Tisková konference Petra Arenbergera (za ANO), kde oznámil svou rezignaci na post ministra zdravotnictví (25.5.2021)

Tisková konference Petra Arenbergera (za ANO), kde oznámil svou rezignaci na post ministra zdravotnictví (25.5.2021) Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Profesor Petr Arenberger coby ministr zdravotnictví
Profesor a odborník na dermatologii Petr Arenberger a Diana Kobzanová
Profesor Petr Arenberger
Profesor Petr Arenberger coby ministr zdravotnictví
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na pravidelné páteční tiskovce (23.4.2021)
10
Fotogalerie

Vrcholné číslo Babišova ministra Arenbergera: Při rezignaci opět lhal, pak doporučil kolonoskopii

Odstupující ministr zdravotnictví Petr Arenberger je známý český dermatovenerolog, vysokoškolský pedagog a také ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. V medicíně se vyzná, právě proto by měl navštívit některého kolegu z jiného oboru. Třeba psychiatrie. To, co předvedl v době výkonu funkce ministra i při úterním rezignačním projevu, si totiž zaslouží náležité odborné posouzení. Česká veřejnost je sice na faleš a přetvářky v případě politiků zvyklá, ale profesor Arenberger v tomto směru překonal i ty nejbujnější představy.

Že je premiér Andrej Babiš prachmizerný manažer, jež nedokáže správně posoudit kvalitu lidí, které si vybírá do vlády, už víme dávno. Ovšem kolotoč, který předvádí na ministerstvu zdravotnictví v době koronavirové pandemie, je smrtící. A to doslova. Úterní vystoupení profesora Arenbergera, ve kterém oznámil svoji rezignaci na funkci ministra, pak bylo směsicí naprosté bizarnosti, komunikačního selhání a opakovaného překrucování faktů.

Arenberger například při rezignaci tvrdil, že v době, kdy byl ministrem, prováděl „promyšlené rozvolňování podle balíčků“. Proboha, a kdy tomu tak bylo? Myslí tím snad, že jeden den něco představil, aby to druhý den revidoval a změnil? Nebo že několikrát (a to byl šéfem resortu pouze od 7. dubna letošního roku) říkal v tomto směru něco jiného něž premiér Babiš? Tomu říká „promyšlené rozvolňování“? Normálně uvažující člověk, který ani nemusí být v opozici vůči vládě, v tom vidí jen pokračující chaos a neschopnost vymyslet jasná a smysluplná pravidla. Odstupující ministr zapomněl také na to, že soudy se dívají na nejrůznější vládní restrikce úplně jinak než Babišova vláda.   

Arenberger si při nástupu do funkce vytkl za jednu z priorit zlepšení komunikace s veřejností. Předvedl v tomto směru „báječný výkon“, zlepšení komunikace, o jakém se nám ani nezdálo. Překoná ho už jen málokdo, protože dnes mu nikdo nevěří ani slovo.

Arenberger je také ve střetu zájmů a lhal v případě svého majetkového přiznání. Nic z toho ale ani náznakem nepřiznal ve svém úterním rezignačním vystoupení. Naopak vinu hodil na novináře. Proto jen pro připomenutí: V květnu 2021 odevzdal coby ředitel pražské nemocnice Královské Vinohrady majetkové přiznání za rok 2020. Napsal v něm, že dohromady vlastní přes šedesát různých nemovitých věcí – bytů, budov, lesů, zahrad a polí. Uvedl, že na živnostenský list si za rok 2020 vydělal 30 milionů korun. V jeho majetkovém přiznání za rok 2019 bylo ale sděleno (pořád hovoříme o té samé osobě), že vlastní pouze pět nemovitých věcí. Dále dříve neuvedl své podíly ve firmách (například poloviční podíl ve společnosti Altamedica) a příjmy z podnikání. Až poté, co se informace o jeho zcela jiném skutečném majetku a příjmech objevily v médiích, přiznal, že je to jinak. Jen malé opomenutí? Těžko. Věřit tomu nemůžeme. Vždyť Arenberger několik týdnů lhal a postupně se do svých lží stále více zaplétal.

Nemluvě o tom, že jako vrcholový manažer nemocnice, pronajímal své vlastní nemovitosti té samé nemocnici, ve které rozhodoval a která hospodaří z veřejných peněz (pojištění, které platí občané). To už je úplný nonsens.

Místo toho, aby se alespoň trochu kál, aby se omluvil, aby se snažil něco vysvětlit, nám Arenberger v úterý doporučil vyšetření kolonoskopem (koloskopie neboli kolonoskopie je metoda vyšetření tlustého střeva, případně tenkého střeva, která se zahajuje se většinou pohmatovým vyšetřením řitního kanálu a svěrače, přístroj se poté konečníkem zavádí postupně do celého tlustého střeva).

Za rady k vyšetření panu profesorovi děkujeme. Když on nám kolonoskopii, já bych mu doporučil polygraf, který je známější pod názvem detektor lži. Třeba se ze života Petra Arenbergera dozvíme ještě další zajímavé věci, které v době své kratičké politické kariéry zatajil.

Video placeholde
Petr Arenberger končí jako ministr zdravotnictví • Czech News Center