Video placeholde
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
14
Fotogalerie

Prezidentská volba může brzy nastat. Bezpartijní kandidáti by už měli shánět podpisy občanů

Události okolo prezidenta republiky Miloše Zemana nabírají rychlý spád. Po počátečním mlžení a mlčení se veřejnost i politici dozvídají, jak na tom hlava státu ve skutečnosti je. Z obsahu dopisu z Ústřední vojenské nemocnice předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi je patrné, že prezident není a v nejbližších týdnech ani nebude schopen vykonávat svůj úřad.

S ohledem na prezidentův vážný zdravotní stav je už i na místě řešit krajní eventualitu, a sice že Zeman nebude schopen svůj úřad vykonávat už nikdy a Česká republika bude muset hledat novou hlavu státu.

Takové úvahy jsou sice do jisté míry žinantní, ale jsou zároveň legitimní. Země potřebuje svého prezidenta, a to nejen z hlediska tradice, zvyklostí, ale i k výkonu reálné politiky či obvyklých protokolárních aktů. Pokud je prezident nemocen nebo indisponován po určitou dobu, tak se nic vážného neděje. Ostatně v minulosti už se to tu i stalo. Nicméně to zřejmě nebude případ Miloše Zemana. Z vyjádření lékařů ze Střešovic je totiž patrné, že Zeman nebude schopen práce delší období a výhled je nejistý. Tato prognóza se navíc může kdykoliv změnit a ono období ještě prodloužit.

Z probíhajících jednání je patrné, že politici vznikající koalice se budou snažit o aktivaci článku 66 Ústavy České republiky a prezidentské pravomoci si rozdělí další ústavní činitelé. Většina prezidentských aktivit tak bude pokryta a řešena.

Nicméně se tu otevírá otázka co dál. Co když se Zemanova hospitalizace bude prodlužovat a trvat dlouhé měsíce? Je již na čase rozvíjet úvahu, že by prezident sám abdikoval? Pokud by došlo k abdikaci nebo dokonce prezident zemřel, vyhlásí předseda Senátu nové prezidentské volby. A do zvolení nového prezidenta budou prezidentské pravomoci vykonávat premiér a šéf sněmovny.

V posledních týdnech ovládly dění volby do Poslanecké sněmovny. Zcela logicky. Z výsledků je patrné, jaká zřejmě bude nová vládní většina, ale i to, že mnozí levicoví kandidáti budou mít hodně ztíženou cestu k prezidentské volbě. V situaci, kdy ve sněmovně nejsou zástupci ani ČSSD, ani KSČM a v Senátu má ČSSD jen pár zástupců, je takřka vyloučené, že by tito kandidáti získali možnost ucházet se o místo v prezidentské volbě na základě podpisů poslanců či senátorů. Zatímco jiní kandidáti se mohou spolehnout na podporu svých sněmovních spolustraníků či kolegů ze Senátu, kandidáti z levého spektra už tuto možnost vesměs nemají. Totéž částečně platí i pro ty, kteří stojí mimo nebo nad pravolevým uspořádáním české politické scény.

Pro ně vede cesta do prezidentského souboje pouze přes sběr minimálně 50 tisíc podpisů občanů. Někteří potenciální kandidáti z tohoto spektra přitom svoji kandidaturu nahlas ještě ani neoznámili či ji jen vážně zvažují a lavírují. Pro ně současná situace může být fatální. Pokud například prezident v řádu týdnů odstoupí z úřadu nebo skoná, vyhlásí šéf Senátu nové volby nejpozději do 90 dnů. To už je poměrně málo času nejen na samotné oznámení, sběr podpisů, ale i start pořádné kampaně (o shánění potřebných finančních zdrojů ani nemluvě). Zatímco kandidáti s parlamentním krytím budou moci zahájit svoji prezentaci prakticky hned, ostatní uchazeči tento bonus mít nebudou. Proto existuje-li něco, co by nyní měli tito lidé dělat, tak by to mělo být rychlé rozhodnutí, zda do toho jdou či nikoliv, a pokud ano, tak neprodleně zahájit sběr podpisů občanů České republiky.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub