoval.

Odporné, ale ne moc překvapivé. Etzler je sice na jednu stranu hostem duchaplných besed v Knihovně Václava Havla a z Havlových děl i veřejně předčítal na Národní třídě spolu s Dagmar Havlovou, Michaelem Žantovským či Michaelem Kocábem, na druhou stranu ale klidně už dřív označil radní ČT Hanu Lipovskou za „zmanipulovanou špinavou čubku“, protože se mu nelíbilo, jak vykonávala svoji funkci.

Hřebejk to samé v bledě modrém. V medailonku ke své někdejší kandidatuře za TOP 09 se sice vyznal z obdivu k Havlovi, ve vztahu k Lipovské ale i on projevil svoji přirozenost, když ji nazval „nastrčeným a patrně nemocným přiblblíkem“, který se „snaží dokurvit poslední svobodné médium“.

Před deseti lety odpověděl Hřebejk na anketní dotaz, zda už podle něj zvítězila pravda a láska, následovně: „Pravda a láska nezvítězila, jelikož tato myšlenka Václava Havla z konce roku 1989 je ideálem vtěleným do revolučního hesla, nikoli závazkem do příští pětiletky.“ Dnes by společně s Etzlerem mohli odpověď upravit: „Pravda a láska nezvítězila, jelikož lidé s jiným názorem, než máme my, neumírají dostatečně rychle.“