Video placeholde
Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
Premér Andrej Babiš (ANO) během bezpečnostní koference na Hradě (22.6.2021)
17
Fotogalerie

Zeman, Babiš a Vystrčil v jeden den v jedné televizi jako tři různé světy – faleš, populismus a upřímnost

Faleš a předvádění se. Mistrovská dávka populismu. A nakonec porce určité upřímnosti. To byly v neděli tři za sebou jdoucí diskuse s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem na televizi CNN Prima News. Tři vrcholní politici České republiky předvedli tři velmi rozdílné pohledy na svět a možné řešení problémů. Před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny to bylo mimořádně zajímavé srovnání. I když v něčem i hodně varovné.

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo 25. června výsledky průzkumu důvěry v ústavní instituce. Prezidentovi podle něj důvěřuje 29 procent lidí (důvěra v něj ale kontinuálně klesá), vládě 28 procent a Senátu 27 procent veřejnosti. Výsledky jsou to vzácně vyrovnané, přitom představitelé těchto institucí jsou politici, kteří jsou neobyčejně rozdílní a jejich názory se někdy zcela míjí. Čísla tak dokumentují hluboké rozdělení české společnosti. Co jsme tedy měli možnost vidět v téměř tři hodiny trvající bloku, který v neděli na Primě představil poslední názory Zemana, Babiše a Vystrčila?

Zeman – chyby a nepravdy

Prezident Miloš Zeman chrlí nejrůznější názory tak sebevědomě, že méně znalý člověk, který se nezdržuje s vyhodnocováním faktů, by si mohl myslel, že má před sebou velkého myslitele, který je nesmírně chytrý a jeho analytický mozek pracuje na plné obrátky. Bohužel hlava státu se prakticky celou svoji politickou kariéru často neobtěžuje s ověřováním toho, jaká je pravda. A ani tentokráte nezklamal, vršil falešné větičky i nepravdy.

Dovolím si pominout Zemanovo nejnovější tvrzení, že transgender lidi jsou mu „odporní“. Pro jeho podporovatele to určitě zní přijatelně, přestože po svém prvním zvolení hlavou státu v lednu 2013 Zeman tvrdil, že bude „prezidentem deseti milionů občanů“. Tím naznačoval, že všech občanů. To byla lež, naopak je pouze prezidentem určité menšiny.

Podívejme se proto na věci, u kterých i na Primě fakta překroutil či vyloženě lhal a moderátorka pořadu na to nereagovala.

Zeman: Loňská červencová „žranice“ na pražském Karlově mostě, které se zúčastnili i zástupci opozice, a která měla dokumentovat, že koronavirus odchází, spustila novou vlnu pandemie. Realita: Ta akce byla neskonalá hloupost, protože Covid-19 nebyl ani zdaleka poražen, ale neexistuje jediný důkaz, že to spustilo novou vlnu, který přišla na podzim.

Zeman k čerstvému případu zakleknutého Roma v Teplicích: Vždy věřím policii. Realita: Vyšetřovací orgány zpochybnil naposledy v kauze Vrbětice a předtím mnohokrát také.

Zeman: Hnutí ANO a ČSSD mají ve vládě stejné zastoupení. Realita: Babišovo hnutí má premiéra a dalších 7 ministrů, socialisté mají 6 ministrů.

Zeman: Někdejší předseda lidovců Josef Lux říkal, že koalice se dělají až po volbách. Realita: Lux naopak podporoval takzvanou Čtyřkoalici v 90. letech i před volbami. Větu o koalici po volbách připomínal vždy místopředseda ODS Josef Zieleniec.

Zeman: Hledání pravdy je zábavná věc. Realita: Prezident pravdu nehledá, dokazuje to soud o jeho tvrzení, že novinář Peroutka chválil v článku „vlevo dole“ Hitlera.

Zeman: Nejít k volbám je zbabělost, pak si nestěžujte. Realita: Na podzim 2020 nešel prezident při volbách do Senátu volit. Nu…

Všechny vzpomínané věci mohou sice působit jako nepodstatné záležitosti, ale Miloš Zeman ohýbá pravdu podle svých potřeb opakovaně a dělá to celou svoji politickou kariéru. Což je nebezpečné a úřadu prezidenta naprosto nedůstojné, protože to dělá u věcí malých (které zapadnou), ale i velkých.

