Závěr souboje Rangers se Slavií byl hodně vyhrocený

Závěr souboje Rangers se Slavií byl hodně vyhrocený Zdroj: Reuters

Ondřej Kúdela v souboji s Joeem Aribem
Kemar Foote byl po drsném faulu na Ondřeje Koláře vyloučen
Emotivní výměna mezi Alfredo Morelosem a Peterem Olayinkou
Slavia v odvetě bojuje na hřišti Rangers
Slávistická euforie po postupu do čtvrtfinále Evropské ligy
9
Fotogalerie

Kúdelovo tajemství Aneb Tři scénáře toho, co se mohlo stát na Ibrox Stadium Parku

Fotbalová Slavia si odškrtla další historický úspěch. Postoupila přes skotský Glasgow Rangers do čtvrtfinále Evropské ligy. V závěru odvety se však odehrála situace, jež se alespoň ve chvílích, kdy píšu tyto řádky, na sítích řeší víc než slavný postup.

Během potyčky v nastavení mělo podle skotské strany dojít k rasistickému útoku Ondřeje Kúdely na hráče Glena Kamaru. Prostě mu český obránce něco pošeptal do ouška, dlaní si při tom zakrýval ústa a určitě to nebylo proto, aby ho nepoprskal.

Co mu řekl, nevíme.

Připomíná to situaci z finále MS 2006, kdy Ital Materazzi NĚCO řekl Zidanemu, ten na něj zaútočil „hlavičkou“ a šel okamžitě do sprch.  Co tehdy Zizua tolik vytočilo, už víme. Šlo o jeho sestru. Podobně znepokojující je i Kudelovo tajemství – co utrousil na adresu hráče Rangers, že se dotyčný neudržel a v útrobách stadionu napadl slávistu pěstmi?   

Šikovný scenárista vám řekne, že musíte mít kontext a dobré motivace postav.

A ty já čtu takto: Rangers byli na vlastním stadionu poníženi, věděli, že v soutěži končí, řešili to silou, výsledkem byl kriminální zákrok na brankáře Ondřeje Koláře kopačkou do hlavy a tucet stehů, dvě udělené červené karty a další dvě neudělené, protože pak by sešívaní už neměli proti komu hrát. Skotové měli před očima rudo, počínali si jako bohové pomsty a každá taková snaha mívá i své vyvrcholení. Krátce před koncem přišel poslední šeredný faul, protože, a to platí na každém placu od Ibrox Stadia až po Slavoj Vyšehrad: když už vás neporazíme, tak vás aspoň zmlátíme. I stalo se.

Jedinému z až buddhisticky vyrovnaných Slávistů, kteří věděli, že to jenom musí přežít a zmizet, vytekly nervy: Ondřeji Kúdelovi. Přitočil se k jednomu z protihráčů a COSI řekl. Udělal chybu! Vytvořil tím neřešitelné tajemné pole pro dohady a spekulace, tréninkové centrum, na němž si sparťanští hejtři, slávističtí srdcaři, moralisté, rasisté, advokáti a žalobci nyní tuží svaly.

Kúdela řekne svou verzi, Kamara rovněž a asi to navždy zůstane ve formě tvrzení proti tvrzení.  Jenomže my jsme scénáristé. Takže domýšlejme, co se mohlo stát.

Jsou tři možnosti:

  1. Kúdela řekl protihráči, že je „fucking guy“, a doplatil na to, že neumí cizí jazyky. Tohle sousloví se jako nadávka v angličtině nepoužívá. Kamara mu nerozuměl, tudíž si mohl libovolně vybrat, co slyšel. Možná bylo přání otcem myšlenky a nápad na dobrou pomstu, jelikož obvinění z rasismu se v poslední době prostě prokazovat nemusí.
  2. Kúdela řekl Kamarovi „fucking guy“, čemuž Kamara i přes značnou jazykovou kostrbatost rozuměl čili okamžitě věděl, že nejde o rasistickou nadávku, ale rozhodl se vědomě zalhat. V době, kterou žijeme, to mohl být jeho optikou jediný způsob, jak to dát Slávistům sežrat  – obvinit je z rasismu. Porazí nás, ale budou mít ostudu.
  3. Kúdela řekl Kamarovi, že je „fucking monkey“, což Kamara vzápětí oprávněně vykřikl do světa spoluhráčům a trenérovi. Pak bych si musel poopravit o Kúdelovi mínění, protože ho z rozhovorů, které vídám na stránkách Slavie, považuju za inteligentního člověka. Kdybych pro něj však i tak chtěl najít slova pochopení, vzpomněl bych si na jakýkoli „srandamač“,  který jsem v životě absolvoval. Vůbec o nic v nich nešlo, pouze o to, protáhnout si tělo.  A přesto jsme si, jakkoli jsme pak šli na pivo, během zápasu v emocích říkali strašlivé věci. Nevím, jak ostatní, ale já se za to pak vždycky dlouho styděl.