Palestinci

Palestinci Zdroj: Reuters

Íránci si stále připomínají generála Solejmánío, kterého zabil americký dron (9.2.2020)
Íránci si stále připomínají generála Solejmánío, kterého zabil americký dron (9.2.2020)
Íránci si stále připomínají generála Solejmánío, kterého zabil americký dron (9.2.2020)
Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020)
Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020)
12
Fotogalerie

V izraelsko-palestinském konfliktu vítězí Írán. Teroristy drží nad vodou zbraněmi a ideologií

To, co se dnes děje na území státu Izrael a Palestina, ukazuje na to, že dlouhodobá íránská strategie začíná slavit úspěchy. Izraelské vedení a vláda USA sice dosahují mnoha vítězství v bitvách s íránskými tajnými službami a milicemi, ale celkově zatím prohrávají.

Bohužel se v českých médiích příliš nevěnuje pozornost vlivu Íránu na situaci v oblasti Blízkého východu, a čtenář tak může mít dojem, že jde jen o další kolo bojů mezi Izraelci a Palestinci. Tak tomu však není a konflikt začíná ohrožovat samotnou existenci Státu Izrael, byť to na první pohled není ještě vidět, a divák tak může mít pocit, že Izrael vítězí.

V českých médiích se prakticky nedočtete o tom, že bojovníci palestinských skupin z pásma Gazy se hrdě hlásí k přijímání vojenského materiálu a výcviku od íránského islamistického režimu, a samotný tento režim se také veřejně chlubí vojenskou podporou palestinským bojovníkům. Obdobně málo se tomuto tématu věnuje i většina evropského tisku, přitom jde (nejen) o mediálně důležité téma. Je to i téma vysoce důležité pro politiku a ekonomiku, protože íránskému režimu se postupně daří budovat opěrné body svých tajných služeb a milic po celém Blízkém východě, a ohrožuje tak zájmy nejen USA, ale i Evropy.

Unikátním zdrojem monitoringu médiích v muslimském světě je izraelská nevládní organizace MEMRI (Middle East Media Research Institute), která například zaregistrovala a zveřejnila překlad televizního vysílání projevu Mohammada-Hosseina Sepehra, generála Íránských revolučních gard, který hovořil o „vytvoření fronty islámského odporu, která sahá od Teheránu po Bagdád, Bejrút, Sýrii, San'á v Jemenu“ apod. Generál dále hovořil o tom, že cílem budování těchto základen a hnutí je boj proti Izraeli a sionismu. Také řekl, že zničit Izrael je náboženská povinnost muslimů: „Máme náboženskou povinnost bránit svět islámu. Máme náboženskou povinnost jednat proti Izraeli a zničit jej. Toto je příkaz a strategie obou imámů revoluce. Toto je příkaz a strategie proroka Mohameda a samotného Boha.“

Organizace MEMRI také zaregistrovala a zveřejnila překlady prohlášení generála Íránských revolučních gard Asghariho Emamiho, jenž mimo jiné řekl: „Dnes je naše námořnictvo v Rudém moři a Středozemní moři, kde operuje. Nemluvím o Íránských revolučních gardách, ale o armádě Islámské republiky (Írán)... armáda je zde přítomna a může zasáhnout (Izrael). Nepotřebuje k tomu Íránské revoluční gardy.“

Video placeholde
Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem • Reuters

Představitel hnutí Hamás Usáma Hamdan se veřejně přihlásil k tomu, že za vyzbrojováním palestinských organizací byla hlavně strategie íránského generála Qasema Soleimaniho (byl zabit na příkaz prezidenta USA Trumpa v roce 2020), který se postaral i o to, aby palestinské organizace v pásmu Gazy obdržely od Íránu ruský raketový systém Kornet (nebyl uveden typ ani množství dodaných systémů), který v některých variantách dokáže zasáhnout cíle jak na zemi (až do vzdálenosti 10 kilometrů), tak i ve vzduchu (až do výšky 5–6 kilometrů), a je tak efektivní zbraní k ničení tanků i například bezpilotních letadel. Díky specifickému systému raket je tento systém schopen efektivně překonávat i moderní obranné prvky izraelských obrněných vozidel a tanků. Obdobně o vojenské pomoci od Íránu hovoří i představitelé hnutí Palestinského islámského džihádu.

