Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Nelžu, jen si nepamatuju

Unikátní situace. Předseda pirátů Ivan Bartoš vypustil takzvaný hoax, zjednodušeně lež, a konfrontován s realitou, omluvil se za ni. Nejprve se totiž pochlubil, že v žácích v judistickém oddíle zápasil s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem, a když mu někdo připomněl, že je o deset let starší, tudíž by tříletého Krpálka musel na žíněnce mydlit jako třináctiletý (no, u pirátů člověk nikdy neví), tak se omluvil. Ale zároveň se ohradil proti tomu, že by lhal. „Lhát a něco si blbě pamatovat je zásadní rozdíl,“ řekl aspirant na budoucího předsedu vlády.

Což je vlastně dobrá zpráva. Až se země ujmou politici, kteří nelžou, ale jen si blbě pamatují, už nám nebudou politici lhát, ale jen si blbě pamatovat. Třeba: „Nelhal jsem, že jsme chtěli zvýšit daně z nemovitostí a zdražit jízdné v MHD, jen jsem si to blbě pamatoval.“ Úlevný pocit. Speciálně Ivanu Bartošovi toho „blbého pamatováka“ každý soudný člověk jistě odpustí.

Olympijské hry, a zvláště jsou-li úspěšné, jako se to zatím jeví v podání českých sportovců, jsou z pohledu českých politiků zvláště třaskavým územím. Jistě jimi šije vetřít se jim do přízně, připomenout, že je znají, opékali s nimi buřty, chodili do školky, zkrátka pásli společně kozy. Pamatujete si na tu planetární ostudu, když se těsně před startem závodu mistrovství světa motocyklů v Brně sápala na Itala Valentina Rossiho Babišova ministryně obrany Karla Šlechtová?

Bartošova judistická kauza by pro ně měla být varováním. V internetové době se jim jakákoliv manipulace nebo takzvaný Bartošův blbý pamatovák vrátí na hlavu jako bumerang. Škoda každého volebního hlasu, ne?

Proto by měly co nejdříve jejich marketingové týmy konat. Nejlépe vytvořit seznamy. Nikoliv však osobností (herců, sportovců atd.), se kterými se setkali, ale naopak nesetkali. Aby se jim nestalo to co Bartošovi. Nad českou mediální krajinou se rozprostře klid a mír. Jen si to představte:

V olympijské tenisové čtyřhře vítězí duo Krejčíková–Siniaková nad švýcarským párem Benčičová–Golubićová.

Bartoš: Tenis mám rád, ale vůbec si nepamatuju, že bych někdy držel raketu v ruce.
Rakušan: Evropská unie zvítězila nad Neevropskou unií.
Fiala: Tenis miluju. Hraju ho v saku. Byl jsem tak vychován.
Pekarová Adamová: TOP 09 má k tenisu blízko. Andrej Babiš je ale v konfliktu zájmů.
Filip: Vyhráli jsme díky tomu, že komunisté vždy tenis podporovali.
Okamura: Benčičová i Golubićová jsou nelegální migrantky, za Česko nikdy hrát nebudou. A až vyhraje SPD, bude stát tenisová raketa 80 korun.
Babiš: Postavím halu.

Já vím, každý začátek je těžký… Ale snaha byla, ne?