Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Cepy do rukou! Babiš je feudál z offshorového zámku

Koalice jsou podvodem na voličích, říká Babiš. Ve skutečnosti jsou koalice zcela běžné. Jsou dokonce nutné, bez nich by vládní většina ve volebním systému našeho typu nevznikla. Koalici využil už dvakrát i sám Babiš, aby se dostal k moci. Když koalice dělají jiné strany, vidí v tom podvod. Umění koalice učí politické strany potřebné toleranci a kompromisu a vyjednávání, bez čehož se demokracie neobejde. To Babiš nepochopil. Svého koaličního druha ČSSD ubil až k politické smrti. Když vyhrajeme, oslovím krom Pirátů všechny, chytá se teď do vlastní pasti.

Babiš Antibabišem

Tvrdí, že opozice má jediný program, Antibabiš. Kdyby sám nebyl Babišem, byl by pro Antibabiš také. Chápal by, že premiér, kdysi agent StB, dnes trestně stíhaný za podvody, výrobce státních dluhů a Babišovy drahoty, nemá v demokratické vládě co dělat. Pochopil by, proč mnoho lidí takovou postavu v čele vlády nechce. Antibabiš není ale to jediné, co politické strany mají. Babiš to ví, programy těch stran jistě zná.

Je to figura z polosvěta přízraků. Na začátku měl jen prázdnou kapsu, minulost fízla z StB a pozlacené ruce, jež mu zázračně plnily pytle zlatem i skvosty. Od těch začátků bojuje s „nepřáteli“, jejichž nitky se rozlézají dál a dál. Začínají obepínat půl planety. Všude jsou nepřátelé, kteří se proti Babišovi spikli. Každý kritik doma i v cizině, Kalousek, Bakala, čeští udavači v Bruselu, dnes už i celý Brusel sám, úředníci i politici EU a podle zpráv z minulého týdne i světový tisk.

Ráj krachuje

Král Midás s miliardami, kde se vzaly, tu se vzaly, proskákal přes několik daňových rájů a firem bez vlastníků, až do exkluzívní kauzy Pandora Papers mezi nejlepší lidi jeho druhu. Ocitl se mezi světovými vůdci, králi z Orientu, prezidenty z Afriky, Putinovými poradci, mezi ministry, soudci, generály, drogovými barony a dalšími operetními figurami, jaké vídáme hlavně ve filmech o mafii a podsvětí. Babiš už není smrtelník, stal se offshorovým feudálem v daňovém ráji. Ale Pandora Papers věští, že ráj krachuje. Při Dunaji hoří offshorové paláce, napsal by Petr Bezruč. Cepy do rukou, dodal by tálibánec Žižka.

Babiš+Okamura+Filip

A teď k voličům: Jak mohu volit SPOLU, když nechci ODS? Nebo jak mohu volit PirStan, když chci jen starosty? říkají někteří a chystají se nevolit. Ale tím, že nevolí, volí koalici Babiše, Okamury a KSČM. V těchto volbách nejde o to, zvolit tu či jinou stranu, nýbrž o to, aby se k moci nedostal offshorový feudál. Kandidáty vám blízké můžete kroužkovat, pomůžete jim. Volit jen své strany budete později. Někdy je demokracie v úzkých, jako právě nyní, a volby se pak mění v jakýsi hrubý plebiscit, kdo je demokrat a kdo je demagog se zástupem oslepených. Voliči musí být hodně opatrní. Komunisti ani Hitler neměli ve sněmovně většinu, i když se k ní blížili. Ale už to jim stačilo. Slepou a sobeckou demokracii oblafli a terorem se zmocnili vlády. Malicherné vzájemné půtky demokratických stran jevily se rázem velmi truchlivě a jejich předáci ve vězení ještě truchlivěji.

Prezidentův plán, pokud Babiš volby dost nevyhraje, je jasný. Bude co nejdéle politicky manévrovat s faktem, že ve sněmovně důvěru nemá. Každé rozhodnutí bude do nekonečna odkládat, až se někdo z poslanců unaví, ohne, nechá přemluvit či koupit a umožní Babišovi důvěru, třeba až po roce krizí, získat. Takové poslance jsme už zažili, dřímají v každé politické straně, ukřivdění a zatrpklí.

Tak ať Babišově koalici těch hlasů chybí víc než jeden. Rodí se nerovný svět offshorové šlechty politiků – miliardářů v palácích na pobřeží a chudiny v dluhové pasti. Volby tomu mohou pomáhat nebo zamezit.