Členky PETA protestují v Praze. V prosinci.

Členky PETA protestují v Praze. V prosinci. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

„Budu raději nahá, než nosit kožešinu“
Hadí kabelka podle PETA.
Aktivistům z organizace PETA vadí hra Milk, která prý dostatečně neukazuje utrpení zvířat při dojení
Aktivistům z organizace PETA vadí hra Milk, která prý dostatečně neukazuje utrpení zvířat při dojení
Členové PETA převlečeni za členy Ku-Klux-Klanu protestují ve Westminsteru proti show šlechtěných psů
5
Fotogalerie

Proč vám obránci zvířat občas připadají jako idioti? Protože PETA

V sobotu informoval Washington Post o tom, že nezisková organizace PETA, která bojuje za práva zvířat, protestuje proti cvičení mariňáků v Thajsku. Součástí kurzu přežití v džungli je totiž i hledání vody a jedním ze spolehlivých zdrojů je krev kobry, která se v dané oblasti vyskytuje. Aspoň to mariňáci tvrdí. A s vražděním hadů má PETA problém. Aspoň to aktivisté tvrdí. Otázkou je: Vážně jim to tolik vadí? Nebo je to jen další šílená kampaň, která má sloužit k zviditelnění? 

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) má za sebou dlouhou a slavnou historii PR kousků, které mají poutat pozornost lidí na důležitá témata týkající se povětšinou velkochovu zvířat, laboratoří, cirkusů a všech míst, kde se porušují práva zvířat. Některé jsou naprosto pitomé, některé jsou, téměř by se řeklo, ofenzivní… A jiné jsou prostě čistě geniální. Pojďme se se podívat na ty nejslavnější. 

  • V roce 2017 si internetoví náckové vyměňovali emoji mléka. Mělo to dva důvody, jednak je mléko čistě bílé a jednak mají bílí lidé větší toleranci na laktózu, což… Pro nácky dokazuje, že jsou nadřazená rasa. Ale bylo to pár set kreténů na internetu. Dokud PETA nezačala oficiálně hysterčit proti mléku, které je beztak produktem zvířecích koncentráků, že. 
  • Ostatně už v roce 2004 měla PETA kampaň „Holocaust na talíři”, která porovnávala fotky z koncentračních táborů s fotkami z velkochovů zvířat. A jako ty fotky byly velice podobné, to měli point… Jenom o šest milionů kuřat nikomu tolik nejde, že.
  • Ještě k tomu mléku, PETA taky tvrdila, že mléko způsobuje autismus. Nebo to minimálně silně naznačovala jejich kampaň „Máš autismus?”, což byla variace na legendární reklamu Michaela Baye „Máš mlíko?”.
  • Jo a vyzvali zmrzlinářský mega brand Ben & Jerry, aby začal vyrábět zmrzku z mateřského mléka, ne zvířecího. 
  • 2017. Organizace požadovala, aby válečníci ve fiktivním sci-fi světě Warhammer přestali nosit kožešiny, protože „kožešiny nemají místo ani v roce 2017, ani v roce 40 000”.
  • V roce 2012 PETA vyhlásila válku Pokémonům, protože jde o virtuální utlačování zvířat, a dokonce odpálili vlastní parodickou videohru. 
  • Taky Mario dostal od organizace bídu za to, že se převléká za mývala. Už jen proto, že to MŮŽE být kožešina. 
  • Soustavně neziskovka bojuje proti anglickým frázím, které mají „protizvířecí sentiment”. Třeba zabít dvě mouchy jednou ranou. Ofenzivní vůči mouchám. 
  • Zcela legitimně geniální byla proticirkusová kampaň s nádhernou modelkou v posteli a nápisem: „Řetězy a biče patří do ložnice, ne do cirkusu!” PETA totiž sexismus neřeší, jen zvířata. 
  • Možná nejslavnější kampaň PETA je „Maso je vražda!” při níž se tradičně na červeno natření figuranti válí na přerostlém grilu. Pro velký úspěch byla tahle kampaň opakována mnohokrát. Určitě jste slyšeli minimálně ten slogan. 
  • S figuranty a modely si neziskovka hraje ráda. Třeba na Den matek v roce 2008 instalovali doprostřed Londýna klec, v níž byla zavřená těhotná polonahá žena. Nápis zněl: „Hezký Den matek prasatům!” A výzva k vegetariánství. 
  • Možná nejostřejší reakci si PETA vysloužila od internetu, když se na svém Twitteru vyjádřila ke smrti Steva Irwina, populárního dokumentaristy, který se zabýval divokou zvířenou. Na výročí jeho úmrtí z něj totiž Google udělal na den své logo, jak to má Google ve zvyku, a PETA se ozvala s tím, že Irwin zemřel, když obtěžoval rejnoka, který si jen hleděl svého. A divoká zvířata že mají nárok na to, nebýt obtěžována dokumentaristy. Jenže sáhněte internetu na jeho oblíbence.
  • V roce 2011 naučil fotograf David Slater divokého makaka, jak si udělat selfie, a pak se hloupě domníval, že fotografie je jeho. Ale to ho PETA vyvedla z omylu, ta ho žalovala s tím, že práva na fotografii má daný makak. 
  • V tom samém roce začala PETA šikanovat městečko Turkey (Krocan) v Texasu, aby se přejmenovalo na Tofurkey. 
  • Jen o tři roky dříve se aktivistům z PETA podařilo vyměnit náhrobek na hrobě plukovníka Sanderse, zakladatele KFC. Na náhrobku byl uctivý text, ale počáteční písmena všech slov dala dohromady větu „Mučil ptáky”, což… zní jako věta do porna, ale bylo tím odkazováno na velkochov kuřat. 
  • Během žraločího týdne na Discovery Channelu si organizace veřejně dělala srandu z frajera, který přežil žraločí útok a na Twitteru psala „Payback is hell!”, což je anglická verze dementního pokřiku „Karma je zdarma!”
  • Na Vánoce 2003 postávali aktivisté z PETA před divadlem, kde se hrál Louskáček. A dětem, jejichž maminka měla na sobě kožešinu, rozdávali komiksy TVOJE MAMINKA ZABÍJÍ ZVÍŘÁTKA. Komiksy se mimo jiné dětí ptaly, jak by jim bylo, kdyby někdo vzal jejich mazlíčka, rozbil mu lebku a stáhl ho z kůže. 
  • Když začátkem devadesátek FBI konečně čapla sériového vraha Jeffreyho Dahmera, PETA přirovnala jeho řádění k tomu, jak se společnosti chovají ke zvířatům. 
  • A nakonec můj spolehlivě nejoblíbenější moment byl, když dva členové PETA protestovali ve Westminsteru proti show šlechtěných psů a byli u toho převlečeni za členy Ku-Klux-Klanu, protože ti přeci taky neuznávají mezirasové křížení. 

