Ministr Petr Arenberger

Ministr Petr Arenberger Zdroj: foto ara

Obhajoba ministra Arenbergera, jeho postoje ke Sputniku V a zdravého rozumu proti hysterii

Od soboty je za dobrého Čecha většinově považován jen ten, kdo požaduje okamžité vyzmizíkování všeho ruského, včetně ruského vejce a ruské zmrzliny. Jedním z mála rozumných hlasů, které zaznívají ve veřejném prostoru, je hlas ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a jeho prohlášení, že bychom k ruské vakcíně Sputnik V měli přistupovat neutrálně jako ke všem ostatním. Okamžitě za to byl masově označen za agenta Kremlu a ruského trolla. Ač je Arenbergerovo působení na ministerstvu jinak spíš tragikomické, v této věci zaslouží zastání.

Jednou z prvních reakcí vlády po zveřejnění údajného podílu ruské vojenské rozvědky na sedm let starých explozích muničního skladu ve Vrběticích bylo vyloučení ruské společnosti Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Jako eliminace případného bezpečnostního rizika a také jako trest. Ve stejné vlně vyjádření pak premiér Babiš i vicepremiér Hamáček, napumpovaní adrenalinem a protiruskou hysterií, smetli ze stolu i jakékoliv další úvahy o možném využití ruské vakcíny proti koronaviru. To vše v situaci, kdy očkování u nás vázne, ke slibovaným 100 tisícům naočkovaných denně máme pořád na hony daleko a každou chvíli čteme o dalším zpoždění dodávek jiných očkovacích látek.

Arenberger si naopak zachoval chladnou hlavu. „Co se týče sputniku, je naše stanovisko jako ministerstva zdravotnictví neutrální. Požádali jsme Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby si vyžádal potřebnou dokumentaci k dostupným vakcínám, které by eventuálně mohly rozšířit naše portfolio. A jedna z nich je právě sputnik. Vyčkáme na to, jaké dokumenty dorazí, a určitě se na ně podíváme. Asi teď není důvod psát dopis, aby je neposílali,“ řekl ve středu.

Jak ministr uvažuje (nebo jak by jako lékař uvažovat měl)? Jako jediné možné řešení koronavirové pandemie se (snad) jeví očkování. Čím dříve se naočkuje co nejvíce lidí, tím méně jich umře, tím méně bude nutné devastovat ekonomiku protiepidemickými restrikcemi, zadlužovat další generace, omezovat školní docházku… Existuje-li kdekoliv vakcína, u níž odborníci potvrdí její účinnost a bezpečnost, máme se ji snažit získat a využít. Žádná ideologie, velmocenská politika, mezinárodní konflikty by v tom neměly mít přednost. Doby, kdy pro některé nemocné nebylo dost účinných léků, protože je vyráběli na Západě a pro socialistického člověka nebylo považováno za důstojné, aby byl na zlých imperialistech závislý, by měly být navždycky pryč. Užili jsme si jich dost.

Poučné je podívat se, jak ve stejnou dobu postupuje sousední Německo. Kancléřka Merkelová včera ujistila premiéra Babiše, že její země stojí ve vrbětické aféře za Českou republikou. Saský zemský premiér Kretschmer nicméně současně vyrazil do Moskvy, aby jednal o nákupu Sputniku V. „Chceme koupit třikrát deset milionů dávek Sputniku V, a to v červnu, v červenci a v srpnu,“ řekl s tím, že podmínkou je schválení Evropskou lékovou agenturou. To ruský preparát zatím nemá, ale o povolení se už uchází. Také spolkový ministr zdravotnictví Spahn následně potvrdil, že Berlín bude s Moskvou o nákupu jednat.

Tak vypadá reálná politika. Je smutné, že z naší vlády to pochopil (nebo se jediný nebál říci to nahlas) jen ministr zdravotnictví Arenberger. V jeho - zatím nikterak skvělém - působení v čele resortu mu to budiž přičteno k dobru.