Merkelová navštívila uprchlický tábor.

Merkelová navštívila uprchlický tábor. Zdroj: EPA, Reuters, AP

Britský streetartový umělec Banksy finančně podpořil plavidlo na pomoc migrantům ve Středozemním moři.
Banksyho loď ve Středomoří volala o pomoc po záchraně migrantů.
Italský ostrov Lampedusa obsadili uprchlíci, úřady jsou zoufalé.
3
Fotogalerie

Konec staré dobré Evropy. Podpora masové migrace je hazard s životy příštích generací

Je tomu již pět let, co německá kancléřka Merkelová pronesla slavnou větu Wir schaffen das! (My to zvládneme!), kterou vyjádřila svůj kladný postoj k přijímání statisíců uprchlíků. Mnohá média k výročí pronesení této věty zveřejnila optimistické články, a opět tak zazněla propaganda obhájců masové migrace o tom, jak prý je přínosná. Osobně si kladu otázku: když je tato migrace tak přínosná, proč se nám snaží některé západoevropské země vnutit přerozdělování těchto „přínosných“ imigrantů? Proč se chtějí zbavovat tohoto ekonomického „přínosu“?

Možná to bude tím, že mezi proimigrační propagandou a realitou je prostě zásadní rozdíl. Statistiky jsou jen statistiky a zaměstnanost imigrantů také není všechno. Podstatný je kulturní dopad na zemi, která imigranty přijala. A zde již přicházejí mnohá ale.

Zprávy o přínosech, jakými jsou ženská obřízka, sňatky dětí, násilí na ženách apod., již nezní příliš optimisticky.

Německá média mimo jiné referují o odpovědi braniborské zemské vlády na dotaz politiků z protiimigrační AfD ohledně vzdělání příchozích uprchlíků. Údajně jen 16 % mužů a 15 % žen přicházejících do Německa v rámci migrační vlny má doklady o odborném vzdělání uznatelné dle německých zákonů. Dále je uváděno, že již polovina příchozích z roku 2015 má řádné zaměstnání.

Jenže skutečný dopad masové migrace osob z jiných kultur do Evropy s sebou nese postupnou etnickou a kulturní proměnu země, do které přicházejí. Dopady takovéto proměny a to, jestli byla proimigrační politika správným krokem nebo ne, se dovíme až za několik desetiletí. Pokud se ukáže, že podpora masové migrace z neevropských kultur byla špatným politickým rozhodnutím, tak stejně již nebude možné tuto skutečnost zvrátit. Maximálně si pak naši potomci budou moct říct, že naše generace byla idiotská a zkazila jim život.

Jenže v případě politiků, jako je německá kancléřka Merkelová, ani nebude nikdo, kdo by si řekl, že jeho matka či babička Angela udělala politicky špatný krok. Z prostého důvodu – Merkelová je bezdětná, a tak ji budoucnost dalších generací jejích potomků nemusí trápit. Nic proti bezdětným, sám jsem jedním z nich, ale je nepochybné, že životní zkušenosti a rodinné poměry mají na utváření názorů a rozhodnutí významný vliv.

A tak následkem toho všeho, co dělají lidé jako německá kancléřka Merkelová, bude nová Evropa, která ovšem nemusí být stejně kulturně a ekonomicky vyspělá jako ta naše současná, stará dobrá Evropa. Dopady takové politiky se dozvíme až za několik desetiletí. Osobně dnes narozeným dětem moc nezávidím, protože mají dost velkou šanci, že budou žít v horší realitě, než dnes žijeme my.

Nacházíme se totiž nejspíše v posledních dobrých časech, které směřují ke svému konci, asi tak jako se dobré časy za dob Pax Romana (římský mír) jednoho dne převrhly na několik staletí do časů temna.