Video placeholde
Olga Sommerová nejspíše nahradí Dominika Feriho v kandidátce ve volbách. Feriho postoj politici oceňují
Převezme Feriho post režisérka Olga Sommerová?
Převezme Feriho post režisérka Olga Sommerová?
Převezme Feriho post režisérka Olga Sommerová?
Převezme Feriho post režisérka Olga Sommerová?
6
Fotogalerie

Feri: Volby jsou jako onanie, místnost volební je jako casting do porna. Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci

„Toto video obsahuje ironii, infantilní vtipy, alergeny č. 4, 6, 11,“ hlásají úvodní titulky klipu s názvem Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci, usilujícího zjevně o vyšší účast mladých voličů u parlamentních voleb. V hlavních rolích videa, které mělo v říjnu před čtyřmi lety ambici stát se virálem, najdete mj. Tinder, postel, holky a budoucího poslance TOP 09 Dominika Feriho.

A samozřejmě taky volební urnu přioděnou do podprsenky, Pokáčův zpěv a tehdy třiadvacetiletého herce Jana Komínka. V souvislosti s exposlancovým včerejším nařčením ze sexuálního násilí a jeho následnou rezignací získal tříminutový klip nový rozměr a jeho zamýšlená peprnost vzhledem k okolnostem poněkud zhořkla.

Úmysly Dominika Feriho byly tehdy zřejmě jen ty nejlepší a původní autoři nápadu a písně I can't get erection from the election, Noři Fridtjof Stensæth Josefsen a Jakob Schøyen Andersen z dua Kollektivet, by nemohli na českou verzi svého hitu říct ani popel.  

Že muži hrají hlavní role a buchty dělají jen křoví, případně na sebe nechají mladým politikem hmatat jako třeba v půli třetí minuty videa? To je přece v duchu předlohy a v mezích českého normálu, nebo ne? I ochotnické herectví party studentů a studentek, kteří Ferimu sekundují, je vzhledem k cílovému divákovi v normě a rozhodně nebudí takové pocity trapna jako před necelým rokem budovatelská agitka pro uchazeče o práci v EU z kreativní dílničky najaté Ministerstvem zahraničí ČR.

Video placeholde
Propagační video Ministerstva zahraničních věcí České republiky s názvem I TY NAJDEŠ PRÁCI V EU! • Facebook @mzvcr

Mimochodem, choulostivější či pro mnohé rovnou stupidnější nebo nevkusnější pasáže textu, „volby jsou jako onanie, najdi si program, kterej ti po chuti je“ nebo „místnost volební je jako casting do porna, je tam komise a prázdná nádoba, co otvor má“, nejsou vůbec nic proti anglickému textu originálu, v němž najdeme hned několik roztomilých výrazů pro ztopořený penis.    

Kolik lidí z těch 151 322 zhlédnutí na youtube, jež video režiséra Filipa Čermáka nasbíralo, šli 20. a 21. října 2017 volit (a ideálně volit dobře), není známo. Jisté je, že tehdejší jedenadvacetiletý teplický radní a student pražské právnické fakulty Dominik Feri byl zvolen (historicky nejmladším) poslancem a že politiku nejen mezi mladými voliči nadále propaguje; teprve před týdnem odstartoval kampaň mamhlas.cz.

Otázka je, jestli za politickým talentem, mistrem sociálních sítí a milovníkem excentrických oděvních kreací nezůstane jako nejzřetelnější stopa ta Deníkem N a A2larmem odhalená, v případě uznání viny soudem značně bahnitá a rozhodně nenásledováníhodná.