Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Rusko jako odvetu vyhostí 20 českých diplomatů. Situaci bude řešit krizový štáb

Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci. Ruské ministerstvo zahraničí to podle svého dnešního vyjádření oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi. Toho si předvolalo v reakci na rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Moskva hrozila odvetou a mimo jiné uvedla, že v kroku české vlády vidí americký vliv.

Podle záběrů agentury TASS se dnes Pivoňka dostavil do budovy ministerstva zahraničí na Smolenském náměstí v Moskvě, s novináři ale nemluvil.

Ruská diplomacie ostře reagovala na sobotní oznámení české vlády a označila ho za provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích považuje Moskva za absurdní a nepodložená.

"Podnikneme odvetná opatření, která donutí autory této provokace plně pochopit svou odpovědnost za zničení základů běžných vztahů mezi našimi zeměmi," napsalo ministerstvo v dřívějším prohlášení.

Krok české vlády je podle ruské diplomacie pokračováním řady protiruských akcí, které Česká republika podnikla v posledních letech. Je těžké nevidět za vypovězením pracovníků ruského velvyslanectví v Praze "americké stopy", uvádí ruské ministerstvo.

Místopředseda české vlády Jan Hamáček dnes v České televizi řekl, že pokud odpověď Moskvy nebude reciproční, musela by Česká republika přistoupit k dalšímu kroku.

"Ve své snaze vyhovět Spojeným státům vzhledem k nedávným americkým sankcím proti Rusku české úřady dokonce předčily své zámořské pány," dodala ruská diplomacie.

Washington uvalil ve čtvrtek na Moskvu řadu sankcí a vyloučil ze země deset ruských diplomatů. Podle americké diplomacie jde o reakci na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb, na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám, na údajně agresivní vystupování vůči Ukrajině a další "škodlivé" kroky Moskvy. Ta podobná obvinění odmítá. Rusko o den později vykázalo deset amerických diplomatů a uvedlo, že zváží i další odvetné kroky.