Ovšem do aktivit namířených proti Státu Izrael se nezapojují pouze Íránci, ale také arabští šíitští muslimové z Iráku. Například jedna z iráckých šíitských milicí al-Nudžaba zveřejnila zprávu o schůzce jejího generálního tajemníka Akrama al-Kabiho s vedoucím hnutí Hamás Ismailem Hanijjou a vůdcem Palestinského islámského džihádu Ziadem al-Nachalahem. Webová stránka této organizace v článku o setkání zmiňuje prohlášení al-Kabiho, že je jeho milice připravena spolupracovat s palestinskými militantními organizacemi v boji proti Izraeli a infiltraci svých agentů na území Státu Izrael. Podle analýzy izraelské nevládní organizace MEMRI má tato irácká milice v pásmu Gazy již svou základnu a operují tam její agenti, kteří poskytují také ekonomickou pomoc rodinám bojovníků proti Státu Izrael.

Když vypuklo současné násilí mezi Státem Izrael a Palestinci v pásmu Gazy a na území západního břehu Jordánu, novým aspektem celého konfliktu se stalo i vypuknutí masových střetů mezi Židy a Araby (křesťany i muslimy) v samotném Státě Izrael. Mělo snad dojít nejen k ničení obydlí, aut, ale i lynčování lidí, a to v takovém měřítku, že někteří izraelští vládní představitelé začali hovořit o občanské válce, a míra násilí páchaného Židy na Arabech dosáhla takové úrovně, že ho odsoudili jako barbarské a nežidovské i někteří židovští duchovní představitelé.

Ovšem zdá se, že právě tohoto napětí a nenávisti mezi Židy a Araby v samotném Státě Izrael chtějí využít představitelé íránského režimu, kdy již někteří z nich začali naznačovat ochotu poskytnout vojenskou podporu Arabům žijícím ve Státě Izrael. Je otázkou, jestli současné nepokoje a odhodlání izraelských Arabů chopit se zbraní proti Židům není podněcováno agenty iránských tajných služeb, kteří mají operovat mezi Araby ve Státě Izrael.

Sleduji situaci na Blízkém východě dlouhodobě a i přes mediální prezentování mnoha akcí Státu Izrael a jeho spojence USA jako úspěchů ve skutečnosti vidím jejich dlouhodobé prohrávání v celé oblasti, a to od chvíle, kdy USA svrhly iráckého diktátora Sadama Husajna v roce 2003. Od té chvíle jen vidím, že vlády USA a Státu Izrael ve své zoufalé snaze zastavit vliv íránského islamistického režimu podporují občanské války (ať již přímo či přes své spojence) v Sýrii či v Jemenu. Porušují mnohdy mezinárodní právo a v případě USA přímo popírají vlastní tvrzení o snaze podpořit demokracii v regionu, protože jediným výsledkem prosazování demokracie v regionu je hrozba pádu sekulárních diktatur a nástup islamistických hnutí k moci (například v Egyptě), kdy jim musí čelit nedemokratickými metodami (formou státního převratu) místní politické elity.

Bude-li tento vývoj pokračovat, tak se Íránu nejen podaří nakonec zničit Izrael bez rizika atomového konfliktu, protože k tomu využije asymetrické strategie podpory opozice arabských obyvatel Státu Izrael. Ale Írán vytlačí nakonec (nejspíše s tichou podporou Číny a Ruska) vliv Západu z oblasti Blízkého východu, což bude mít nedozírné ekonomické a politické následky na celý Západ a hlavně Evropu.