Babiš – populistický jájínek

Premiér Andrej Babiš se na rozdíl od Zemana představuje jako Janus, což byl římský bůh začátků a konců, který byl zobrazován se dvěma obličeji a podle něj se přeneseně říká lidem, kteří nastavují veřejnosti dvě tváře. Babiš často ukazuje tvář zkřivenou nervozitou a stresem. Stává se tak, když vysvětluje svůj střet zájmů, ve kterém stoprocentně je. V diskusi na Primě tentokráte zvolil Babiš tvář přívětivou a někdy dokonce usměvavou. Dá se z toho usuzovat, že jeho marketingový tým mu ji vybral pro letošní předvolební kampaň do Poslanecké sněmovny.

Babiš je Mistrem České republiky v populismu (o tento titul ještě usiluje Tomio Okamura). Doplňuje to jájínkismem (v tom mu zase zdatně sekunduje jeho ministerská pseudoinfluencerka, vždy starostlivá teta Alena Schillerová). Premiér se před volbami snaží národu namluvit, že má všechno pod kontrolou, že řeší hlavně zásadní věci jako je očkování nebo distribuci pomoci po tornádu na jižní Moravě. To se dobře prodávat. „Podružné věci“ (ty širokou veřejnost skutečně nijak zásadně neovlivňují) jako je výběr šéfa Bezpečnostní informační služby nebo nového nejvyššího státního zástupce si dovolí odbývat. Premiér a jeho ministři přitom loni a letos naprosto selhali při řešení koronavirové pandemie a mají na svědomí tisíce životů českých občanů.

Svět populisty Babiše je ale naprosto jiný než svět Zemana. I když jsou to političtí spojenci a prezident už dokonce avizoval, že bude v říjnu volit hnutí ANO, jejich názory a ideové postoje se kromě mocenské manipulace moc často neprolínají. Jedna bytost je z Marsu, druhá odněkud z Pluta. Předseda vlády si ale, a to se mu musí nechat, dává dobře poradit v otázkách marketingu. Jeho protipólem je v tomto směru předseda ODS Petr Fiala, který by chtěl být také premiérem, ale jeho statusy na sociálních sítích někdy vyvolávají oprávněný posměch.

Babiš si podobně jako Zeman už také vybral zásadní protivníky. U prezidenta je to v podstatě kdokoli, kdo si ho dovolí kritizovat nebo s ním nesouhlasí. Bývá označen za póvl. Premiér je v tomto směru zdatný obchodník. Některé lidi, s kterými si nerozumí, neposílá hned do politického pekla. Čeká, jak se situace vyvine a pak se rozhodne, co dělat dál. Ale skupinku „satanistů“ si před říjnovými volbami vybral. Jsou to Piráti. Ty bude vytrvale bombardovat ze všech stran.

Vystrčil – upřímnost někdy nevyhraje

Miloš Vystrčil, předseda Senátu, pak působil po vystoupeních Zemana a Babiše při diskusi v televizi Prima trochu jako politický exot. Snažil se pečlivě vysvětlovat, sice někoho kritizoval, ale vyhnul se urážkám či nesmyslným bonmotům. Byl upřímný. Jistě, může to být v politice výhoda, ale ne vždy. To, jak se šéf Senátu většinou chová, je pro českou politiku osvěžující, pozitivní a potřebné. Ale pokud by šel třeba do prezidentských voleb, nemusí to stačit, protože narazí na nemilosrdné pravdu popírající sekáče.

Vystrčil dokázal v poslední době nasměrovat Senát správným směrem v některých zahraničněpolitických věcech (Čína, Rusko). Tedy v těch, ve kterých prezident Zeman opakovaně selhává. Dokáže také v určitých směrech vyvažovat nekonečný Babišův populismus. Je to jiná strana trojúhelníku. Chybí nám ještě do party předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, ale ten ze souboje odstoupil, protože opakuje většinou názory Babiše.

Střet různých světů

Pozorovat tři vrcholné české představitele, jak velmi rozdílně přistupují k výkonu politické funkce a jak moc jiné mají pohledy na řešení některých otázek, může na první pohled působit osvěžujícím dojmem. Na druhou stranu to pozici České republiky v Evropě a ve světě neposiluje, právě naopak. Protože faleš, samolibý populismus a upřímnost nejdou dohromady. Nemohou vytvořit hračku, jako se to podaří při stavbě z Lega. Dílky do sebe totiž nezapadají. I to se dalo vypozorovat v jediný den ze tří televizních diskusí s Milošem Zemanem, Andrejem Babišem a Milošem Vystrčilem.