Tento lék využívá FNUSA k léčbě pacientů nakažených covid-19.

Tento lék využívá FNUSA k léčbě pacientů nakažených covid-19. Zdroj: FNUSA

Na covid se umřít nemusí: Praktický lékař o svých zkušenostech s léky proti nemoci covid-19

Paní redaktorka Lucie Tomanová v článku Ivermektin: Zázrak, který se nekoná  docela trefně reflektuje současnou situaci, ve které veřejnost a větší část lékařů vnímají ivermektin jako nefunkční, oficiálně nedoporučovaný lék na parazity, ke kterému se někteří blázniví zoufalci upínají jako ke spáse a na němž si pan premiér Babiš, respektive pan poslanec Volný zvedají voličské preference. Jako situaci, kdy zmatení a dezinformovaní lidé kupují pastu pro koně a kapky pro papoušky a nadávají svým lékařům, že jim tento zázrak nechtějí dát.

Ivermektin není zázrak, ale takto zkreslený obraz si také nezaslouží. Když se totiž oprostíme od mediální pěny, konspiračních teorií, akademického dogmatismu a podíváme-li se na primární data, která k dnešnímu dni o ivermektinu v léčbě covidu-19 máme, musíme s pokorou konstatovat, že si ivermektin nevede vůbec špatně.

Slušné výsledky

Metaanalýza všech dosavadních studií (podrobně na ivmeta.com) mluví celkem jasně. Dosud bylo provedeno 49 studií 384 autory a zařazeno a zkoumáno 15 752 pacientů. Sedmnáct studií zkoumalo použití ivermektinu v začátku choroby a popsalo až 80% zlepšení stavu, 20 studií se zabývalo léčbou pozdějších fází onemocnění a popsalo 50% zlepšení, 12 studií se zabývalo profylaxí a popsalo 89% zlepšení, mortalita poklesla o 76 % v 18 studiích. 

Procento studií, kde byl pozorován pozitivní efekt – 100 %. Pravděpodobnost, že by byl ivermektin neefektivní a přitom vedl k takovýmto výsledkům, 1:563 triliónům. A pozor, nejde jen o celkovou úmrtnost či počty hospitalizovaných. Ivermektin účinkuje i na ztrátu čichu a chuti a zmírňuje tzv. postcovidový syndrom. Známe už i mechanismus účinku. Jistě se ptáte, proč tyto výsledky nestačí k tomu, aby se ivermektin začal ve velkém používat.

Protože

Většina těchto studií je na menším až malém vzorku klientů, pocházejí většinou z neevropských zemí a nesplňují vždy přísná klinická kritéria. Proto také ivermektin EMA nedoporučila k běžnému použití. Ne proto, že by měla důkazy o jeho neúčinnosti či škodlivosti, ale protože studie považuje za nedostatečné.

Ono totiž provést opravdu velkou klinickou randomizovanou, dvojitě zaslepenou studii dle GCP na velkém počtu pacientů je velmi nákladná záležitost. V desítkách miliónů eur. Většinou tyto studie platí velké farmaceutické firmy. Ivermektin je běžně a masově používané antiparazitikum. V rozvojových zemích stojí v řádech desítek až stovek korun. Za to by to ani nebyly schopny ve svých západních továrnách vyrobit a distribuovat. Navíc big pharma vyvíjí nové vlastní léky (např. Merck) a vakcíny. Od nich peníze na studie nečekejme. A pojišťovny či státy nejsou obecně zadavateli klinických studií. Takže nemáme jistá data. Když data nejsou, autority, jako je např. EMA, tento lék nedoporučí. Když z těchto úřadů není zelená, ani odborné společnosti, které formulují doporučené postupy léčby, tyto léky nedoporučí. Žádný profesor se přece nepodepíše pod něco, co není ověřené, aby riskoval svoji pověst. A nejsou-li doporučené postupy, pak ani koncoví lékaři nebudou lék používat, protože by riskovali kriminál. Začarovaný kruh. Nikdo za nic nemůže. Jen lidi nám tak nějak umírají, že? Pořád se řeší lockdowny, roušky, respirátory, kdy do škol, vakcíny, přitom už celý rok není řešen ten nejzásadnější problém. A to jak pomoci lidem, kteří onemocní covidem, první dny od nákazy. Jestli patologický proces, který se v těle odehrává, lze nějak ovlivnit. Úplně jsme se vykašlali na primární péči a nechali praktické lékaře s holýma rukama, pacienty, fatalisticky objímající krabičku paralenu, a nějakou kašlavku, čekající, jestli to rozchodí, nebo si zavolá sanitku a pojede do nemocnice. Nebo do márnice.

