Jan Hamáček při zahájení kampaně ČSSD do krajských voleb

Jan Hamáček při zahájení kampaně ČSSD do krajských voleb Zdroj: ČSSD

Jan Hamáček ve Sněmovně (5.5.2021)
Jako symbol ústředního krizového štábu, který v době pandemie řídil šéf ČSSD a ministr vnitra Jana Hamáček si vzali sociální demokraté do sněmovny na začátku června červené oblečení
Jan Hamáček na tiskovce ČSSD v Lidovém domě po online sjezdu sociální demokracie (12.4.2021)
Jan Hamáček na tiskovce ČSSD v Lidovém domě po online sjezdu sociální demokracie (12.4.2021)
Nové vedení ČSSD po 1. online sjezdu. Jan Hamáček obhájil křeslo předsedy (12.4.2021)
13
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Nová normalizace! Svobody bylo moc, co nezakážou, to zdaní a prozíraví už utíkají

Hodně lidí začíná říkat, že politika se už nedělí na levici a pravici, a asi mají pravdu. Přečetl jsem si totiž v novinách výtah z volebního programu ČSSD a zdá se, že se tato dříve levicová strana stala extrémně levicovou. Politická scéna se tak v ČR rozdělila na levicovou a extra levicovou. Pravicové návrhy jsem zatím nějak nezaznamenal. Chce ještě někdo menší stát, menší daně a méně státní regulace? Z extrémní levice však srší nápady.

Některé myšlenky lze u levice chápat. To, že bude chtít zvýšit daně a zvýšit státní výdaje, se dá čekat, ale nápad, že zavedou pokuty za dlouhodobě neobsazené byty, je naprosto absurdní. Vy si prostě pořídíte byt a z nějakého důvodu nejste schopni sehnat nájemníka. A evidentně k tomu máte závažný důvod, protože jen idiot si vezme hypotéku a pak byt schválně nepronajme, aby se mu hypotéka hůř splácela. A nyní přijde nějaký soudruh a řekne: „Ne, váš byt musí být obsazen, jinak zaplatíte pokutu!“

Není to náhodou můj majetek, se kterým si mohu dělat, co chci? Třeba si tam vodit kumpány, abychom tam kouřili, když v hospodě toto provozovat kvůli všudypřítomným zákazům už nemůžeme. Co je komu do toho, jestli mám pronajatý, nebo prázdný byt? Ať se stará o svůj majetek! Nicméně socanům do toho evidentně je hodně, protože to jsou vaše peníze a ty se jim z definice líbí. Socani totiž vždy dobře vědí, co by udělali s cizími penězi a s cizím majetkem.

Už se jim zase líbí vaše byty

V programu ČSSD se objevuje heslo: „Zavedení daně, která bude bránit spekulacím s byty, zdaněním třetí a další nemovitosti. Zachování nízkých daní pro první a druhou nemovitost na fyzickou osobu.“

Jinými slovy, ČSSD říká, že slušný člověk má maximálně dvě nemovitosti, a to nejspíš byt a chatu. Co je nad tento limit, je sprostá spekulace a tu je nutné jako hydru utnout hned v zárodku vysokým zdaněním. Myšlenka, že byste mohli šetřit dětem na byt, je naprosto nepřijatelná, protože slušný člověk je rád, že splácí jednu hypotéku na svůj byt, a když splácí druhou hypotékou ještě byt dítěti, tak to v očích socana musí být nehorázný zloděj. Závist je totiž hrozná nemoc. Ten, kdo má více jak průměr a vybočuje z řady, musí být po zásluze potrestán.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše: Co musíte slíbit, abyste uspěli ve volbách? Právní stát to rozhodně není… • Reflex.cz

Už několik let proto mé klienty u strategických investic varuji, že to, co se v posledních letech dělo v Berlíně, se bude jednou dít i u nás, a proto je zrazuji od nákupu činžovních domů a doporučuji jim alternativní investice, které extrémní levice na první dobrou nepochopí jako zajímavou investici.

Nejhorší přitom je, že když se podíváte na výsledky Berlína, tak vidíte, jak levice selhala a městu ublížila, protože trh s tamními byty nefunguje. A nyní chtějí ty samé chyby dělat i u nás.

Trh prý nefunguje, zato úplatky úředníkům fungují vždy

Pohled levice na trh nemovitostí je jen důkazem toho, že nikdy nepochopila ekonomii. Program ČSSD mluví o zákoně o veřejně prospěšných bytových společnostech, který podle odhadů ČSSD zlevní byty až o 30 procent. Norma má umožnit výstavbu až 15 tisíc bytů ročně.

