Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.

Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Brífink kancléře Vratislava Mynáře ke zdraví prezidenta Miloše Zemana (18.10.2021)
Hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci (17. 10. 2021)
Hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci (17. 10. 2021)
Hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci (17. 10. 2021)
Prezidenta Miloše Zemana hospitalizovali v ÚVN. Na snímcích Vratislav Mynář instalující plentu (10-10-2021)
7
Fotogalerie

Mynář zneužil své pravomoci. Měl by zmizet z politiky i s jeho kumpánem Nejedlým

Ústřední vojenská nemocnice prolomila mlčení kolem zdravotní způsobilosti prezidenta. Její odpověď Senátu dokazuje, že Zemanův zdravotní stav je mnohem vážnější, než předestíral Hrad. Kancléř Vratislav Mynář přitom hrubě překračoval svoje kompetence.

Dopis Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), podepsaný ředitelem Miroslavem Zavoralem, ukončil spekulace kolem zdraví Miloše Zemana. Prezident by se měl léčit. Podle ÚVN není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, a návrat k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je málo pravděpodobný. To je zcela opačný obrázek, než do této doby vykreslovala hradní kancelář, předseda sněmovny Radek Vondráček a premiér Andrej Babiš.

Zneužití pravomoci

Je jisté, že hradní skupina v čele s Mynářem zneužila svoji pravomoc, ať už s vědomím prezidenta či za jeho zády, a snažila se za každou cenu udržet ve hře natahování povolebního vyjednávání. To potvrdil samotný premiér, když náhle prozradil, že mu prezident i v této beznadějné situaci slíbil dva pokusy sestavit vládu.

Bylo tomu ale skutečně tak, nebo jde jen o jednu z mnoha fabulací, vypouštěných do éteru spojenectvím Babiš-Hrad? Tento mocenský pakt sice po volbách přišel o vliv, ale ani dnes nebylo možné vyloučit dlouhodobé vládnutí menšinového kabinetu ANO.

Premiér Babiš si tento model vyzkoušel po volbách v roce 2017, kdy vládl osm měsíců bez důvěry. Za tuto dobu provedl plošné čistky, včetně bezpečnostních složek. V orientálních despociích je možné vše, ale šéf ANO nyní zřejmě pochopil, že tato varianta nepřichází v úvahu ani teoreticky, a jen by se znemožnil.

Těmto úvahám nahrála skandální Mynářova hra, jež se vymyká všem zvyklostem a připomíná poměry banánové republiky. Krátce předtím, než šéf Senátu oznámil stanovisko ÚVN, vystoupil na narychlo svolaném nic neříkajícím brífinku s hlavním cílem napadnout Miloše Vystrčila kvůli údajnému mediálnímu zviditelňování.

Hradní intriky

Senát ovšem reagoval na dlouhodobou nekomunikaci a dezinformace vypouštěné hradní kanceláří, komplikující povolební situaci. V současné celkově složité době si nelze dovolit ústavní vakuum, co nejdřív musí být ustavena funkční exekutiva, a na průhledné hradní intriky není čas ani prostor.

Je neuvěřitelné, že stejné stanovisko ÚVN obdržel Mynář už ve středu 13. října, tři dny po prezidentově akutní hospitalizaci. Den poté zinscenoval bez vědomí ošetřujících lékařů schůzku s předsedou sněmovny Vondráčkem, která měla doložit pravý opak.

Zeman údajně uložil Mynářovi připravit rozhodnutí o svolání zasedání Poslanecké sněmovny na 8. listopadu. „Aby nedocházelo k jakýmkoli spekulacím, požádal o účast předsedu Poslanecké sněmovny jako vykonatele tohoto aktu,“ tvrdí kancléř.

Tato akce však byla z procesního hlediska naprosto zbytečná, jelikož by ustavující schůze proběhla automaticky podle zákona tak jako tak. Vznikají spíše otazníky nad legitimitou Zemanova podpisu, zda o Vondráčkově návštěvě ÚVN nevěděl premiér Babiš, a zda i jim oběma nebyl v té době známý skutečný zdravotní stav nemocného prezidenta. Tvrdí, že ne, ale dá se jim věřit?

Vondráček couvá, Babiš se diví

Vondráček se dnes snaží ze své partyzánštiny vybruslit. Tvrdí, že o ničem nevěděl, hází vinu za blamáž s nepovoleným vstupem na jednotku intenzivní péče na Mynáře, a podporuje postup Senátu, který si vyžádal odhad prognózy. „Myslím, že pan Vystrčil se choval velmi korektně v této situaci. Nemyslím si, že hrál nějaké hry,“ uvedl.

Po zveřejnění stanoviska ÚVN vyslovil údiv i premiér Babiš. „Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva,“ reagoval v Radiožurnálu.

Pokud je lékařská prognóza takto vážná, nastal čas na přípravu dočasného převodu kompetencí prezidenta na premiéra a předsedu poslanecké sněmovny, pokud se jeho zdravotní stav do 8. listopadu viditelně nezlepší.

Mynářovo kopání kolem sebe lze pochopit. Jde mu o jeho budoucnost. o jeho osobní zájmy, stejně jako šedé eminenci Hradu Martinovi Nejedlému s neprůhlednými ruskými ekonomickými a politickými vazbami.

Oba se dostali do hledáčku zpravodajských služeb. Mynář, jenž nebyl schopen za pět let získat bezpečnostní prověrku, je trestně stíhaný kvůli podezření z dotačního podvodu. Stále se staví za šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, nepravomocně odsouzeného za manipulace se stomilionovou veřejnou zakázkou.

Hradu jde o hodně

Podle ústavního právníka Jana Kudrny z Legislativní rady vlády může provizorium, kdy bude prezident ve funkci, ale jsou mu odebrány pravomoci do vylepšení zdravotního stavu, trvat hypoteticky až do konce Zemanova volebního období.

Hradní kancelář je v tomto mezidobí podřízena premiérovi a předsedovi Poslanecké sněmovny. Premiér přitom může provádět personální změny, tedy i odvolat kancléře.

„Pravomoc rozhodovat o prezidentské kanceláři vyplývá ze zákona a ta přechází na předsedu vlády. Tedy klidně to udělat může,“ potvrzuje další ústavní právník Jan Wintr. Podle něj je možné stáhnout i ty velvyslance, kteří dosud nenastoupili na svůj úřad, což by se teoreticky mohlo týkat i finského „trafikanta“ Adama Vojtěcha.

Babiš chce Mynářovu hlavu

Vážnost turbulentní situace si uvědomil Babiš, který už vyzval Mynáře k rezignaci, jinak že ho ještě jako premiér dosluhující vlády, která bude fungovat do jmenování nového kabinetu, odvolá.

„Celá ta situace, která tady vznikla, je myslím neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby rezignoval ze své funkce a to okamžitě. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ řekl serveru iDNES.cz

Jenže tak snadno se z toho šéf ANO nevyzuje. Kroky hradní kanceláře, v součinnosti s Babišem a Vondráčkem, by měla prověřit policie a vyšetřovací komise. Už dnes se dějstvím kolem Zemana zabývá Vojenské zpravodajství.

Prezident je zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil. Lze úplně vyloučit, že se do současné situace nemíchají zahraniční vlivy, napojené na osazenstvo Hradu? Bylo by velmi překvapivé, kdyby nikoli.

Video placeholde
Kecy a politka 26: Unesený Zeman a Babiš prezidentem • reflex.cz