Video placeholde
Členové PETA převlečeni za členy Ku-Klux-Klanu protestují ve Westminsteru proti show šlechtěných psů • YouTube@PETA UK

Peta má dnes ke čtyřem stovkám zaměstnanců a nějaké tři miliony členů. Je to největší organizace, která se zvířecími právy zabývá, a za čtyřicet let své existence toho napáchala mnoho dobrého. Ano, jsou to absolutní fanatici, ale fanatici s dobrým úmyslem, kteří nejspíš většinou vědí, co dělají. 

Tyhlety akce, kterými přitahují pozornost, jsou bezpochyby funkční. Ostatně koukněte na to, právě jste si četli o akcích, co neziskovka dělala minulých dvacet let, o kolika organizacích tohle můžete říct? Nejsme si jisti, jestli PETA vážně tak strašně potřebuje, aby mariňáci přestali lemtat kobří krev, ale jsme si jisti, že se díky tomu píše o právech zvířat. Roli moudrého šaška umí PETA hrát ve veřejném prostoru naprosto skvěle. 

Předseda české organizace OBRAZ (OBRÁnci Zvířat) Marek Voršilka říká: „Různé organizace hájící práva zvířat používají při své práci různé přístupy. PETA je celosvětově velmi významnou organizací na ochranu zvířat, která dosáhla nejednoho úspěchu s použitím extravagantních metod.” A dodává: „V OBRAZu se snažíme o méně extravagance.” OBRAZu se tenhle přístup vyplácí, podařilo se jim vydupat si zákaz kožešinových farem a klecových chovů slepic. Zároveň ale Voršilka upozorňuje: „Oba tyto přístupy se vzájemně doplňují. Záleží na konkrétní situaci a tématu, který přístup je efektivnější.”

Ohromnou pozornost na sebe PETA přitáhla v roce 2015, když se zjistilo, že jeden z jejich amerických útulků, který razí politiku „zachráníme všechny a zdarma”, musel o rok dřív nechat uspat přes 80 % svých zvířat. Dva a půl tisíce zvířat. Protože nevěděli, co s nimi. Takže jako u každé velké organizace jsou v PETA géniové i idioti.