Takže opět obejdou trh a budou si hrát na kdysi „oblíbené a populární“ OPBH. Jistě budou stavět levně, kvalitně a bez úplatků.

Nebylo by jednodušší nechat stavební firmy, developery a banky normálně podnikat a vše by se vyřešilo samo a tržně? Já vím, někdo vyskočí jak čertík z krabičky a začne křičet, že to přece nefunguje. Jenže to je tím, že ani jeden ze zmíněných primárně nepodniká, on už jen přežívá a se zbytky energie reaguje na rostoucí státní regulaci, nikoli na poptávku trhu.

Tady se kvůli samé regulaci už podnikat nedá. Založíte firmu a dřív, než vystavíte první fakturu, už máte v datové schránce buzeraci od Českého statistického úřadu, který vám hlásí, že vám vůči němu vznikla informační povinnost. Tady mohou podnikat jen obří molochy, jejichž lobbisté diktují politikům novou legislativu jim šitou na míru. S tím levice nebojuje. Nejde jim o drobné začínající podnikatele.

Hlavně nepodnikej a o se nic nesnaž, stát se bude snažit za tebe

O rozvoj podnikání tady totiž nikomu nejde. Tady jde jen o byrokracii a nové úředníky. To jsou noví voliči, kteří se nemusejí bát o práci a ochotně zvedají ruce pro každé nové lejstro. Podívejte se na ty chudáky, kterým na mnoho měsíců politici zavřeli restaurace, kadeřnictví a další provozovny. Ti, kteří ještě nezbankrotovali a nějak se udrželi, teď dostanou novou podpásovku. ČSSD chce, aby minimální mzda od ledna 2022 stoupla na 18 tisíc korun a o rok později na 20 tisíc. A kde na to ty vyčerpané hospody asi vezmou? Takový růst mezd si mohou dovolit u úklidových pracovníků ministerstva. Tam se v tabulkách něco najde, ale u malé hospody není kde brát, tam je lepší zavřít.

To samé platí u nápadu na pětitýdenní dovolenou. To je podle mě věc, která může skvěle fungovat dohodou. Klidně mějte půl roku dovolenou, když na to máte. Na horách si to mimo sezónu umím představit, ale v hospůdce na zastávce u nádraží ne. Tam je každý týden dovolené či nemoci někoho problémem pro zbytek zaměstnanců. Možná to socani nechápou, ale delší dovolenou lze elegantně přežít jen náborem dalšího člověka a zdražením. Ale vyšší ceny nikdo nechce. Dovolená navíc je tedy něco, co unesou velké firmy, malé to ale nedají. Opět budujeme socialistickou ekonomiku bez malých podniků.

Za těchto podmínek budou malé firmy jen těžko ziskové. Člověk si pak klade otázkou: kam se vlastně žene? Proč to všechno dělá? Proč podniká? Proč se snaží? Většina lidí na takto položenou otázku odpoví, že to dělají pro děti. I na to ale správný socialista myslí.

Jestli to děláte pro děti, tak to nesmíte dělat v ČR

Dosud nebyla v rodině dědická daň, ale program ČSSD píše o progresivní dědické dani u majetků nad padesát milionů korun. Jen blázen proto situaci ještě neřeší skrze rodinný nadační fond, který jsem vysvětloval v jednom ze svých předešlých textů.  A to vůbec nemluvím o dalších daních z majetku. Ty budou také děsivou zlodějnou.

Místo aby socialisté vytvořili v ČR takové podmínky, že tady budou chtít všichni zhodnocovat svůj majetek, tak tu vyrábějí prostor, kde se nedá žít, a diví se, že odsud odtéká kapitál i dividendy. Věří, že to změní tím, že odliv kapitálu zkomplikují a legislativně omezí. To ovšem není řešení. Když chcete někde držet kapitál, tak to nesmí být násilím, ale tím, že se tam dobře podniká. To je, jak když si někdo otevře bar, a místo aby to tam bylo hezké a útulné, tak tam udělá peklo na zemi a hostům zakáže odejít. Jakmile je nebude hlídat, tak mu pláchnou a už se nevrátí.

ČSSD jasně ukazuje, že se předvídavý člověk musí včas obrátit na právní, daňové a další poradce a svůj majetek skrýt a ještě lépe s ním vzít roha. Tady mu pšenka nepokvete. Blíží se další Bílá hora. Zase budou jménem zákona rozkrádat velké majetky.