Zpěvak Tim Bendzko vystoupí na koncertě, který má pomoci zjistit šíření koronaviru mezi návštěvníky hromadných akcí

Zpěvak Tim Bendzko vystoupí na koncertě, který má pomoci zjistit šíření koronaviru mezi návštěvníky hromadných akcí Zdroj: ČTK

Chytnou koronu nebo ne? Němci zvou tisíce dobrovolníků na testovací koncert

Jak zjistit účinnost desinfekčních přípravků a možné způsoby šíření covidu-19? Ve snaze zabránit návratu koronaviru ve formě druhé vlny přišli vědci z německé Univerzity Martina Luthera v Halle s jedinečným experimentem. Zatímco koncerty po celém světě se ruší, v Lipsku 22. srpna proběhne hudební vystoupení, kam výzkumníci zvou tisíce dobrovolníků. Akci nazvali RESTART – 19.

Jakoby se v posledních měsících nic zásadního nedělo. V pátek 22. srpna se sejde až 4200 lidí, aby si stejně jako za normálních okolností konec pracovního týdne obohatili tolik potřebnou dávkou kultury a společnosti. Lipskou QUARTERBACK Immobilien Arenu svým hlasem rozezní německý popový zpěvák Tim Bendzko.

V několika ohledech se však plánovaná akce podstatně liší. Koncertu se například nemohou účastnit všechny věkové kategorie. Starší jedinci zpravidla patří do ohroženější skupiny, věk dobrovolníků se proto bude pohybovat v rozmezí 18 až 50. Všichni se přitom budou muset prokázat negativním testem na koronavirus. „Abychom předešli nebezpečí, musíme učinit náročná rozhodnutí,“ reagoval podle Deutsche Welle jeden z vědců na případné riziko šíření nemoci.

Při vstupu si všichni účastníci speciálním přípravkem vydesinfikují ruce. Chemikálie mimo jiné obsahuje i fluorescentní látky. Vědci tímto způsobem po skončení koncertu možnost pomocí UV záření zjistí, v jakých místech je šíření viru nejpravděpodobnější. Dobrovolníci také na řetízek kolem krku obdrží speciální zařízení, které v pětivteřinových intervalech vysílá signály, a sbírá tak data ohledně vzdálenosti mezi jednotlivci a jejich pohybu. Každý z nich navíc dostane respirátor FFP2.

Různé scénáře

Organizátoři událost naplánovali v podstatě na celý den. Od osmé hodiny ranní do asi šesté hodiny večerní účastníky podrobí testům rozdělených do tří různých scénářů, lišících se v množství aplikovaných opatření. Tím první má být simulace klasické akce, kde lidé nedodržují žádný odstup. Ve druhém už budou vědci vyžadovat dodržování o něco přísnějších pravidel jako pomalejší vstup do uzavřeného stadionu a větší důraz na hygienu. K poslední z možností pak bude potřeba pouze 2000 dobrovolníků usazených 1,5 metrů od sebe.

Vědci si od akce slibují, že jim poskytne dostatek dat k vytvoření matematického modelu, který zabrání šíření covidu-19 na masových událostech. Chtějí tak umožnit sportovcům a umělcům po 30. září opět vystupovat před svými diváky. O náklady projektu se podělí spolkové země Sasko a Sasko-Anhaltsko. Dosáhnou přitom téměř na milion euro, v přepočtu asi 26 milionů korun českých.