Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Blesku (18.6.2021)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Blesku (18.6.2021) Zdroj: Blesk: Daniel Černovský

Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při příchodu na jednání vlády. (1.7.2021)
7
Fotogalerie

Vojtěch vyšetřuje covid u olympioniků a sám se znovu zesměšnil. Čeho se děsí vláda?

Koronavirus v olympijském týmu je smutnou blamáží hlavně kvůli sportovcům, vyřazeným ze soutěží nikoli vlastní vinou. Rozjel se kolotoč obviňování, kdo za to může. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se pasoval do role vyšetřovatele a opět šířil nepodložené informace.

První zprávy z české výpravy na olympijské hry do Tokia dokládají, že tento svátek sportu bude letos po všech stránkách úplně jiný. Netýkají se sportovních výsledků, ale zviditelnění nelichotivého postavení Česka jako země, jež si příliš neví rady s koronavirem. Šest vyřazených účastníků po příletu do dějiště her, z toho čtyř sportovců a dvou členů doprovodu, je reputační problém a obrovské zklamání ze zmařené dlouhodobé přípravy.

Znovu „best in covid“

Česko se opět zapsalo do historických tabulek jako „best in covid“, když na samotném startu olympiády obsadilo první příčku z 200 zúčastněných zemí. Pozitivní testy se sice objevily i jinde, ale nejvíc jich má česká výprava. S trochou sarkasmu tak kopíruje úsilí Babišovy vlády, od loňského podzimu atakující světové příčky v počtu případů a úmrtí na covid v poměru k počtu obyvatel.

„Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát,“ reagoval ostře premiér Andrej Babiš s tunami másla na hlavě a kritizoval zejména fakt, že mezi infikovanými je neočkovaný tenisový lékař Vlastimil Voráček.

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor reaguje na nakažené sportovce:


Ukázat na původce šíření viru však není tak jednoznačné. Voráček se brání, že daná pravidla neporušil, před odletem v pořádku absolvoval předepsané PCR testy, a očkování nebylo pro sportovce a jejich realizační týmy povinné. Proto nelze vyloučit, že pacientem „nula“, jenž nakazil ostatní, může být někdo jiný, jelikož ani očkování stoprocentně nechrání před šířením koronaviru.

Třenice ve sportovní branži

Co dále odkryla tato aféra? V první řadě řevnivost a neutěšené vztahy ve sportovní branži. Šéf vládní Národní sportovní agentury Filip Neusser napadl Český olympijský výbor, že neochránil členy výpravy. Přidala se k němu lobbistická Česká unie sportu advokáta Miroslava Jansty, obžalovaného v kauze manipulací s dotacemi.

Neusser letos neúspěšně kandidoval do čela Českého olympijského výboru a už tehdy kritizoval jeho předsedu Jiřího Kejvala. Jen stěží se může zbavit pochybností, zda této situace nevyužívá i k vyřizování osobních účtů. Nasvědčuje tomu jeho dohoda s Vojtěchem, aby tento případ vyšetřilo ministerstvo zdravotnictví. Výbor prý nemůže být objektivní.

Staronový ministr Vojtěch se role vrchního vyšetřovatele ujal okamžitě. „Jsou to dva průšvihy. Český olympijský výbor pošle do Tokia lékaře, který není naočkován, to považuji za selhání. U lidí, kteří se mají starat o olympioniky, by měla být jasná podmínka, že mají být naočkováni. Druhý problém je to, že při cestě se zjevně nedodržovala protiepidemická nařízení,“ uvedl.

Povinné očkování dnes doktorům a zdravotnickému personálu nelze nařídit. Vojtěch to ví, po ostatních lékařích v denním kontaktu s pacienty to nevyžaduje, a Voráček zdaleka není jediný. Jiná je otázka, zda byly při letu skutečně dodrženy všechny předpisy a zda nemohly být v něčem striktnější.

Průšvih ministra Vojtěcha

Třetí průšvih je šíření dezinformací samotným Vojtěchem, jež nasadilo ostudnému případu korunu. V živém vstupu v nejsledovanější zpravodajské relaci Televizní noviny na Nově oznámil neověřenou zprávu, jež dramaticky zesílila vážnost situace, a necitlivě zasáhla do osobních práv.  

„Pokud vím, tak jedna z těch sportovkyň dokonce má těžší průběh. Nevím, jestli je to pravda, ale myslím, že byla odvezena do nemocnice na podporu kyslíkem,“ prohlásil, přičemž nejmenovanou sportovkyní byla naše nejznámější plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková.

Tuto zprávu vzápětí dementovala agentura Sport Invest Marketing, která olympioničku zastupuje: „Markéta Nausch Sluková není v nemocnici s těžkým průběhem covidu. Absolvovala pouze běžnou kontrolu dle standardů japonských organizátorů.“  Beachvolejbalistka je v pořádku a její infekce má mírný průběh.

Vzápětí se ozvalo ministerstvo zdravotnictví, že Vojtěch vycházel z informací Radiožurnálu. Směšné mediální extempore ukončilo vyjádření Českého rozhlasu, že v jeho vysílání nic takového nezaznělo. Vojtěch tak šířil nepravdivé zprávy, jež si sám neověřil. Nikoli poprvé.

Šiřitel hoaxů

Loni v březnu stejný ministr zdravotnictví veřejně obvinil doktorku Soňu Pekovou ze soukromé laboratoře Tilia, že od pacienta „velmi nestandardně“ odebírala vzorky pro testování na covid, a skončila v nemocnici v karanténě. Byla to lež, kterou Vojtěchovi podstrčili jeho podřízení ze Státního zdravotnického ústavu, a Babiš dokonce donutil ministra veřejně udat jméno původkyně tohoto hoaxu.

Už předtím Vojtěch obvinil opozici z vytváření paniky kvůli obavám, zda je vláda připravena na epidemii koronaviru. Ve sněmovně lživě fabuloval, že stát má k dispozici dostatek ochranných pomůcek. Nakonec si tehdy lidé v nouzi šili roušky sami.

Podobná a mnohem vážnější selhání se opakovala mnohokrát, měla mnohem tragičtější důsledky a nikdo za ně nenese odpovědnost. Jejich vyšetřování na parlamentní úrovni se vláda brání a vymlouvá se na mimořádné okolnosti epidemie. Jenže v mezinárodním srovnání patří Česko mezi země, které zvládly její průběh nejhůře.

Čeho se bojí vláda?

Co dnes reálně hrozí? Premiér Babiš hodlá zopakovat scénář z loňských krajských voleb, kdy se chtěl prezentovat jako úspěšný bojovník s covidem. Za trestuhodnou cenu, že podcenil přípravu, bagatelizoval ochranná opatření v době horšící se epidemické situace, a vystavil tak stovky tisíc starších spoluobčanů přímému ohrožení života.

Konglomerát ANO se jistě neděsí ničeho jiného tolik, jako návratu třetí vlny epidemie po prázdninách před říjnovými sněmovními volbami. Vakcinace nepostupuje očekávaným tempem a vláda se nevymanila z bezradnosti při řešení koronakrize. Následky jejího nekompetentního počínání ponese ekonomika celá léta a ochota lidí přijímat plošné lockdowny prudce klesla.

Situace je zatím poměrně klidná, což nebrání státní byrokracii vytvářet hysterii a atmosféru nátlaku, často za hranou zákonnosti. Premiér Babiš a jeho loajální pobočník Vojtěch jsou mistry v hledání zástupných viníků a odvádění pozornosti od vlastních selhání. Do tohoto scénáře může zapadnout i aféra s covidem v olympijské výpravě.