Při covidových zákazech jim především vadilo, že nemohou být s vnoučaty, která bydlí jinde

Při covidových zákazech jim především vadilo, že nemohou být s vnoučaty, která bydlí jinde Zdroj: Profimedia.cz

Rodinná cesta z krize: Jak zvládají lockdowny jednotlivé generace

Ministryně Jana Maláčová minulý týden v on-line debatě VŠE mluvila o tom, že pandemie a technologie ubírají lidem práci, proto stát musí hledat nové pracovní příležitosti. Zmínila návrhy, aby se finančně ocenila neformální péče o seniory v rodinách. Stát by měl pečující osobě vyplácet garantovanou mzdu.

Zájemců by byl v Česku dostatek. Už dnes má nějakou zkušenost s péčí o seniora čtvrtina českých rodin a 80 procent respondentů ve věku od 50 do 65 let v rámci výzkumů uvedlo, že by se v případě potřeby starali o staršího člena své rodiny. Není to ale tak jednoduché, jak se zdá. Socioložka Hilary Grahamová ve své knize Pečování – práce z lásky tvrdí, že starostlivost o rodiče je přirozenou součástí života rodiny. Ta jako samozřejmost vyrůstá z lásky ke starším členům, kteří ztrácejí samostatnost.

Postupná ztráta soběstačnosti je faktor, jejž si na začátku rodiny neuvědomují. Zatímco péče o malé děti je méně fyzicky náročná, protože manipulace při přebalování je snadná, stav se zlepšuje, děti se postupně samy oblečou, najedí a začnou chodit. Rodiče se nevyspí jen omezenou dobu, pak dochází ke zlepšení. U starších lidí je to přesně naopak.

Tři fáze

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!