Prague Pride 2020

Prague Pride 2020 Zdroj: ČTK, Říhová Michaela

Praha zamítla podporu Prague Pride, Hřib chce nové hlasování. Pro gaye a lesby peníze být musí!

Bude se o tom hlasovat tak dlouho, dokud výsledek nebude odpovídat představám progresivistických liberálů ve vedení hlavního města. Pražská magistrátní koalice je zjevně připravena udělat vše pro to, aby mohla po předchozích letech nasypat statisíce i do letošního ročníku festivalu sexuálních menšin Prague Pride 2021.

Momentálně není ještě vůbec jasné, zda a v jaké podobě epidemiologická situace letošní Prague Pride umožní. Jasné jsou naopak jiné dvě věci. Za prvé: Déle než rok trvající koronakrize bude mít negativní dopad na veřejné rozpočty, ten pražský nevyjímaje. Za druhé: Pražští zastupitelé o letošní podpoře Prague Pride ve výši 650 tisíc korun jednali už minulý pátek a při hlasování ji neschválili.

Zdálo by se, že je vše vyřešené – podporu výrazně menšinového využití městských peněz na výrazně nejistý projekt zastupitelé neschválili, částka tedy může být použita na podporu jiných aktivit, z nichž bude mít užitek více lidí než pár procent homosexuálů, transsexuálů a dalších jinosexuálů.

To by ovšem nesměli mít hlavní pražskou radnici pod palcem odpůrci všeho tradičního a podporovatelé všeho alternativního. Radní Hana Třeštíková (Praha sobě), jež podporu festivalu navrhovala, i primátor Zdeněk Hřib (piráti) už dali jasně najevo, že se jim výsledek nelíbí. A přidali se i někteří další zastupitelé, kteří se původního hlasování ani nezúčastnili — radní Jan Chabr (TOP 09) například s odůvodněním, že zrovna musel na záchod…

Takže podruhé a lépe! „Budeme o tom znovu hlasovat na dubnovém jednání pražského zastupitelstva,“ prohlásil už primátor Hřib. Věří, že zastupitelé na festival peníze dát vlastně chtějí, jen se to minulý pátek při hlasování tak nějak divně sešlo. Nakonec by klidně mohl argumentovat tím, že Praha schválením podpory ve výši 650 tisíc korun vlastně ušetří – loni totiž byla ochotna dát na festival sexuálních menšin více než třikrát tolik.

Přímá finanční podpora, včetně DPH, byla loni schválena ve výši 1,2 miliónu korun, na dalších 526 tisíc korun byla ve smlouvě vyčíslena částka za pronájem reklamních ploch, které město bezplatně slíbilo věnovat organizátorům na propagaci, a nakonec více než 302 tisíce korun se Praha zavázala zaplatit za „technické zajištění terénního testování na infekce HIV a syfilidu na festivalu Prague Pride“. Letošní účet za to, že primátor Hřib bude moci opět vyvěsit na magistrátu hrdou duhovou vlajku, tak má být vlastně ještě docela skromný.