Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Miloš Zeman bude vetovat daňový balíček. Takový rozpočtový chaos před koncem roku je možný jen v Česku

Prezident Miloš Zeman oznámil, že bude vetovat daňový balíček. Ministryni financí Aleně Schillerové na Hradě oznámil, že důvodem k jeho záměru je pozměňovací návrh, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Hlava státu je zároveň popuzena tím, že navzdory jeho dohodě s premiérem Andrejem Babišem balíček neobsahuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb daně z příjmu pouze na dva roky.

Jak známe Miloše Zemana, lze usuzovat, že svým oznámením rozehrává hned několik dalších mocenských partií najednou. Nicméně jedno je však jisté. České daňové prostředí nikdy nevynikalo přehledností a stabilitou. A tato charakteristika se opět potvrdila, a to doslova jen pár týdnů před začátkem nového roku, kdy by změny měly začít platit.

Shrňme si ve stručnosti aktuální stav. Daňový balíček se momentálně nachází v Senátu. Obsahuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb 15 a 23 procent u daně z příjmů fyzických osob. Zároveň zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Tato dvě opatření by v příštím roce mohla připravit státní rozpočet o 130 miliard korun. Daňové úpravy navíc dokonale rozklížily Babišovu menšinovou vládu a vytvořily zcela jiné hlasovací koalice, kdy obě vládní strany hlasovaly proti sobě.

O konečné podobě balíčku (tedy alespoň jeho senátní verzi) bude jasno zhruba během deseti dnů. Jak Babiš a Schillerová, tak i šéf ČSSD Jan Hamáček v Senátu lobbují pro svoji verzi daňových úprav (Hamáček chce sazby 19 a 23 procent), přičemž premiér chce ještě odstranit zvýšení daňové slevy na poplatníka, kterou do balíčku propašovali Piráti stejně jako například zdanění příjmu z prodeje cenných papírů. Aby toho nebylo málo, vzduchem létají ještě další možné návrhy na nové sazby (například 17 a 23 procent, jednotná sazba pro všechny 19 procent a tak dále), které navrhují zástupci opozičních stran. Člověk už se v tom pomalu ztrácí.

Problém je však ten, že se tady žongluje se sazbami, podle kterých se mají začít vybírat daně už za pár týdnů. A hlavně v tuto chvíli ještě není jisté nic. Zopakujme, že návrh leží v Senátu a jen málokdo tuší, jak nakonec bude vypadat. Třeba Zemanovo veto ani nebude potřeba a mělo posloužit jen jako jakási hrozba. Anebo skrze něj Zeman chce přimáčknout ke zdi premiéra Babiše a ukázat mu, že je pánem domu on. Důvodů pro tvrdší postup vůči premiérovi má Zeman více než dost (Dukovany, odvolaný Primula atd...)

Anebo je to i jakýsi hradní návod pro senátory. Ti senátoři, kteří budou chtít potopit celý balíček, dostali signál, že pokud ho pošlou do Sněmovny v podobě, která se nebude líbit Babišovi a ani nevyjde vstříc prezidentovi, tak nemusí nakonec vůbec projít a daně se v Česku měnit nebudou. Sněmovna sice může na sílu zlomit prezidentské veto, ale nakonec to může jen být u původního sněmovního návrhu (který se nelíbí ani Babišovi) anebo i u toho, který sice Senát předělá, ale nechá v něm slevu pro poplatníka, ale změní sazby. Oboje by pro Babiše bylo Pyrrhovo vítězství.

Nevypočitatelné daňové prostředí je českou specialitou. Mnohdy se v něm nevyznají ani sami zákonodárci, natož běžní občané. Daňoví poradci pak jen kroutí hlavou a nestíhají studovat nové předpisy. Podtrženo sečteno, v Česku se opět začala hrát vysoká mocenská hra a daně posloužily jako vhodná záminka. To, že tyto třenice působí a či možná způsobí chaos v ekonomice, je jejím aktérům jaksi jedno. A to je velice smutná realita české politiky a společnosti.