Maďarský poslanec József Szájer nečekaně rezignoval. Potvrdil účast na nelegálním večírku (1.12.2020)

Maďarský poslanec József Szájer nečekaně rezignoval. Potvrdil účast na nelegálním večírku (1.12.2020) Zdroj: Reuters

Pařba v Bruselu: Gay sex party, konzervativní europoslanec, drogy a diplomaté. I to je nová Evropa

To skutečně nevymyslíte. V době, kdy je v Belgii vyhlášený kvůli koronaviru druhý lockdown, v noci je zavedený zákaz vycházení a nesmí se setkávat více než čtyři osoby, se v centru hlavního města Bruselu na ulici Rue des Pierres, jen 200 metrů od hlavní policejní stanice, minulý pátek uskutečnily v gay klubu ilegální sexuální orgie. Policie zadržela 25 nahých mužů i drogy. 

Byl mezi nimi rovněž maďarský europoslanec József Szájer a zatím neidentifikovaní diplomaté. Zejména v případě Szájera se jedná o příběh, který by mohl být inspirací pro bizarní seriál Netflixu.    

József Szájer byl léta označovaný za konzervativního politika, který prosazuje hodnoty tradiční rodiny. Jeho manželka Tünde Handó byla členkou maďarského Ústavního soudu. Szájer byl považovaný také za hlas maďarského premiéra Viktora Orbána v Bruselu. Nikdo si pak nepředstavuje, že takový člověk je na gay party s nahými muži. Policie navíc zveřejnila prohlášení, že se při jejím zásahu pokusil utéct oknem, zranil se, když lezl po okapu, v jeho baťohu byly nalezeny drogy (o kterých prohlásil, že nejsou jeho) a Szájer se po následném ztotožnění v jeho bytě oháněl diplomatickým pasem a z toho plynoucí imunitou (ostatně je právník, ví, co má dělat). Když se vše provalilo, ostuda to byla veliká a maďarský politik na post europoslance promptně rezignoval. Vydal rovněž omluvu-neomluvu, kterou adresoval rodině, kolegům a voličům. Prý byl jen na „privátní party“. Jó, to český exministr zdravotnictví Roman Prymula se také jen procházel privátními prostory v hospodě na pražském Vyšehradě.

Příběh Józsefa Szájera má ale pro Maďarsko i Evropu daleko širší rozměr.

Je totiž zakládajícím členem strany Fidesz, která vznikla na jaře roku 1988. Přispěla pak výrazně k pádu komunismu v Maďarsku. Její nevýznamnější představitel Viktor Orbán je premiérem a takzvaným „zlým mužem“ Evropy, protože se vzpírá některým krokům, které diktuje všem Evropská komise. Mimochodem. Szájerův podpis je i pod „Pražskou deklarací o svědomí Evropy a komunismu“, což bylo prohlášení iniciované českou vládou, které odsuzuje zločiny komunismu. Podepsáno bylo v červnu 2008 v našem Senátu. Kromě jiných jsou signatáři prezidenti Václav Havel a Joachim Gauck, či někteří tehdejší čeští senátoři. A vedle nich Szájer, který je teď spojovaný se sexuálními orgiemi a porušováním koronavirových nařízení.  

Szájer se jako právník podílel i na tvorbě maďarské ústavy a prosazoval konzervativní principy tradiční rodiny. Už před lety byl ale jednou maďarskou liberální političkou vyzván, aby něco řekl o své sexuální orientaci, protože ona tvrdila, že je gay. Tehdy to ponechal bez komentáře. Otázkou je, zda se ke své sexuální orientaci nechtěl přiznat z možných politických a společenských dopadů, protože byl prominentním představitelem strany Fidesz, ve které se objevují u některých lidí i homofobní tendence.

Je samozřejmě jedno, zda je Szájer gay, to je jeho věc. Není ale jedno, že veřejnosti léta v některých věcech lhal a vydával se za někoho jiného, než byl. To pak ovlivňovalo i jeho politické kroky. Podobné případy bychom ale jistě našly i v české politice. Není také jedno, že jako europoslanec velmi hrubým způsobem porušil koronavirová nařízení platná v Belgii. Musel mít také dobrou povědomost o konaní podobných sexuálních orgiích, protože jinak by do takové společnosti nebyl připuštěn. Člověk je pak ale snáze vydíratelný, což mívá v politice skoro vždy neblahé následky. Inu, stalo se i v tomto případě.

Kauza kolem Józsefa Szájera vyvolává ovšem i další otázky. Kdo byli zadržení diplomaté? Z jakých pocházejí zemí? Co přesně v zahraniční politice dělají? Dále: Dá se vztáhnout jednání Szájera i na některé další europoslance a europoslankyně? Ještě někdo z nich chodí na sex party a má v tašce drogy?

Vláda v Budapešti i jí nakloněná zglajchšaltováná média s mimořádnou oblibou a opakovaně tvrdí, že za kritikou Maďarska často stojí George Soros, americký finančník, který se v Budapešti narodil. Že by ale dokázal Soros zorganizovat i gay party s drogami v Bruselu, aby poškodil maďarskou vládnoucí stranu a jejího významného představitele? To se zatím neobjevilo. Ale dejme tomu čas…