Václav Klaus versus Petr Fiala

Václav Klaus versus Petr Fiala Zdroj: Reflex

Klaus versus Fiala exkluzivně v Reflexu: Ostrý spor o pohled na ODS. Chce vládnout, nebo zůstat v opozici?

Exprezident Václav Klaus je přesvědčen, že ODS, kterou v roce 1991 založil a dlouhá léta vedl, dnes ve skutečnosti nemá velký zájem vládnout a je jí dobře v opozici. Současný šéf strany Petr Fiala naopak tvrdí, že jeho strana vyhraje volby. V exkluzivním dvojrozhovoru pro Reflex k dnešním třicátým narozeninám ODS odpovídali oba politici na stejné otázky. Názorový střet, který mezi nimi panuje, by těžko mohl být ostřejší.

Klaus se s ODS už dříve rozešel a dnes nešetří její kritikou. „Už více než jedno desetiletí se posouvá od pravicové občanské a demokratické strany k levicové pravdě a lásce. Ztrácí své původní charakteristické rysy. Dnes je nerozlišitelná od dalších stran, které se bojí přihlásit jak k levici, tak k pravici,“ reagoval na dotaz, jak by popsal vývoj strany. Za jejího přirozeného partnera označil piráty, které podle svých předchozích vyjádření považuje za větší nebezpečí než Babišovo hnutí ANO. Navíc podle něj ODS ani nestojí o to, aby převzala vládní zodpovědnost: „Je to opoziční strana, která změkla a o vstup do vlády příliš vážně neusiluje. V opozici se zabydlela. Nic jí tam nechybí.“

Nepřekvapí, že Fiala vidí stranu, které šéfuje, jinak. „Neseme v sobě étos listopadu 1989, hodnoty svobody, demokracie, kapitalismu a příslušnosti k Západu,“ uvedl. Předvolební koalici SPOLU, v níž se ODS bude na podzim ucházet o hlasy voličů na jedné kandidátce s politiky TOP 09 a KDU-ČSL, považuje za odvážný projekt, jak udělat středopravicovou politiku opět vítěznou. „To je přece velká věc a věřím, že koalice SPOLU vyhraje volby,“ prohlásil. S piráty se prý neshodne na řadě věcí, nicméně připustil, že v opozici s nimi dokáže v mnoha tématech spolupracovat.

Klaus i Fiala dále odpovídali například i na otázky, kdo je podle nich současným největším ideovým sokem ODS, v čem vidí největší rizika pro demokratický vývoj společnosti, kde vidí stranu za 10 let, které období bylo z jejich pohledu pro ODS nejúspěšnějí a kdy se naopak nejvíce odchýlila od svých ideálů. Shodli se alespoň v něčem, nebo jsou jejich názory a pohledy zcela odlišné a neslučitelné?

Celý dvojrozhovor najdete v tištěném vydání Reflexu už ve čtvrtek 22. dubna >>>

Reflex 16/2021