Opravdu nelze nic dělat? Kromě podání příšerně drahého bamlanivimabu a regeneronu?

Co dělat? 

Máme už data na to, jak léčit, aby nikdo na covid-19 neumřel. Jen se nebát léčit i bez doporučených postupů. Protože současný doporučený postup není evidence based medicine. Není. Jsou to fatalismem lakovaná jatka. A hlavně účinnost tohoto přístupu „watch and watt“ už známe. Tyto postupy umíme. Vedou ke smrti a nemoci. 

Máme data o ivermektinu. Každý člověk, který onemocní covidem-19, má dostat na pět dní ivermektin v dávce 0,2/kg?????. Jak říká doktor Kory z FLCCC (Frontline covid critical care aliance), nepodat ivermektin je neetické.

Máme data o kolchicinu. Veliká, dvojitě zaslepená studie prokazující účinek kolchicinu na snížení mortality. Proč by nemohl každý, kdo onemocní covidem-19, dostat na tři týdny kolchicin? Nyní se dává kromě dnových záchvatů i po infarktu, protože snižuje zánět v cévách. Ale to se týká i covidu přece. Máme data na použití kyseliny acetylsalicylové, známého aspirinu. Nechť ho každý, kdo může, dostane.

Věřím, že tyto léky budou fungovat synergicky a obecně s velmi malým množstvím nežádoucích účinků. Nechť každý člověk, který onemocní covidem, dostane na pět dní ivermektin a na tři týdny kolchicin s kyselinou acetylsalicylovou. K tomu se dá přidat vitamín C, D, B, zinek, selen, melatonin. Je i ke zvážení na pět až deset dní nasadit isoprinosin, který může pomoci modulovat imunitní odpověď (zatím jen jedna studie prof. Berana).

Takto zaléčený pacient s vysokou pravděpodobností nebude čelit fatálním komplikacím. Tyto léky možná nezabrání rozvoji zápalu plic, ale ten umíme dobře řešit pomocí kortikoidů. Stačí jen sledovat klinický stav a včas kortikoidy nasadit. I ambulantně.

Na covid-19 nikdo umřít nemusí! 

Nové mutace

Co když přijdou nové mutace, které budou vůči současným vakcínám rezistentní? Co když vakcíny budou účinkovat jen pár měsíců? To budeme navždy v lockdownu a děti už nikdy nebudou chodit do normální školy? A pořád budeme čekat, až se nad námi někdo smiluje a pošle nám vakcínu? Nebylo by lepší snažit se raději covid-19 léčit? Hned z počátku? Možná i profylakticky (ivermektin, isoprinosin).

My nutně potřebujeme léčbu rané fáze nemoci. Péči o nemocniční pacienty už umíme (díky FLCCC, která prosadila vysoké dávky kortikoidů).

Zbývá jen dostat na naše území levný a dostupný ivermektin (v distribuci je huvemec, za který zaplatíte 2500 korun – a to je moc) a začít ho masově používat.

Přestaňme se bát covidu, když ho budeme schopni efektivně léčit hned z počátku, dobře to dopadne.

Autor je praktický lékař pro dospělé v Boskovicích