Exposlanec a člen TOP 09 Dominik Feri, nejúspěšnější český politik na sociálních sítích

Exposlanec a člen TOP 09 Dominik Feri, nejúspěšnější český politik na sociálních sítích Zdroj: Thao Nguyen Phuong

Dominik Feri na snímku z března 2020.
Dominik Feri spolu s Markétou Pekarovou Adamovou
Dominik Feri (uprostřed)
Poslanec TOP 09 Dominik Feri dorazil ve volebního štábu TOP 09 (3. 10. 2020)
Poslanec TOP 09 Dominik Feri dorazil ve volebního štábu TOP 09 (3. 10. 2020)
15
Fotogalerie

Lovkyně ruských dezinformací a fake news Alvarová našla Putina i ve Feriho neposedném poklopci

Pokud si myslíte, že jste už četli nebo slyšeli i ty neméně pravděpodobné konstrukce týkající se kauzy čiperného poklopce nyní již exposlance Dominika Feriho (TOP 09), pak se nejspíš mýlíte. Publicistka, spisovatelka a údajná expertka na odhalování dezinformací a fake news Alexandra Alvarová dokázala zůstat originální: Feriho story podle ní vytáhli Rusové, aby tím přetloukli jiné, pro ně samotné nepříjemné kauzy.

Kdyby s tím přišel nějaký úplně bezejmenný zoufalec, šlo by to přejít jen s povzdechem jako jedno ze selhání české psychiatrie. Šílených konspirátorů jsou plné sociální sítě a paranoidní projevy u nich nejsou ničím výjimečným. Alexandra Alvarová ale není jen tak někdo: Některá média (namátkou veřejnoprávní Český rozhlas) s ní dělají seriózní rozhovory o nebezpečí dezinformací, fake news a propagandy, pro Českou televizi dříve externě pracovala, pro Forum24 píše dodnes. Zastávala post mluvčí KDU-ČSL. Je proto dost dobře možné, že její slova může brát část společnosti vážně.

A co tedy Alvarová ke kauze Feri napsala? Její příspěvek z Facebooku, byť poněkud delší a myšlenkově náročnější, si zaslouží doslovný přepis: „Na Klause právě prasklo, že poslal Rusákům 1,3 miliardy dolarů, které pak Zeman nechtěl zpět. V Paříži prasklo, že Rusáci nabízeli influencerům 2000 dolarů za ostouzení vakcín. E-maily uniklé z Hradu ukázaly, že o tom, kdo smí v diplomacii zastupovat ČR, rozhoduje nikým nezvolený ruský místodržící Nejedlý. V ČT vrcholí bitva o nepřátelské převzetí Rady ČT. A tak se logicky musela objevit kauza Feri. Jistě, věřím, že se to stalo. Ale takhle funguje kompro, vytáhnete ho, když potřebujete. Jinak na něm sedíte a čekáte. A v tom, jak zaplavit informační prostor polarizačním tématem, kde se všichni pohádají se všemi, jsou Rusové nejlepší na světě. Tohle je život v digitálním strojí, jehož algoritmy pomáhali parametrizovat. Přece nemohou dovolit, abychom si uvědomili, kdo je tady ve skutečnosti škodná v revíru.“

Snímek facebookového příspěvku Alexandry AlvarovéSnímek facebookového příspěvku Alexandry Alvarové|Internet

Obrázek si jistě udělá každý sám. Například europoslanec Jan Zahradil (ODS) má jasno: „Není valného rozdílu mezi těmi, kdo vidí za vším ilumináty a korporace, a těmi, kdo pro změnu za vším vidí vliv nepřátelských agentů z Východu.“

Celá ta konstrukce zní tak hloupě, že se skoro nechce věřit, že ji autorka skutečně myslela tak, jak vyznívá. Připadá ale v úvahu jiný výklad, než že podle Alvarové spustila celou aféru s údajným zneužíváním dívek a mladých žen poslancem Dominikem Ferim ruská státní moc, aby tím překryla jiné nepohodlné informace? Těžko.

Vítejte ve světě, kde pojmy fake news, propaganda a dezinformace dostávají zcela nový význam. Vítejte ve světě Alexandry Alvarové.

Video placeholde
Dominik Feri: Rozhovor o Instagramu, politicích na sítích i afru na tiskovkách • Martin Bartkovský