Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Karel Steigerwald: Babiš útočí jako zkušený estébák

Do politiky neměl vzhledem ke své temné minulosti lézt. Teď ho to dohání. Předvolební válkou sprostot se ale nezachrání. Každá kritika, kterou na někoho vytasí, platí na něj. Pak dělej tvrdou kampaň.

Premiér Babiš slíbil, že dokud bude ve vládě, peníze na důchody budou, napsala čtenářka. Netušila prý, že má tolik nakradeno. Myslí si asi, že se tím Babiš zavázal schodek důchodového systému, o který se vláda roky nestarala, doplácet ze svého. Takový prý rozcapený udavač. A co prý já na to.

Nelze psát „nakradeno“

Babiš plácl pitomost. Věří, že mu někdo uvěří. Dotaz čtenářky nebudu zveřejňovat. Vypadalo by to, že jsem sám upadl do Babišových manýr. Čtenářku upozorním, že nemůže psát „nakradeno“, dokud to neschválí soud. Může ale psát, že dostal, co je u moci, do své kapsy, kterou má uloženou v Agrofertu, kolem dvaceti miliard korun dotací. Na doplatky penzijnímu systému by to nestačilo. Nestačily by ani jeho další machinace, jež jsou předmětem (vleklého) vyšetřování policie, například miliónové nákupy inzerce jeho firem na jeho Čapím hnízdě, které v té době ještě nestálo. Babiš je monumentální estébácký zjev, jenž celou tu filozofii estébáctví předvádí na veřejné scéně, v plné parádě a s drzostí, kterou estébáci mají.

 

Estébáctví je rudá mafie, která žije mimo zákony, ale zákony, psané i nepsané, sama tvoří. Málokdo se stal udavačem kvůli dětem, ze strachu či když ho zmáčkli. Babiš nevstoupil do estébáctví ze strachu, nýbrž z nenažranosti. Zajistilo mu vyšší kvalitu života, než měli neestébáci a nekomunisti. Chránila ho marxistická vláda, po níž mu nic nebylo. Dnes ho chrání jeho vlastní vláda. Splnil si sen každé mafie, stát se vládou. To je jediná změna mezi dneškem a včerejškem estébáka. Lidi říkají: Už s tím dej pokoj, bylo to dávno. Mýlí se, je to dnes a je to nejsilnější politický motiv. Kdo to stále ještě nechápe, uvidí to v této volební kampani, kde spadnou všechny zábrany a škrabošky, za nimiž se má estébáctví skrýt. Estébákovo světonázorové frajerství: neštvěte mne, já vám ty penze zaplatím!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!