Video placeholde

Akce Vrbětice aneb Příběh utajování a nejasností, zdrženlivosti i prostořekosti

Nestává se naštěstí každý den, aby vláda oznamovala zapojení ruské rozvědky do útoku s prvky terorismu provedeného na českém území. Takže je jasné, že přísun informací trochu drhne a někdy se zprávy rozcházejí. A že vládní představitelé jsou pod tlakem a v těžké situaci, takže si zaslouží jisté pochopení. U rozklíčování explozí v muničních skladech ve Vrběticích to ale občas bylo zbytečné. Tedy to drhnutí a nejasnosti.

Sobotní tisková konference, na níž premiér Babiš s vicepremiérem Hamáčkem zapojení agentů ruské tajné službu GRU zaskočenému televiznímu diváctvu předestřeli, byla rázná, stručná a důstojná. Tedy jak má v takové situaci být, což asi uzná i leckterý odpůrce současné vlády.

Následně se do toho ale už začali zbytečně zamotávat. Viz například avizovaná a nakonec zrušená cesta ministra vnitra (a dočasně zahraničí) Jana Hamáčka do Moskvy. Ještě před víkendem si Andrej Babiš nenechal ujít příležitost a v podstatě tvrdil, že vicepremiérovi cestu zatrhl. Což u leckterých tápajících debatérů na sociálních sítích včetně novinářů vyvolalo posměch. Přitom stačilo říct, že se tak domluvili…

A podobně v neděli. Ministr Hamáček Deníku N řekl, že cesta byla vlastně zastírací manévr, nejspíš kvůli dojednání vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády napojených na tajné služby. Když ale byl premiér Babiš v Událostech na ČT přímo dotázán, jestli se měla cesta uskutečnit, tak po chvilkové odmlce prohlásil: „Na počátku to tak vypadalo, ale nakonec došlo k tomu, že ta cesta nebyla zrealizována.“ Takže už je to jasné…

A pak je tu samotný fakt, jak dlouho čeští vládní představitelé o ruské účasti na explozích ve Vrběticích vlastně věděli. Ze sobotní tiskové konference jsme se dozvěděli, že „jednoznačně“ od pátku. A jak dlouho nejednoznačně?

Výkop učinil ještě v sobotu večer čerstvě bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Prohlásil, že o tom on – a tedy logicky i další – věděl už déle. Začalo se mluvit o zhruba dvou týdnech. Jan Hamáček reagoval hrozbou trestního oznámení, v neděli už možnost postupu vůči exministrovi – a svému nedávnému konkurentovi na post šéfa ČSSD – mírnil.

Zůstal nicméně zdrženlivý při odpovědi na otázku, zda se tak stalo 7. dubna během jednání vládního výboru pro zpravodajskou činnost. To premiér Babiš si už ve večerních Událostech na ČT servítky nebral a datum 7. dubna potvrdil. Tentokrát už výhrůžka trestním oznámením nepřišla.

Jsou to možná jen detaily. Nicméně u tak závažné věci, jakou je ruská účast na útoku spáchaném na českém území, by větší koordinace postojů a menší řevnivost neuškodila.

To takový prezident Miloš Zeman zvolil variantu „mlčoch“, takže přinejmenším pár dní – prý do následující neděle – nesoulad mezi vládou a Hradem nehrozí.

A pokud jde o naprostou srozumitelnost postojů, s ní opět nezklamali komunisté. Vojtěch Filip, který shodou okolností o víkendu přežil pokus o sesazení z čela KSČM, se nechal slyšet, že informace o moskevské stopě ve Vrběticích byly zveřejněny s cílem zhatit obchodování s Ruskem. Tak jistě…