Andrej Babiš hraje v kampani svoji oblíbenou roli "já nic, já jsem jen premiér".

Andrej Babiš hraje v kampani svoji oblíbenou roli "já nic, já jsem jen premiér". Zdroj: Profimedia.cz

Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
Generátor náhodných slov aneb Demotivační plakáty s autentickými větami premiéra Babiše
6
Fotogalerie

Babiš o covidu: Poučili jsme se, vypadá to dobře. Přesně před rokem tvrdil totéž, pak nestíhala krematoria

Stejně jako letos chyběl i loni touto dobou měsíc do voleb. A stejně jako loni i letos premiér Andrej Babiš tvrdí, že se jeho vláda v postupu proti koronaviru poučila z minula, země je i přes rostoucí čísla nakažených na příští měsíce připravena a situace vypadá dobře.

Kdo si ještě loni v září nebyl jistý, že je Babiš bohapustý lhář, dostal v následujících měsících důkaz v podobě třiceti tisíc mrtvých. Navzdory tomu se hnutí ANO opět dostává do čela žebříčku předvolebních preferencí.

Nejnověji si trestně stíhaný premiér dělal ve středu politickou reklamu při obsáhlém přátelském povídání s moderátory TV Šlágr. To je televize, kterou sledují vesměs starší ročníky, jimž nevadí neumělá hudební produkce těles s názvy jako Duo Jamaha, Duo Rytmus nebo třeba Bečkovi chlapci. Lidovky, dechovky, harmoniky, trampské a další osvědčené hity. Z pohledu Babišova marketingu stejně přesné zacílení jako návštěvy v domovech důchodců.

A premiér tradičně lhal, až se mu od pusy prášilo. Obzvláště cynicky to působilo, když se pokoušel žehlit totální selhání týkající se covidové epidemie, kde má na svědomí lidské životy. Diváky se snažil přesvědčit třeba o tom, že s tím, že se koronavirus rozšíří z Číny až do Česka, nemohl nikdo počítat. „Já jsem si ještě v lednu 2020 myslel, že možná ten vir nepřijde. A nikdo mi neřekl ,seš blbej, jasně že to přijde‘,“ tvrdil například. Jestli je Babiš blbej, ať posoudí každý sám. Každopádně je ale blbej ten, kdo by mu věřil – už v lednu 2020 totiž poslanec (a lékař) Bohuslav Svoboda ve sněmovně apeloval na vládu, aby prověřila, zda je Česko na příchod koronaviru připraveno. Babiš a spol. to ale ignorovali a neudělali nic.

Do očí bijící pak byla i Babišova arogance a sprostota, když při ohlédnutím za loňským březnem s pohrdavým uchechtnutím prohlásil: „Jasně že jsme nemohli mít roušky, protože miliardy roušek byly potřeba a na skladě jsme jich měli deset tisíc.“ Pomiňme už jednou zmíněné lednové varování poslance Svobody, které přišlo skoro šest týdnů před prvním nakaženým Čechem – kdyby Babišův kabinet nebyl plný ignorantů, mohl za tu dobu roušky a další ochranné pomůcky alespoň částečně dokoupit. Nynější premiérova nestydatá lež vynikne obzvláště v konfrontaci s jeho vystoupením 14. března 2020, kdy tři dny po vyhlášení nouzového stavu do kamer hulákal: „Není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde a já jim to dnes osobně dovezu.“ Lež střídá lež.

Video placeholde
Pandemické výroky Andreje Babiše: Best in covid, zahrádkářský zákon i osobní dovoz respirátorů • Martin Bartkovský

Bohužel až mrazivě pak působí, když Babiš diváky aktuálně konejší slovy: „Teďka jsme připraveni, jsme se poučili a teď to zatím vypadá dobře.“ Přesně před rokem totiž v rozhlasovém rozhovoru premiér tvrdil: „Určitě jsme připraveni. Poučili jsme se z první vlny.“

Pokud někdo zapomněl, co se pak loni dělo, měl by si to připomenout: Vláda pod taktovkou Babiše čekala s protiepidemickými opatřeními až za říjnové volby, aby náhodou nepřišla o nějaké procento hlasů. Ze stejného důvodu potom nesystémově měnila svá nařízení před vánočními svátky, aby následně znovu přitáhla šrouby a držela zemi i za cenu pošlapání ústavy a zákonů ve stavu paralýzy až do začátku léta (nezákonná nařízení ostatně soudy ruší dodnes). Ze dvou variant řešení – buď více nemocných a mrtvých, ale menší ekonomické dopady, nebo co nejméně nakažených, ale tvrdá rána pro ekonomiku – zvolil kabinet kvůli své neschopnosti a populismu variantu třetí: Nejvíce mrtvých na světě v poměru k počtu obyvatel a (nejen) veřejné finance v troskách.

Pokud se i přes to všechno dnes hnutí ANO vrací v předvolebních průzkumech na špičku voličské popularity, dá se to vysvětlit snad jen ztrátou paměti nemalé části veřejnosti. A pak také naprostou absencí morálky u lidí, kteří nechají Babiše ve svých médiích bezostyšně lhát. Jako by nestačilo, že může bez omezení lhát v těch, jež mu patří.