Video placeholde

Pandemie skončila, řekl na tiskovce Vojtěch. Ale jen pro ty, kteří prodělali covid a jsou očkovaní dvěma dávkami

Na dnešní ranní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví nastolil Adam Vojtěch nový precedens. Nejprve sdělil, že vláda zatím stále neuznává protilátky po prodělaném covidu jako alternativu k testu či očkování, zároveň ale připustil, že pro některé obyvatele „pandemie skončila“. Co to ale znamená? Pravděpodobně nic. Celý výrok najdete ve videu v úvodu článku.

Tiskovka ministerstva zdravotnictví se nesla v optimistickém duchu. I když pandemická čísla rostou, máme zůstat klidní. Situace je lepší než loni. Data dále ukazují, že očkování funguje, a následně trojice tvořená ministrem Vojtěchem, hlavní hygieničkou Svrčinovou a šéfem ÚZIS Duškem vyzvala neočkované seniory, ať se rozhodně jdou naočkovat. Zásadní informací ale bylo, že stát nebude ani nadále uznávat hodnotu protilátek po prodělaném covidu, i když nás v loňském roce cíleně promořil (což prosazoval ministerský náměstek Vladimír Černý, který musel v dubnu skončit).   

A pak přišel citát, kterému bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. „Z dat vyplývá, že pokud člověk prodělal nemoc, stačí mu jednodávková vakcína. A pokud se někdo nechá naočkovat dvoudávkovou vakcínou, přestože covid prodělal, je to ta nejbezpečnější varianta. Pro tyto lidi prakticky epidemie skončila. Riziko, že se tito lidé nakazí anebo nakazí někoho druhého, je naprosto minimální,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Tito lidé mají prý tzv. hybridní imunitu a z dat vyplývá, že jsou nejvíce chráněni.

Ale co to znamená, že pro ně skončila pandemie? Mohou nyní odložit respirátory? Mohou navštěvovat kulturní akce bez omezení? Mohou provozovat svoji živnost a zvát si podobně imunní bez obav, že jim to vláda zakáže? To ne. Nic takového se nekoná. Ministr opět najel na rétoriku z nejhorších dnů pandemie a snaží se situaci zlehčit. I když totiž spolu s hlavní hygieničkou ujišťují, že školy ani služby zavírat nebudou, nedá se jim věřit. To samé totiž tvrdili i před rokem, kdy bylo Česko best in covid.

Ministr by si měl dávat pozor na pusu, anebo si vyhrnout rukávy, a když už má pro někoho „pandemie skončit“, tak patřičně upravit pandemický zákon. Ale nic takového se neděje, naopak. Reprodukční číslo spolu s počtem pozitivně testovaných roste a nikdo vám nemůže zaručit, že znovu nepřijdou další omezování. Vydávání vládních nařízení, která něco zakazují či zavírají, jde této vládě totiž lépe než cokoli jiného. A co na tom, že je soud později zruší jako neopodstatněné. Dál budou ovlivňovat životy a hlavně živobytí nás všech.